Tuesday, June 7, 2011

Pusing2 Amsterdam

Sabtu lepas kami berpeluang jalan2 pusing Amsterdam. As the main purpose we are here is not for holidays, so tunggu weekends saja la baru dapat nak pi jalan2. Every weekends dah kena plan nak pi mana dan mana, so hopefully dalam 8 hujung minggu yang ada tu semuanya diisi sebaiknya...

Bangun seawal 6pagi dan prepared nasi lemak for breakfast, while my 3heroes masih enak dibuai mimpi. Mama pun mengantuk amat lagi pagi tu tapi paksa jugak diri untuk bangun sebab nak masak nasi, perut sekarang ni dah tak tahan kalau takat makan ringan2, roti2 ni memang tak jalan, sat ja dah lapar balik. Untuk elakkan kelaparan, better makan berat terus. Siap je masak the kids pun bangun so suap depa makan, then mama pulak makan. Mandikan dan siapkan depa, mama pun bersiap, rehat2 depan tv sambil tunggu ayah depa pulak bersiap. Pukul 8 lebih keluar rumah tapi melilau pusing cari train station sampai sesat2, hahaha, hampeh punya GPS, biol sungguh, entah ke mana2 entah dia tala, last2 myLove berjaya jugak cari station tu dengan samar2 petunjuk GPS. Pukul 9 lebih baru berjaya naik train, turun kat Utrecht station dan tukar train untuk ke Amsterdam. Tiba kat Central station(Amsterdam) dah pun pukul 11 lebih...

Amsterdam Central station...


Kat belakang tu Central station, sangatlah besar, ala2 macam Tokyo eki(=station) pun ye jugak...


Kat sini, sungai merupakan antara laluan pengangkutan utama, sungai jadi jalan yang menghubungkan satu kawasan dengan kawasan lainnya, malah daerah dan negara jugak dihubungkan dengan sungai. So instead of guna tram, bus, train, bicycle dll untuk pusing2 Amsterdam kali ni kami pilih untuk guna boat. Ada macam2 jenis servis dan company yang sediakan perkhidmatan bot ni, tengok2 dah kat internet berkenan nak naik Canal Bus. Bestnya naik canal bus boats ni ialah kerana ia ada 4laluan jalan dengan 20perhentian yang membolehkan kita untuk pergi ke muzium, tempat membeli-belah dan kawasan tarikan perlancongan lainnya sekitar Amsterdam ni dengan mudah, macam naik bas laa, naik-turun-naik-turun. For more info about tempat2 menarik di Amsterdam, boleh tengok kat sini -> Amsterdam tourism



Dalam boat, melayan si Rafiqh yang potpet2 sampai senget2 mulut bercakap, haha...

Sampai je kat Amsterdam kami terus pi beli tiket boat, tunggu sekejap then naik dan turun kat 1st stop. Jalan2 sikit area tu then headed to the mosque. Sepanjang laluan ke masjid tu boleh dilihat banyaknya kedai2 muslim yang rata2 adalah orang Turki. Kat sini umat islam bersepah2 so kat mana2 pun boleh nampak ramai orang pakai tudung(cara paling senang nak recognised muslim). Unlike kat Jepun yang terasa best laa jugak sesekali nampak muslims(sedikit excited) tapi kat sini tak rasa apa2, mat/minah saleh pun takdak aih nak usha2 kita macam kat Jepun tu, hehe. Jalan punya jalan kami pun jumpa masjid, tapi jam baru pukul 12 lebih, tak masuk waktu solat lagi so we decided to have our lunch first. Banyak sangat kedai makan sampai taktau nak masuk yang mana satu. Last2 pilih Shoarma Ali Baba, tengok menu pun tak reti nak pilih, this is my 1st time masuk restoran turki, blur tak faham menu. Told myLove to order just 1 set of food, takut tak kena selera nanti tak termakan. Mujur laa kami order 1 pinggan mix grill je, tu pun terkebil2 nak habiskan, punyalah banyak!


Settle lunch terus pi masjid, solat dan kemudiannya jalan2 sikit sebelum naik boat semula. Cadangnya just nak habiskan 1 pusingan tu saja, boleh rest2 sambil nikmati panorama indah dan nak bagi 2R tidur sat since depa pun nampak kepenatan dah. Tengah boat tu pusing2 tiba2 ternampak Hard Rock Cafe lah pulak, hihi, knowing that myLove memang peminat mengumpul t-shirts Hard Rock Cafe ni kami pun turun laa kat stop yang berdekatan. Tak lama pun lepak2 kawasan tu sebab mainly kat situ banyak pubs, habis beli barang kami rushed untuk naik boat balik. Sampai kat terminal akhir dan lepak2 situ dulu sebelum menanti next boat, nak pusing lagi 1 pusingan sebab masih awal lagi kalau nak balik pun...



