Sunday, August 22, 2010

Dadih lagi dan biskut lagi...

Hari ni buat biskut raya projek nombor 2, classic butter cookies, tapi terap pakai cookie cutter bentuk bunga, tak jadi klasik dah laa kan(kalau nak classic kena terap bulat2 ja), sebab hari tu ada terbeli smarties, makanya tempek coklat ni kengkonon nak bagi comel laa, errr comel ka? hihi. Resepi biskut ni simpel ja, senang amat tapi rasanya pasti sedap. I dah letak both recipes for choc chips and this one in my previous entry, kalau minat nak try buat, sila godek sendiri. Untuk resepi ni dari resepi asalnya I kurangkan 50gm gula dan tambah 3sudu besar susu tepung. Dapat lebih 100biji jugak, sebalang dah selamat disimpan dan disorok, selebihnya untuk santapan 2R dan mama lah! Kata nak buat 8jenis biskut raya kan, so nantikan kemunculan 6jenis lagi soon, ecceeewah!



Dadih yang dibuat semalam dah habis licin, 2R ni memang suka betul dadih, nak2 pulak I memang sengaja buat bagi lembut beralun, suap-telan-suap-telan je laa kan. Bagi yang duk Malaysia teringin nak makan ja boleh laa beli, tapi tu pun tak sedap tara mana, selalunya kalau beli dadih orang juai ni mesti ada rasa tepung2, depa buat dadih pakai susu tepung ka ek? Pelik sungguh! Lagi baik buat sendiri, bukan susah pun. Beli ja susu segar MARDI tu 2-3liter, lepas tu masak dalam periuk, buh agar2 bertali tu, haa masak sampai agar2 tu cair, kalau rajin sila tapis, kalau malas bantai ja buh gula dan garam sikit, sebelum cedok masuk bekas untuk letak pewarna/perisa tu boleh laa tapis ala kadar, settle! Senang ja kan, yang pasti lagiiii sedap dari hat dok beli tu! Kalau duk oversea macam Jepun yang susu lembu asli(yang dalam botol) mahai tahap gaban, boleh ja ganti dengan freshmilk biasa, tapi pilih laa yang tinggi kandungan lemaknya, janganlah pulak pi beli yang lowfat milk tu kan, tak sedap. Susu yang I dok beli ni dalam 200yen sekotak, beli pure milk yang pekat macam santan tu, huihhh nanti tengah2 nak membeku tu akan terbentuk lapisan susu tu, perghhh sure terangkat! Hari ni buat plain dadih dan perisa koko pulak, nyum2!



Hari ni tak buat kuih, satgi nak goreng popia baki semalam ada sikit lagi, cukup laa tu...
Okeh kawan2, selamat berbuka!

2 comments:

Heartilyina said...

comel nyer kuih raya! butter cookies memang sedap. tgk org buat cookies haih teringin plak nak buat. tapi tula mengenangkan nanti result nyer xlawa n penat nak menyiapkan disebabkan condition oven tu terpadam balik hasrat hihi. btw kiter memang teringat2 je dadih fith ni. ingat nak buat. tapi ok ke ek guna serbuk gelatin? dah jadi mcm jelly dadih la kot. actually nak habiskan stok gelatin. fith agak2 bape ye sukatan gelatin untuk 1 liter dadih? tq ye fith :)

Fith said...

ina,
biskut2 ni sekadar suka2 je fith buat,bosan takde keja.lgpun thn ni mmg takde minta mak pos biskut,so mmg kena buat laa in case ada tamu nanti kan,hehe.
ooo nak hbskan gelatin ek,tak pernah try tp pernah baca sukatan gelatin separuh dari agar2,so kalau agar2 8gm,guna 4gm gelatin laa kan,try laa,lgpun ihsan dah boleh minum freshmilk,mana tau dia suka dadih kan,raziqh mmg suka betul...