Tuesday, July 6, 2010

Rafiqh Tsuyoshi + Raziqh Takeshi

Sepatutnya entry ni di-publish semalam, unfortunately yesterday I was not in the mood, so postponed lah! Rafiqh turned 2years 7months old already, alhamdulillah. Tak ada apa nak update pasal dia dalam entry kali ni, next time laa ye, hari ni mood nak lepaskan perasaan, haha...

Both Rafiqh and Raziqh successfully drove me crazy yesterday, I really hate myself everytime I yelled at them, apatah lagi bila pukul. Rafiqh sekarang kalau kena marah dia akan menangis, over pulak tu padahal takdak apa sangat pun. I ni pulak jenis tak boleh dengar budak menangis, rasa lagi geram. I know he actually wanted me to pujuk2 him back but it's soo not me. Kalau dah marah dan hukum, I takkan pujuk balik cause I want him to learn the lesson. Once dah kena marah, dia jadi meleret2 buat hal, sampaikan nak suruh lunch pun jadi serba tak kena, bila I tak boleh faham kehendak dia, dia akan menangis which make me lagi sakit hati. Rasa macam nak tutup semua pintu tingkap so that satu apato ni takkan dengar suara I, tensyen betul!

Si Raziqh ni pulak, lately makin menjadi2 dia punya merap(meragam). Langsung tak boleh tengok mak dia nak buat kerja, asyik nak berkepit saja. I dah lama tak babywearing dia kat dalam rumah, sekarang ni rasa malas sangat nak kendong dia sambil buat kerja, bukan ringan hokey. Taktau laa kenapa dia asyik buat hal, nak kata tak sehat, ok je tengok, nak kata lapar, dah bagi makan, nak kata tak selesa, mandi berkali2 sehari, nak kata mengantuk, penat dah pulun bagi tidur, hmmm what else?! Bukan tak kasihan tengok dia menangis merengek2, kalau tak ada kerja memang I ulit je dia but if I have something else to do, I've no choice, I just totally ignore him...

No, I'm not physically tired, but may be mentally stress.
No, I don't need extra rest but I think I need lots of enjoyable activities to spend with the kids. A short outing to supermarket and etc. is just not enough, budak2 ni pun dah bosan agaknya balik2 pi tempat yang sama. Kalau boleh nak keluar pagi dan balik petang/malam so that the kids will have fun sampai pengsan! Budak2 ni kalau kat luar rumah memang behave kemain, sangat senang nak manage so memang I takdak even sebesar zarah pun point nak marah, sebab tu bila balik rumah even badan penat pun tapi mood maintain happy, boleh refresh my mood berhari2...

Lets pray for a wonderful weather this weekends, boleh pergi playground or picnic, and I'm thinking of buying mesin sagat ais nak buat ais kacang, mesti both 2R suka kalau dapat main ais kan...

11 comments:

kew_chop said...

anak kita pun sama fith. kalo dok kat luar behave jek, jarang sekali meragam. tu yg suka bawak derang kuar. tapi tula, kita lagi susah kalo nak pegi mana2 kena naik public transport, lesen keta takde. tapi bila asyik dok kuar pun rasa rugi gak coz bila balik anak2 penat nak buka buku pun sian tgk derang. so kalo kuar pegi dekat2 jek.

Heartilyina said...

kiter pn lately xback carry ihsan dh. serius xlarat lgpun i have a bad shoulder. dukung kejap je tp sakit berhari2. so skrg ni kalau xmenggoreng or xbuat certain things mmg lps je dia kt dapur. mmg kejap2 terbenti2 buat keje sbb dok kawal dia sama. tp xpela lg sanggup cmtu drpd dgr dia dok menjerit xdpt masuk dapur n such. si ihsan ni pn kdg2 ada mood dia semua serba xkena dia nk diulit je tambah2 kalau dh merajuk. so kdg2 drpd dia merajuk menjadi2 kiter lg sanggup pujuk dia. kalo tak lagi geram! tulakan kdg2 kena cari escapade yg kiter jarang buat. bila dh buat benda yg sama jd bosan n stress jugak. nway i wish u better day today n onwards :)

mysara said...