Bergambar depan masjid, pintu putih tu adalah pintu memasuki kawasan masjid, nampak huduh je kan dari luar tapi kat dalamnya, masjid tersergam indah!

Budak2 ni tak reti duk diam aih, ditarik2 tangan mama, tak nyempat2 mama nak posing, hish...



Permandangan dalam masjid. Subhanallah, besar sungguh. Semasa kami sampai tu baru nak masuk waktu zohor, ramai jugak jemaah yang ada...


Habis pusing pusingan ke-2 kami pun balik. Dekat2 pukul 7 naik train ke Utrecht, sampai Tiel pukul 8 lebih. Semua dah kepenatan tapi sangat best! Awal2 nak pi ni memang clueless taktau nak tala ke mana, tapi bila dah pusing sekali ni dah 'nampak' banyak tempat menarik yang boleh dilawati. So next time kena pi sekali lagi, nak shopping jugak, hihi...

Water taxi for Lovers?! auwww...


Rumah2 atas sungai, nice! Mesti rasa mood bercuti aje sepanjang masa...


Apartment for Sale, berminat?! hihi...



Yang best:
1. Budak2 happy tak cranky so our travel was good.
2. Macam2 benda baru dapat dilihat, satu pengalaman yang sangat menarik.


Yang tak best:
1. Lenguh tangan dukung si Raziqh. Company myLove pinjamkan stroller tapi berat nak mampuih, so kami berbelah-bagi nak bawa ke tak sebab nak naik boat takut susah. Kena laa gilir2 dukung, adehhh penat!
2. Sebab both tangan tak free, so tak banyak dapat snap pictures.
3. Tak dapat jalan banyak2 sebab kasihankan Rafiqh, dia siap tanya "mama, stroller tak bawa ker?", alahaiii sori laa, ayah taknak bawa, nanti kita bawa ye, letak onichan dan adik sama2.

5 comments:

Heartilyina said...

bestnya jalan2. xpe byk masa lagi boleh pusing cover balik n p shopping nnt. wah larat lg ye fith siap dgn sling dukung raziqh. kalau kiter mmg takla haha. kami kalau kuar byk jln2 mmg bwk stroller kot2 ihsan nk tdo or dh penat. kalau tak pn boleh jd trolley letak brg. kalau xsalah penah baca mat saleh punya stroller slalunya berat n besar sket sbb tgkla saiz depa kan berat n besar. kalau ala2 light mcm kt nihon ni sat g roboh plak hihi. nway bagus la company tu bg semua smpi ke stroller anak. concern betul.

comel je perut fith. bdn pn xnaik sgt. maintain je setiap kali pregnant :D

Fith said...

ina,
hehe byk lg masa nak shopping tp mamanya dah geram laa tgk aje,hihi.
aah itulah fith ckp kat hubby,stroller diorg nampak sgt kemas sbb saiz anak diorg besar2.diorg guna betul2 pulak,so kalau tak betul2 steady,kejap je pakai dah rosak sana sini kan...

ish perut tu tak nampak dlm pic,berjaya disorok dek baju,hehe.

tembombom said...

amsterdam tak baby friendly sgt (for me) sbb nak naik tram tu punya lah tinggi nak manjat/naikkan stroller.. jgn kater fith yang ade 2 anak tu, masa shu pergi dgn elyas je pun dah rasa kelam kabut nak angkut stroller. Anyway, boleh baca some tips based on our experienced masa kami g sana kat blog shu, harap boleh lah bantu sikit2.

http://tembombom.wordpress.com/2010/05/02/amsterdam-trip/

tembombom said...

amsterdam tak baby friendly sgt (for me) sbb nak naik tram tu punya lah tinggi nak manjat/naikkan stroller.. jgn kater fith yang ade 2 anak tu, masa shu pergi dgn elyas je pun dah rasa kelam kabut nak angkut stroller. Anyway, boleh baca some tips based on our experienced masa kami g sana kat blog shu, harap boleh lah bantu sikit2.

http://tembombom.wordpress.com/2010/05/02/amsterdam-trip/

Fith said...

shu,
sou2,train tu tinggi,terkial2 nak naik.dlm duk tak friendly tu pun rasa mcm senang dah boleh pakai stroller,klau kat nihong lg leceh kot nak bawa stroller.btw thanks shu,nanti fith bawa the tips k.pasni nak gi lg insyaAllah,senang sket bila dah tau lbh kurang.thanks again