Wednesday, July 14, 2010

Cds -> berbaloi-baloi?!!!

Setiap kali I cakap kat orang yang both of my kids are on cloth diaper(cd), soalan lazim orang akan tanya "bagus ka? ok ka? best tak? senang ka nak basuh?" so on and so forth, tapi rasanya the biggest issue here is "berbaloi ka?", which referred to money amount that we've spent on them. Ya laa kan, for each set cost us around RM30, tu untuk yang made in China, bagi yang memilih brand dari US/UK, satu set tu saja dah RM80++. Untuk men-cd ni even bukan fully 100% pun(like me), at least kena ada 10set laa, haa sila kira berapa ratus/ribu nak kena berhabis?! So, memang tak salah laa kalau orang bertanya kan...

But surely, I berani cakap dan boleh jamin ianya sangat berbaloi! In fact berbaloi2! If you think about it in long term...

Firstly, I bagi contoh for those who living in Japan. Honestly I tak rasa beli disposable diapers(dispo) kat sini terasa beban, sebab MURAH, budak2 kata murah GILA! Even though taraf hidup atau nilai matawang sini 3kali ganda nilai RM, yang sepatutnya kalau convert duit RM, harganya akan jadi mahal, but still harga dispo sini jauh lebih murah berbanding Malaysia. Contoh laa yer, bagi 1pack mamipoko tape type-saizM-50keping harganya 800yen. Kalau ikut nilai duit sini macam RM8 saja, tapi kalau convert jadi RM25 gitu, haa still murah kan?! I taktau sangat harga semasa bagi dispo kat Malaysia, but all I know even for brand cikai2 pun ianya tetap tak murah...

Jadi, kalau orang kat sini tak pandang cds, I tak terkejut langsung. Beli dispo harga paling mahal pun, takat anak seorang dua, kerajaan bagi elaun bulanan anak lagi, dengan harga yang murah, memang depa ni mampu sangatlah kan. Tapi depa ni unik cara pemikirannya, even anak sorang dua ja, depa still prefer belikan cds, bukan kes kedekut or whatnot tapi for ecology sake, memikirkan tentang alam sekitar, tentang kesihatan baby, tentang apa-entah-lagi, ramai sungguh yang opted to use it. Kat sini even ada nursery yang 100% pakaikan budak2 dengan cds, tuh dia, punya laa gigih nak habaq mai...

Berbeza sekali dengan orang kat Malaysia, kami yang balik kejap2 ni pun, sekali balik tu bila nak sediakan dispo untuk anak2 terasa jugaklah peritnya, mahal!(penyakit suka compare price, hehe). Tu yang kadang2 terkagum tengok kegigihan orang Malaysia yang lagi suka perabih duit beli dispo dari mencuba cds. Ops, kata2 ni mungkin tak releven dah kot sekarang sebab tengok ramai dah mak2 yang beralih kepada cds. I taknak cerita dari segi kesihatan baby sebab benda tu tak 'nampak' kan, orang tak peduli sangat pun, tapi kalau cerita pasal duit, mesti orang lagi berminat, yer tak? When you are able to cut cost for dispo almost half dari jumlah sepatutnya in a year for 1 kid, so berapa banyak you untung kalau ada anak 2-3orang yang still on diapers for few years? Hah kira2! Banyak woo...

Lagipun, dispo kat sini tak ada 'kasta', brand apa pun, harga lebih kurang saja, kualiti pun bagus2. Kat sini semua dispo materialnya gebu macam tisu, kalau kat Malaysia, nak dapat material baik macam tu kena laa pakai brand2 mahal ala2 mamipoko, kalau brand macam pampers dll tu alahai macam bagi anak pakai plastik! ups, nanchatte!

Bagi yang masih ragu2 tapi ada minat, just makes the 1st move, kalau tak cuba sampai bila pun kita tak tau kan, but I'm sure you will fall in love with it! Ada semacam satu kepuasan dalam men-cd ni, that's it!

Kalau ada yang berminat nak mula men-cd, boleh tengok2 blog my friend di happy cloth diapering, dia ada menjual pelbagai jenis cds(tolong promote, hehe)...

10 comments:

norlin said...

noli macam berminat juga untuk second baby...kalau baby kecik tu sesuai ke...atau tunggubesar sikit...noli sebenarnya tak tau langsung pasal benda alah ni....baru tahu dari sini ...hihi ....ketinggalan zaman betul...