been there!! ada sekali tu kan, rayyan baling(terbaling??) botol susu dia yg masih ada susu pastu kena kat kepala rifqi sampai rifqi melalak sakan..itu 1st time dia nangis beriya..mai terus automatik tarik telinga rayyan,macm tindakan refleks..kot sbb terkejut rifqi nangis camtu.sudahnyer dua2 melalak.seb baik dua2 xpandai nangis meleret...senang pujuk.tapi segan jugak sbb masa tu dlm keta ada family sume n gf adik ipar mai cam terkejut mai piat telinga rayyan..dia yg pujuk rayyan...huhuh...10mins lps tu,rayyan datang manja2 balik dgn mai... seb baik dia jenis yg senang sejuk..pastu mula la rasa bersalah...huhuhu... biasalah dgn anak2 dia, ada kalanya menguji kesabaran

zura said...

relax fith..! ade time mmg akan rase camnie.., lagi besar lagi banyak ragamnya.., kkdg2 bile dah dok marah kat abgnya rase menyesal pulak..,

cam zura laa.., kalau dah stat marah si amsyar macam kene saruk dgn hantu.., rase nak tibai je.., hahahaha.., tapi lepas tu menyesal sendiri.., tapi tak tunjuk terang2 laa.., nnt dia ingt kita marah msti kita pujuk balik.., so makin naik lemak laa dia..

aiee.., ape pun sabar k.., hope mood fith hari nie dah ok n hope wekend nie boleh ajak depa g jalan2 k..,

erm tapi zura kalau bawak amsyar keluar.., aduh tobat..! semua benda dia nak explore.., boleh kene darah tinggi jadinya.., hahahaha.., mcm2 kan budak2 nie

Fith said...

my,
thanks...
tu laa my,rafiqh ni dulu klau nangis kejap je,then settle even tak pujuk.tp skrg dia insist fith pujuk dia jugak2,bayangkan tgh hati panas dia dok sedel2 lg,hish lg geram jdnya.maybe dia jd sensitif kot,tu yg meleret2 tu.hrp2 tak lama laa bawa perangai ni,budak2 ni cepat berubah kan,kejap2 gini kejap2 gitu,hehe.

Zura,
haha heart attack ek,adehhh lawak!

mmg nyesal jugak laa klau over2 sgt marah dia,tp kdg2 mmg taktau dah cara camne nak handle,dah ckp baik2 pun tak jln.fith ni pulak angin orgnya,jd cam hapa je dok pekik2,malu betul bila ingat2 blk,hehe.

thanks yer,hanya ibu anak lelaki 2org je faham ni,haha

zura said...

mmg pun fith.., same je fith dgn zura.., silap2 zura lagi teruk.., kalau dah stat marah tu mmg teruk laa kena.., penah je rotan dia sampai bebilai kaki dia..!!

tapi bila pk balik nak marah sgt2 pun dia tu budak.., belum 3thn pun..!! tapi kalau tak ajar dr sekarang nie lagi masalahkan..,

erm 31hb nie zura ade join dr fadilah kamsah pnya seminar pasal cara mendidik anak2 nie.., nnt kalau ada info2 menarik kita sharing k..

Fith said...

zura,
betul2,serba salah kan,nak marah pun dia kecik lagi.tak marah pulak nanti takut dah lewat pulak nak ajar dia kan,huhu.

eiii bestnya,nanti share tips2 prof byk2 yer.fith minat sgt dgr ceramah dia esp bab parenting ni.

zura said...

erm refer to mai pnya comment.., tapi tak tau laa betul ke tak.., zua pnah baca n penah ditegur oleh somebody nie.., dia tak bagi piat telinga anak.., dia cakap budak boleh jadi benak.., not sure laa betul ke tak.., sebab pernah laa terlepas beberapa kali ada laa yang tegur jgn wat camtu

Fith said...

oh ye ker?tak pernah dgr laa pulak,haha.fith piat jugak bila dia tak dgr ckp,hehe.yg fith tau takleh pukul kat muka/kepala,tak boleh bantai kat badan budak.klau nak pukul kena pukul tangan atau kaki dia je,hehe...

zura said...

haaa.., yang tu mmg selalu dgr laa.., tapi piat telinga nie la dah bape org tgur dah..,

tapi mak dia syok benar rase bile dpt piat telinga dia.., hahahahhaha

Fith said...

zura,
hahaha faham2,sbb telinga tu yg takmau dgr ckp kan?hahaha.camner tu?kena stop piat atau kita piat sket2 je?hehehe