Thursday, June 16, 2011

Mama @ 24weeks

Dah 3minggu dah tak timbang berat badan, agak2 dah berapa kg laa yang berjaya ditambah yer?! Hontouni ki ni naru(=betul2 rasa nak tau)...

Kalau tengok dalam gambar, kadang2 boleh obviously nampak tummy ni membulat, depends on cara/sisi pose dan baju yang dipakai jugaklah, tapi kadang2 tu tak nampak langsung macam tengah preggy 5bulan++. In real pun sama jugak, memang tak ramai pun yang perasan I ni tengah pregnant, kecik! Kalau ikut 'rasa', memang rasa macam perut kali ni kecik je kalau nak banding dengan 2R dulu. Tapi entah laa, mungkin perasaan je kot, dok terlebih2 perasan kot yang diri tu tak menggemuk lagi, muehehehe...

All in all, tak banyak pun perkembangan baru pregnancy ni. Belum ada sakit2 yang ketara, cramp pun belum ada lagi, sama ja macam 2R dulu, pregnant tak pregnant mamanya melasak jugak. Cuma kali ni banyak kali alami pendarahan di hidung, masa Rafiqh pernah kena sekali, masa Raziqh tak pernah kena, alih2 kali ni sejak datang sini dah beberapa kali kena, haihhh...

Harapnya baby membesar dengan baik, sihat dan sempurna. Kalau dulu masa pregnant-kan Raziqh, I dah rasa suntuk masa nak spent time with the baby in me, kali ni laaaagiiiiiiiiiii takdak masa. With this 2 little rangers yang tak habis2 bikin mama stress and busy, with house chores(yang tak seberapa pun sebenarnya kalau nak banding dok kat Nihong), but still I rasa sangat sukar nak curi masa untuk ulit perut. At the end of the day, I akan rasa baby ni macam kurang bergerak, dah 1 hal pulak pening kepala fikir dan risaukan dia. Padahal kalau fikirkan lojik memang tak dapat pun nak rasa dengan jelas bilamana tak dihayati dengan betul2. Baby pun masih kecik, ruang kat dalam tu luas lagi untuk dia explore, so ada kemungkinan dia bergerak banyak tapi I je tak dapat rasa, nanti dah 30weeks gitu bila dia dah padat kat dalam tu haaa baru boleh senak2 setiap kali dia bergerak, time tu kalau tak rasa movement baby, memang patut dah kena risau...

Bila ada kelapangan, selalunya I akan duduk atau baring2 rehat2 kat sofa sambil cuba merangsang movement baby dengan berkomunikasi dengannya, elok2 nak bersembang dan main tepuk2 perut, mai laa 2 penyibuk ni nak mengacau sama. Last2 sesi tu berakhir dengan mama kena melayan 2 abang ni bercakap dan bermain pulak, cet!

Kalau tak silap, base on pergerakan baby rasanya dia masih dalam posisi songsang. Sebabnya I banyak rasa 'kehadiran' dia kat bahagian kiri dan kanan perut. Awal lagi kot nak risau, baru 24minggu, banyak lagi ruang untuk dia berpusing2, so baby, make sure you'll turn your head down soon okey...

Preggy kali ni jugak mama lebih 'berangin', sangat mudah dilanda mood swings. I may look happy before but then suddenly become moody in just a few seconds, phewww it's really weird! Even me myself pun rasa susah nak terima that fact of my changes, so how should I expect orang lain untuk faham kan?! Especially myLove laa, mesti dia pun fehning2 tengok wife dia asyik masam kelat mencuka je, hihi, sorry dear, I know I should clueing him about this, explain benda ni clearly so that dia boleh beri lebih ruang untuk I calm down, even though dah 3kali pregnant tapi ni 1st time mood jadi betul2 tak stabil. Benda2 kecik pun boleh buat I jadi upset and depressed tak tentu pasal, haha sabaq ja laa...


Gambar2 ni adalah latest pictures of me, @ week 24 of pregnancy...

9 comments:

Siti Mariam Hussain Zaki said...

biler tgk agh shopping dekat baby rasa kesian pulak dekat 3s klong sbb mama dia nih jenis main recycle je mana yang ada..huhuhu...nasib la kan..hehehe..agh nk beli cd biler ye,sbb klong dh rasa nak beli dh...kiter order sekali ye,masa gi kl hari tu ada tgk tp mak haiii mahal sesangat...agh bg web yg agh nk beli nnt klong tgk..yg agh bg hari tuh klong dh lupa dah...;-)

Fith said...

kaklong,
eh recycle laa bagus,mana2 boleh pakai kita bagi lusuh terus kan.tp syadza takleh pakai yg recycle sgt kan,gegurl lah katakan,hehe...
agh selalu beli kat web yg agh buh kat entry ni je skrg.kaklong tgk2 laa dulu,klau ada yg berminat kita order.klau nak beli kat web lain pun ok gak,nanti agh bg web-nya k.

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

haa nmpk dh perut die!keke.sblm ni xnmpk sgt.sy pun isau gak akak.kat opis mmg xdak ms la nk ngulit2 prt ha.kat umah lps smyg la ble duk sat2 ha.

sy pun prasan baby byk belah kiri kanan ha.plg isau sy tdo skrg mnelentang!mule2 tdo 2 ngiring tp bile sdr je mesti on my back!isau jgk cuz org kate xelok kans :(

dayot said...

Fith,dah nampak dah perut yang comel tu;) yang lain maintain jek nampak.
Take care & enjoy europe!

Heartilyina said...

masa fith melasak bb pn melasak. masa fith rehat bb pn nk rehat kot sbb tu xrasa sgt hihi. insyaAllah harap semuanya baik2 saja. teringat masa pregnant 'abid dlu mmg horrible sgt mood swing. seb baik masa ihsan xde. hopefully pregnant akan2 dtg pn dijauhkanla mood swing ni. kiter sndiri pn serik hihi

Fith said...

Faeeza,
tu lah,bila nak masuk 2nd pregnancy ++ mmg takde byk masa nak ulit2 perut kan.takpe laa,nanti baby keluar kita ulit puas2,hihi...

awal lagi so takpe kot tido menelentang,akak pun still tido terlentang lg,kdg2 siap meniarap,haha.aah tak bagus sgt sbnrnya takut block peraliran darah saraf tunjang ke otak.takpe2,pasni kita pulun mengiring ek,lgpun mengiring boleh bantu baby pusing kedudukan kan,hehe...

Fith said...

Yott,
thanks dear!
tak maintain sgt pun,ada gak mengembang,hihi.

Ina,
haa yer la kot kan,tp mmg ada hari2 tertentu yg dia malas nak gerak,tp the next day gerak byk tak hingat,maybe berkait dgn kedudukan dia time tu kot ek.
dulu dok dgr je org ckp psl mood swings time preggy,skrg sendiri rasa maa,mmg horrible kan,huhu

aisha said...

wahh dah nampak dah peyut fith..tp mmg nampak kecik je fith ni pregnant wpun dah ke 3..saya semua membulatt besarr..hihi..
2 kali pregnant, 2 kali mood swing, cerewett dan sensitif gak..tu pasal kuar girl je kot..hihi..
ok take care fith..moga2 fith dan bb sihat2 slalu. insyaALLAh

Fith said...

aisha,
haa kali ni rasa perut kecik sket.belum mau membesar gamaknya,tp suka je kecik2 ni,klau besar tak larat nak bawa,haha.
tu lah,dulu dok dgr je org citer psl mood swings,skrg merasa laa,hadoiii kena byk2 bertenang kan.
thanks aisha,u 2,moga sehat2 selalu