Tuesday, July 27, 2010

Tidur

Ni lah gaya 2R tidur pada waktu siang. Gelapkan bilik, on air-cooler dan halakan kipas sorang satu, kalau on aircond dan pasangkan muzik macam kat hoikuen(=nursery) Rafiqh tu, waduh2 jangankan budak, dengan mak2 budak sekali confirm hanyut, hihi...

Rafiqh sekarang masih tidur siang, sekali atau 2kali sehari depends on pukul berapa dia bangun pagi, aktiviti dia atau suasana persekitaran. Kalau bangun awal atau penat sangat main atau suasana suram dan sunyi(hujan/mendung) haa senang laa dia tertidur. Selalunya I'll make sure depa tidur lepas dah lunch dan mandi tengahari, bagi depa makan kenyang2, susu se-round, buh dalam toilet bagi main air dalam setengah jam gitu, cepat laa depa tidur, lama pun yer jugak...


Raziqh pulak selalunya 2kali ja tidur siang, pagi sekali petang sekali. Musim panas ni kalau letak tidur atas tilam dalam sejam saja tidur dia dah bangun, mungkin tak selesa sebab mudah berpeluh kot, so siang2 dia memang akan tidur dalam buaian, barulah boleh straight tidur 3jam. Malam2 pun selagi tak masukkan dalam bilik tidur, memang buh ja dia dalam buaian. Lega jugak ada buaian ni, sebab dulu2 ingat masa Rafiqh pun susah jugak dia nak tidur lama waktu siang time summer ni...


Bila dok sebut2 yang summer sini panas, ramai pulak yang dok tanya, ish panas sangat ka? Hadoiii ni bukan saja2 nak merungut panas, tapi memang panas betul. Sepanas2 Malaysia tu, I rasa laa kan tak pernah lagi laa dengar orang mati sebab tak cukup air, in fact time kemarau pun tak pernah lagi baca berita berpuluh2 orang mati sebab dehydrate, ka ada dah sekarang ni?! Tapi kat sini dah berpuluh2 orang mati sebab dehydrate, yang masuk hospital toksah cerita laa kan. Ni bukan afrika ka padang pasir ka tanah arab ka yang semua orang dah sedia maklum memang panas dan kekurangan air, sini negara maju yang bermusim, bagi I laa kan, sesuatu yang pelik laa bila dengar orang mati pasal kurang air kat Jepun ni. Ka tak pelik?! Kesimpulannya, memanglah panas, tapi bila kami sebut panas2 tu ianya taklah bermakna kami ni merungut2 tak mensyukuri nikmat tuhan, tau laa neraka tu lagi panas, tak payah habaq laa kan. Acu mai dok sini seminggu, kot kalau nak rasa panas ka suam2 kuku ka hangat2 tahi ayam ka, mai2...

6 comments:

ojasamid said...

tul tu fith, kepanasan summer di jepon ni susah sgt nk describe camne. i guess mmg kena experience sendiri br tau apa lah yg kita asyik dok sebut2 psl panas kt sini kan? hehe..
akak rs bil letrik kami bulan ni mesti melonjak2 yg amat..mana xnya, selagi xtido selagi tu la ekon hidup. barulah rasa aman sikit dok dalam rumah.nk mandi byk kali xbrape rajen lah pulak.hihi..

Haryanti said...

mmg x dpt nak nafikan lg panas kat nihon lg panas dr mesia..mesia at least kdg2 ada gak angin sepoi-poi bahasa..hehe
esok hubby nak kena shucchou ke nihon semgg..sian la plak dia aritu pi nihon sejuk sgt..kali ni panas sgt plak..
anyway fith..karada daijini shitene..takut gak bila dgr org mati sbb dehydrated ni kan
btw..yanti dah dpt umah sewa kat bertam perdana..pas hubby blk dr shucchou baru pindah masuk
x sabaq nak dok berdua je..hihi

Fith said...

kak oja,
kat kampung ni pun dah panas,kat bandar2 besar lg laa kan,mesti lbh panas,aircond dah jd keperluan dah time2 camni kan.
kami yg on aircond mlm je ni pun dah 'terasa' bil akan melambung,hehe.

Yanti,
haa tu laa,mmg tgh panas sgt2 ni,kena pulak time posa hubby yanti dtg,jenuh jugak laa kan,kesian dia...
oh dah jumpa rumah ye,tak jauh laa kot dari umah kakak ipar fith,kot2 nanti pi sana boleh laa kita jumpa.slmt memulakan hidup berdua yer...

armouris said...

info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

Fith said...

armouris,
thanks 4 the info!

Anonymous said...

It is hard to believe that anything [B][URL=http://www.mbtplus.com/]mbt sandals[/URL][/B] so inherently ugly as the MBT shoe could ever catch on [U]mbt sandals[/U] with either the younger generation or the fitness fanatics but it has. [B]mbt shoes clearance[/B] The shoes or I suppose they should be called trainers have thick curved soles and wide straps across the front. Currently [U][B]MBT shoes[/U][/B] the are available in over 20 countries and have sold more than a million pairs a year. Considering that they have a price tag of around $200 it is even [B]mbt shoes best prices[/B] more remarkable.

MBT shoes, which stand for Masai [B]mbt shoes sale[/B] Barefoot Technology were invented by Karl Muller a Swiss engineer. He [B]footwear etc[/B] suffered back and knee problems but on a trip to Korea he noticed [U][B]shoe for worked[/U][/B] that after walking barefoot through paddy fields the symptoms were relieved. With further [U]MBT shoes[/U] research he discovered that the Masai tribesmen from Kenya did not suffer back problems [B]mbt shoes cheap[/B] and had perfect posture. Putting these two facts together he decided that [U]shoe for worked[/U] the answer was because they were walking on soft surfaces [U]mbt walking shoes[/U] which yielded as they trod on them. This [U]mbt sandals[/U] was unlike in Europe and America where we tend to walk on firm surfaces such as sidewalks.

The first MBT was manufactured in 1996 and soon [U][B]MBT shoes[/U][/B] became popular on continental Europe. Since then many celebrities have [B]mbt shoes clearance[/B] been seen sporting MBTs. The concept basically is that the [U][B]MBT[/U][/B] curved sole creates instability as you walk, which [U][B]MBT shoes[/U][/B] mimics the effect of walking barefoot. To counteract this the foot uses muscle to counter this [B][URL=http://www.mbtplus.com/]mbt shoes best prices[/URL][/B] and creates a natural body training effect.

The makers claim that this natural instability [B]mbt shoes review[/B] strengthens the muscles, increases muscle activity, calorie [B]mbt sandals[/B] burn and blood circulation. They also say that it reduces the shock forces [U]mbt sneakers[/U] on joints which help prevent a variety of degenerative muscular and skeletal problems [U][B]buy mbt shoes[/U][/B] including back pain.