Fith said...

noli,
kalau rajin,boleh baca entries cds yg b4 ni dlm blog fith,ada sikit2 basic info.klau baby newborn kurang sesuai laa,sbb kecik lg kan,mcm raziqh ni fith start masa dia dah 3bln.
hehe takper,tak ketinggalan laa...

zura said...

erm mmg betul cakap fith tu.., zura pun rase mcm ade satu kepuasan bila cd kan baby nie.., erm cam aisy stat pakai mase sebulan setengah tak silap, sampai skrang.., tp ade mase kalau jln2 tu pakai gak laa dispo.., tapi dispo yang kecik tu pun kdg sebulan tak habis..,

abg long dia pun skang nie malam je pakai pmpers.., siang dah tak pakai.., now tgh train dia mlm tak pyah pakai.., tapi mata mak dia berat nak suh dia bgun mlm2.., hahahaha (dalam maksud yang lain mim alif lam sim)

kew_chop said...

betulla fith, kita start bercd kat maira pun sebab hokkuen dia fully cd dulu. baguskan derang. tapi mak dia yang tak bagus sebab malas nak basuh cd tu sampai sekarang. kalo dok umah or pi kuar jln sekejap jek pakai cd. kalo tak memang pakai dispo jek, huhu.. pastu kita plak pakai cd nishimatsuya yg pattern lama tu.
memang anak 3rd pasni InsyaAllah nak pakai yg cd pattern baru tu. geram tau tgk comel2nya design baru tu n senang nak basuh. errr nak kena beranak lagi ni.. hihi..

Heartilyina said...

mmg teringin nk guna cd tp 1st time invest nk bli tu budget agak bsr tu yg mcm membantutkan niat smpi skrg tu even sbrnya mmg jimat in long term. tp bli benda lllain boeh plak hihi :P plus mama ihsan mmg malas. kalau dh malas tu mmg la apa pn xboleh kan haha :P tgkla utk adik ihsan kot2 rajin plak :D btw kalau fith perasan mamipoko mesia n nihon xsama kan? memula kiter ingatkan sama. blk mesia ritu dok try pakai mamipoko. blk nihon bli llla sbb murah. skallli rupa2nya jauh beza. yg nihon nyer hampeh sket. kt nihon ni diaper yg d best n plg mahal pampers berdasarkan pemerhatian selama ni. kalau merries plak murah tp kualiti bagus jugak. tp tula kt mesia lllg byk brand pastu byk plak type dia. mahal pn ye. hihi melencong betulll dr tajuk cd fith :P

Fith said...

Zura,
haa zura lg awal mula cd-kan aisy kan,bagus tul!hehe.
sama laa kita,tak fully pun.klau malam n outing still guna dispo,hehe...masih tak cukup tegar,hihi..

Murni,
kan?kan?terkejut gak fith masa tau dulu diorg 100% cds,perghhh kagum!
haa nanti beli yg canggih,mesti terus semangat berkobar2 nak membasuh haha...

Ina,
takper2,byk lg masa.nanti try kat adik2 ihsan.mmg diakui sgt byk modal diperlukan,hehe.
betul2,mmg kualiti lain,msia punya lg bagus,hehe.kat msia mamipoko tu kira mahal sgt dah kan,kat sini murah gila.sbb sini byk lg yg lbh baik,tp overall mcm lbh kurang je standard-nya,bg fith laa,hehe

orang biasa said...

salam kenal..

adik saya pun ada di jepun..saya pun ada juai cd kecil2an (offline), tapi byk timba ilmu CD dari blog kaklong nuzula itulah..saya promote kat adik saya, tapi katanya tak sesuai nak guna CD sbb bukannya panas mcm kat mesia..hmm..saya bukannya apa, cuma nak tolong dari segi nak save budget jek, memandangkan hanya suaminya shj yg bekerja..tp mcm awak cakaplah, harga dispo di sana murah, mebi dia tak rasa terbeban la kut..

Fith said...

orang biasa,
salam kenal,thanks sudi singgah sini,tinggal komen lagi!

good luck ye berbisnes,moga bertambah maju jaya,klau ada web dan nak saya promote-kan,boleh aje...
memang boleh save budget sgt2,mesra alam dan taklah susah pun nak handle,even sini tak sepanas msia.saya tak pernah rasa ada prob pun nak keringkan cds ni ketika winter,maybe dia belum cuba so belum tau,hehe...

yumyum said...

well said! hehe mmg dispo sini murah!!! tapi betulla berbaloi sbb dah setahun setengah cd ayra mmg dah balik modal pun hehe (kalau compare mamipoko la, brand lain tak penah beli so tak tau)
good job fith, keep on cding!! hehhe

Fith said...

cikyam,
mmg murah kan?tak terasa pun walau every week beli 1paket tu,baru takat 1000yen,macam 10hinggit,haha berlagakkk.
ye2,mesti terus men-cd,hehe