Tuesday, August 3, 2010

Berpantang dalam bulan ramadhan

When I was pregnant with Raziqh, about 2weeks before my due date and a month++ before ramadhan, someone told me that I won't be able to fast in ramadhan if I was still in confinement period, means selagi tak habis pantang, tak boleh berpuasa. I was like what?! and seriously I was confused. Dah sah2 laa kalau bersalin 3weeks before ramadhan, mesti laa berpantang lebih kurang 20hari lagi dalam bulan puasa kan. That was my 1st time berpantang in ramadhan, no experience and surely there's lots of new things I had to learn...

Yang membuatkan I tergerak hati untuk menulis kembali tentang topik ini ialah apabila few days back I read my friend's status at fb, she just gave birth a week ago and she mentioned that she's going to tak berpuasa for the whole 1month of ramadhan. I don't understand what she's trying to say actually, but to think that ramai lagi orang kat luar sana yang beranggapan kalau berpantang tak boleh puasa, oh sungguh kasihan kan?! Okey, I'm not ustazah or pelajar aliran agama dari Mesir yang banyak ilmu or whatnot, tapi rasanya tak salah kan kita berkongsi ilmu, so guys, if there's any wrong info here, please feel free to correct me ya!

Back to my story, bila I dengar 'nasihat' tu dan 'alasan2' kenapa I tak boleh berpuasa sepanjang tempoh berpantang, only 1 thing in my mind, I need to refer this to ahli ilmu/ustaz. Beberapa hari kemudiannya, sambil duduk2 tengok tv, I talked about this issue with my sil-kaklong and my sis-alang, then mak came to join us. La-la tu jugak alang tanya ustaznya, lega sungguh bila dah dapat hujah kebenarannya...

Kita kena faham kenapa kita tak boleh berpuasa, apa sebab2 yang dibenarkan islam untuk kita tinggalkan puasa wajib di bulan ramadhan. Salah satu sebab yang mengharamkan kita dari berpuasa ialah apabila keluar darah nifas, yang mana darah ni keluar selepas kita bersalin. Adik2 kakak2, darah nifas keluar bukanlah sepanjang tempoh berpantang ya, it's really depends on individual, sama jugak macam haid kan, ada orang 4-5hari saja, ada orang 7-8hari tapi ada jugak sampai berbelas2. Same goes to nifas, ada orang langsung takdak darah nifas, ada yang seminggu dah stop, ada 2minggu dan mungkin ada orang sampai sebulan. Kalau orang yang seminggu ja darah keluar but then tak boleh puasa for the whole month hanya sebab dia berpantang, ish pelik sungguh! Tempoh berpantang tu sendiri berbeza ikut negeri, as for kedah 44days, kalau belah kelantan 40days, dah tu nak tunggu berapa hari baru boleh puasa?! Lagipun berpantang ni amalan bangsa melayu saja, macammana pulak halnya bagi orang islam bangsa lain? Mana garis panduan yang sebenar2nya untuk kita ikuti? So back to al-quran and sunnah lah!

Tak timbul isu saya tak berpuasa sebulan ramadhan sebab saya berpantang, no! Unless sebulan tu memang nifas atau haid non-stop keluar, ataupun mengambil rukhsah bagi ibu yang menyusukan anak. Tapi kalau bagitau kat orang tu yang kita tak puasa, biarlah terang dan nyata sebab-musababnya, janganlah cakap atas angin, orang tak faham nanti salah tafsir pulak kan... Wallahua'lam...

9 comments:

Heartilyina said...

kiter pn slalu dgr begini but i thought org yg ckp begini sbb dia rasa most probably xsempat nk habis nifas so xsempat la nk puasa. yelah sbb dlm pemikiran kalau sebut nifas tu mesti terasa mcm ehh lama nyer nk habis nifas hihi. even sbnrnya xsemua org tempoh nifas dia panjang. including me pn pk mcm ni jugak tambah2 lg dh merasa berpantangkan ihsan time puasa hihi. tgk2 mmg xsempat pn sbb a few days after raya br hbs nifas.

tapi xtaula plak rupanya ada org pikir kalau berpantang mmg xleh puasa. ini mmg sah2 la salah. xkisahla kalau nifas tu tempoh dia sedetik skali pun n xde sbb2 yg dibenarkan utk xberpuasa so wajiblah berpuasa kan. facts mcm ni nmpk je simple tp sbnrnya xleh amik ringan kan sbb berkaitan dgn hukum.

::NaS:: said...

naruhodo.
baru tau yang nifas tak semestinya kuar sepanjang tempoh pantang tu.hihi..
benkyou ni natta!arigatou~

Fith said...

Ina,
for ur case tu lain laa kan,dah bersalin pun 1st day puasa(kan?) mgknlah tak sempat kot nak puasa.tp yg fith citer ni betul2 kisah org yg sangka klau berpantang takleh puasa,pelik kan?hehe.
takper laa,mcm fith sndr pun byk gak benda taktau,bukan nak pandang rendah org lain ka apa,tak.cuma kita share ilmu yg ada kan...

nas,
haha benkyou2!
benda2 gini selagi tak lalui kita taktau kan,tp bila org bgtau,ia jd ilmu baru utk kita b4 kita hadapinya,bonus tu,hihi

naz said...

Laa..nifas tu kejap jek ke..br la naz tahu. Selama ni igt kan lama..byk kene study ni. Hehe

aielemocnian said...

tuhlaa... yang aku paham xleh pose segala tuh sbb darah nifas. cm period laa kan...

tp aku pn dak tau baper lama kuar tuh... kalau ikut saiyiditina fatimah pn satu malam jer. sbb Allah xnk dia terlepas solat wajib (x igt baca kt mana...).

aku pn daknah bersalin. so aku pn dak tau baper lama penat+letih+sakit+lembik lepas bersalin tuh akan hilang. huhu. tp tuh pn bergantung kpd individu kan?

sekian komen dari saya.

Fith said...

Naz,
ikut org gak naz,kdg2 on off,kejap ada pastu takde pastu ada blk,gitu laa.takper2,nantoka nanti dah lalui sndr sure faham kan,fith dulu pun taktau jugak,hehe

Kaklong aisyah,
haa betul2,org2 arab ramai yg tak turun nifas,depa bersalin clear,mcm saidatina fatimah tu.
biasanya penat sakit bersalin tu dlm 2-3hari dah boleh pulih sepenuhnya,tp mmg ikut badan org laa kan,pastu cara bersalin.klau c-sect tu take time nak betul2 rasa kuat.takper2,nanti dah bersalin sure faham...

IDA said...

ida dh 2kali bersalin..dua2 darah nifas tu mmg lama..dlm sebulan gitu..huhu..ade jugak ye org yg bape hari ye..rase mcm pelik dgn diri sendiri haha..apsal daku lama sgt:-p

Fith said...

Ida,
eh ye ker?fith ingatkn org c-sect cepat kering,ooo tak semua yer,hehe.mmg ada yg bbrp hari je,mcm makcik fith lgsg takde nifas.ish ida tak peliklah,normal laa tu,mmg ada yg sebulan...

Hajar Munira said...

Ramai kt luar sane yg x tau lg pasal ni... kebyk kn beranggap dlm pantang x blh puase kn.... hahahaahahah