Sunday, December 20, 2009

Kek pisang

Resepi ni di-request my friend-Ecah.

Diambil dari myResepi, ehsan dari Yani, klik sini untuk resepi asal...

Bawah ni resepi yang I dah olah, yang dalam () tu ikut resepi Yani... Oh ya, ni sukatan untuk setengah adunan saja.

1 1/2 biji pisang - dilenyek (1 biji)
70 gm butter
50 gm gula (60 gm)
1 biji telur - diasing putih dan kuning
1 sudu kecil esen pisang (1/2 sudu kecil esen vanila)
2 sudu besar plain yogurt (1 sudu besar fresh cream)
1/2 sudu besar jus lemon
100 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder

Cara2:
- ayak tepung bersama soda dan baking powder
- pukul telur putih hingga kembang
- dalam bekas lain, pukul butter dan gula hingga kembang
- masukkan putih telur tadi
- masukkan tepung, pisang, esen, jus lemon, yogurt dan kuning telur, kacau sebati
- bakar suhu 160 darjah 15-25minit

Versi mama2R ni kurang manis, sesuai untuk kanak2, hehe... Selamat mencuba!

2 comments:

ecah said...

tq very much.... rajin betui fith masak2 buat kuih...hopefully kerajinan buat kuih2 nih berkekalan.. besar sket lg rafiqh n raziqh mesti suke mkn... n mama nyer mesti bertambah rajin msk.. tul tak?

Fith said...

Ecah,
mmg rafiqh laa tukang mkn.klau bukan sbb dia yg suka mkn,tak rajin sgt kot,hehe,kang msk2 takde org mkn,fith laa kena mkn,pastu kembang laa fith,haha.ecah lg laa terer masak,fith ni baru je belajar...