Sunday, July 25, 2010

Adehhh rasa macam nak masuk duk dalam peti ais!

Here goes my 'resolusi musim panas 2010', hancus berderai, I was trying hard not to merungut2 about panas! But now, I should say I've failed!!! Panassss~~~

Baru setahun tak merasa panas natsu(=summer) kat Jepun ni, as end of june lastyear we went back to Malaysia, bila balik sini dah end of september, dah masuk aki(=auturm), seakan2 dah terlupa bahang panasnya Jepun, nah tahun ni merasa balik, sebijik macam cacing kepanasan dah ni. Kalau boleh dah lama dah nak masuk duk diam2 dalam fridge...

Rumah ni cuma ada 1 aircond kat bilik tidur, which we only on it at night, tu pun sekejap2, bila panas on, bila dah sejuk off. As we know, aircond ni sangatlah tak bagus untuk kesihatan, apatah lagi untuk budak2 kecil ni kan, so that's why kami tak on selalu. Kalau nak kata mahal bayar bil elektrik pun tak jugak, sekarang kan dah ada aircond yang pasang sejam bayar 1yen je, haa on laa 24/7 pun, baru berapa ribu yen bil elektrik sebulan. Tapi bukan soal duit je kena fikir, kesihatan kita dan anak2 lagiiii penting, betul tak?! Waktu siang memang bergantung penuh pada air-cooler dan kipas saja. Air-cooler tu buh air dan ais/bahan penyejuk kat dalamnya so nanti ada laa sikit2 effect macam aircond, tak laa sesejuk aircond but still boleh consider ok laa kan...

Semalam petangnya keluar dengan 2R nak membeli stok baju2 yang orang order. My big mistake was wearing a skirt and a high heel, dah tau nak jalan banyak ke beberapa tempat, gatai pakai kasut tumit tinggi. Orang punya laa ramai kat shopping mall sebab kebetulan last night ada hanabi matsuri(=firework festival). Furthermore I was alone to handle 2R, hambik hang, penat gila berjalan bersesak2 dengan nak angkut barang2 lagi. Balik rumah terus terlentang mengurut kaki, hahaha. Tak pernah lagi rasa seseksa ni keluar dengan 2R. So starting from this coming ramadhan, I'm so sure that I will be at home 24/7, takdak kejadah aih nak keluar panas2 dalam dok puasa2 ni, buat menambah penat saja. Baik duk diam2 kat rumah, duit tak habis, tenaga pun tersimpan, kehkehkeh...

Sekarang ni makin panas makin banyak si Raziqh ni menyusu, even dah bagi minum air masak pun dia still demand nak minum susu like every 30minutes. Because of that I need to drink lots of water, kena consume bergelen2 air untuk elak diri sendiri dari ter-dehydrate. Kesian kat dia, mesti dia haus sangat2. Sekarang ni keluar even sekejap pun mesti bawa bekal air, memang non-stop hulur air kat budak2 ni, Rafiqh pun bukan pandai lagi nak minta minum air, kalau nak susu ja dia minta. Untuk pastikan depa minum air banyak2, bekalan air dalam botol/cawan masing2 tu sentiasa di top up dan letak atas meja. I can't imagine myself berpuasa nanti, perghhh kalau tak kurus jugak taktau laa, hahaha. Target mesti kena capai 45kg, hek!

2tahun lepas pun berpuasa dalam bulan ramadhan ketika tengah menyusu Rafiqh. Masa tu Rafiqh baru 10bulan tapi dia pandai minum air kosong dalam botol susu, jadinya takdak masalah sangatlah. Lastyear berpuasa dalam pantang, the 1st week je tinggal, lagi 3minggu tu I dapat berpuasa penuh, pun takdak problem sebab Raziqh tak banyak menyusu lagi. Cuma kali ni cabarannya besar sedikit memandangkan Raziqh tak berapa pandai minum guna benda lain, rasanya bukan tak pandai tapi dia prefer menyusu, so lain2 semua reject. I memang kena monitor pengambilan air betul2 ni, kalau tak, memang dua2 akan flat. Memang ada rukhsah dalam berpuasa pada ibu yang hamil dan menyusukan anak, tengoklah nanti, kalau ada keperluan dan kena keadaannya boleh laa digunakan...

Adehhh panasss...

2 comments:

Heartilyina said...

kt sini plak arini agak windy. tingkap pintu pn byk bukak so sedap la sket. slalunya stakat bukak tingkap sket2 je. sbb area rmh ni slalu org kaisya dtg n lalu2. kalau org melayu n islam tu depa control sket kan. ni diorg ni xsama budaya mcm kiter so takut karang ada apa2 dia main tinjau je ke nk panggil2. kitorg plak tdo mlm kipas mmg psg. tp ekon plak on off sejak2 je. si ihsan ni mlm2 kdg2 dh psg ekon pn dok ehek2 lg siap boleh berpeluh. mama papa siap dh berbungkus2 dh. mama la skrg ada tugas br jd tukang on off ekon. kdg2 xlena tdo sbb takut terlelap lupa nk off ekon. yelakan xelok sgt byk2 sgt berekon ni sbnrnya tambah2 lg kalau tdo mlm. si ihsan ni plak sejak mula minum air masak dh diajar mengikut jejak langkah mama hihi. kiter ni sejak kecik dok dlm rmh pn kemana2 pegi mesti ada botol air sama. dh terbiasa dr kecik kami adik bradik mak mmg biasakan gitu. mil kata mcm org cina mesia mana2 pegi bwk botol air. kwn2 plak slalu tanya ina g mana2 mmg bwk air ke? hihi. skrg ni g jln2 berbondong2 ada botol air mama n ihsan. pape je xde dia share dgn mama je sbb dia xbiasa mengangkut botol air. kdg2 terpk ni nnt aku ada anak 5 botol air pn 5 la kot haha. ni dh pns2 kiter sejam skali pass botol air kt ihsan. tp dia kdg2 minum xagak2 smpi kembung la plak kenyang dgn air je. kdg2 minum luah smpi basah baju. seronok main air la tu sbnrnya.

Fith said...

Ina,
haha baru baca cerita ihsan kembung minum air masak byk sgt,ni dah jd kat raziqh plak.hari ni try bg guna botol air besar rafiqh punya,dia bantai sedut sampai kembung perut penuh air,lawak laa pulak...
mmg kena bg budak2 ni minum byk2 kan,badan pun sejuk dan plg penting diorg tak kurang air,bahaya tu,takut dgr org mati sbb dehdydrate,huhu...

take care yer,mari bertahan menghadap panas donia!hihi