Thursday, December 10, 2009

Aprica ring sling

Sorry, gambar tak berapa lawa, kelabu dan gelap, takpa laa kan, nak tunjuk sling tu ja, bukan orangnya, hehe...

Aprica ring sling is my 3rd babywearing gear, beli khas untuk Raziqh. Yang lagi 2 tu beli dan dapat masa Rafiqh. I love this babywearing concept, if only I have loads of money, I definitely will buy various style of babywearing, *tamak*...

Right after the confinement period, I started wearing Raziqh using this sling at public. Masa dalam pantang dok demo dalam rumah ja laa. Mula2 tu memang kekok, rasa pelik sikit compared to ring sling dulu. Aprica punya ni sort of complicated sikit, sasuga jenama mahai kan, depa buat ni pun lepas research hal-ehwal babywearing, sah2 laa hasilnya berbeza... Masa kat Malaysia hari tu, I tak aktif sangat pakai sling ni sebab ramai tukang dukung Raziqh everytime outing ke mana2. Tapi setiap kali pakai, surely akan menarik perhatian orang ramai, eceh perasan glamour kejap. Agaknya orang pelik kot sebab jarang tengok, kadang2 tu depa siap mai dekat dan jenguk nak tengok apa ada dalam sling tu, hahaha. Yang mai tegur terus tu tak payah cerita laa kan, siap cakap "oh laa, ada baby rupanya", hahaha. Same goes with the nursing cover, orang pandang semacam ja, heran kot apahal minah ni ber-apron tengah2 shopping complex, tapi ada aku kesah, hek?! Nope!!!

Bila balik ja sini memang almost setiap kali outing especially bila keluar shopping groceries, I'll babywearing Raziqh. Senang sangat cause most of the times, dia akan tertidur sendiri dalam tu. Cumanya Raziqh ni tak suka kalau I letak dia baring, dia nak duduk tegak, tidur laa dia dalam posisi duduk tu...

Melabur duit beli aprica ring sling ni memang keputusan yang bijak! Sejak babywearing Rafiqh pakai ring sling, I dah jatuh cinta habis-habisan dengan sling. Dari sebelum Raziqh lahir lagi memang dah bercadang nak babywearing Raziqh pakai sling jugak tapi memandangkan sling Rafiqh tu tak sesuai untuk newborn so that's why I bought the new ones. I sangat2 berpuas hati dengan aprica baby sling ni sebab ianya sangat stabil dan selamat. Kalau dulu babywearing Rafiqh, I still kena berhati2 just in case Rafiqh tergelincir terpegheluih jatuh, tapi dengan aprica sling ni memang diyakini tak akan jatuh sebab baby siap kena pasang buckle. Belakang dan kepala baby pun di-support sepenuhnya dengan padding, so baby akan rasa selesa. Nak jalan, nak sorong troli, nak bawa barang, even nak naik tangga pun I dah tak perlu support dia guna tangan.

1 ja yang tak syok pasal aprica sling ni ialah saiznya, sebab ada buckle dan padding etc tu, sling ni tak memungkinkan I sumbatnya masuk handbag. So bila takmau pakai tu, susah laa sikit nak sorok kat mana2. Tu ja laa...

So far I baru sekali babywearing Raziqh dalam rumah. Raziqh ni tak banyak kerenah so I just put him on his bouncer, as long as he could see me, he will remain calm... Nanti2 kot dia dah pandai buat perangai, haa boleh try buh dalam sling sambil mama doing housechores...

Secara peribadi, I rasa aprica sling ni best digunakan untuk baby yang masih kecil hingga peringkat dia boleh duduk dengan stabil, handmade sling tu pulak boleh digunakan selepas tu. I rasa lebih ranggi pakai sling lama tu so nanti bila Raziqh dah besar sikit nak tukar lah!

10 comments:

zura_betty said...

erm tak berape clear la gambar aprica sling tu fith..! tapi mmg nak best n comfortable..!

ojasamid said...

hehe..akak pon br je mula berjinak2 bab babywearing nih bila si adik lahir, sbb nk mudahkan pergerakan naik tren bagai. huhu. tp mmg best kan babywearing ni, bb selesa n secure, kita pon rasa seronok dpt melekap2 dgn baby.hehe.
setakat ni ada 2 pouch sling, 1 ring sling. carrier org bagi pon ada tp ntah kenapa utk si adik tak pernah guna. abangnay dulu berat sgt terus trauma akak dibuatnya :p
but i heart sling , compared to modern carrier. mmg senang nk angkut kan fith. compact gitu . hehe.
kalaulah poketku tebal pingin juga nk cuba bermcm gajet babywearing lain mcm SSC (soft structured carrier) , or benda2 yg sekeluarga dgnnya. nmpk mcm raku dan tak menyakitkan bahu je gayanya bila angkut style camtu. hehe. ni bb belum 9kg pon rasa mcm nk roboh je bahu bila keluar berjam2..adoi la :p

Fith said...

zura,nanti fith try amik lg.tu saja suka2 je.try laa babywearing aisy,mesti best...

Fith said...

kak oja,
betul2,fith pun teringin nak try jenis lain jugak.especially yg style galas belakang dua2 bahu tu.
pouch sling pun nmpk best.mmg best kan,syok sgt boleh bawa baby dlm sling.

ojasamid said...

oh btw, bila anak seken ni lah br merasa guna sling sambil memasak etc. huhu. sbb dia ada masa2 tertentu meragam pulak time kita tgh sibuk2, lain mcm abangnya dulu. bubuh dlm sling terus tak berbunyi. haha. bila ada sling ni benri da kedo, kalau si adik nk duduk bawah lagi best lah. haha.boleh bahu ni berehat sket :p

Fith said...

kak oja,
fith pun kdg2 lenguh gak bahu ni galas raziqh ni,pdhal tak besar mana pun.benri laa sling ni sbb bleh buat kerja sambil bawa diorg kan,rafiqh dulu kerap gak masuk sling,mmg raku...

kew_chop said...

bab kene usha pakai nursing cover tu pun kene gak masa balik ritu..

Fith said...

murni,
haha lawak kan?tp buat selamba bodoh ja laa

Ina said...

haha kiter beriya je bli sling awal2. siap ada 2 lg ring sling n pouch. skali ihsan xmau pun dok dlm tu. try gk practice nk bg dia biasa. tp setiap kali pn meronta2 n jerit2 nk kuar. dia nk tgn mama dia jugak dukung dia hehe. kiter prasan dia nk tgn kaki n pale dia tu bebas brgerak. so kalau time dia baik tu kena cpt2 wat keje. sbb bila dia dh nk berkepit mmg xdptla nk wat apa. if not lehla wat chores smbil wearing dia. ingat nnt dia dh bsr sket nk try buh dia in sitting position. hopefully dia nk la. kalo tak alamatnya simpan utk try pakai kt adik ihsan plak la. haha bilaa la tu. jd tukun la jwbnya.

Fith said...

ina,
fith rasa normal laa bila baby refused dok dlm tu,mcm 2r ni pun sama,klau buh bagi baring,mmg diorg kelupur dlm tu,unless buh masa diorg dah tido,hehe.tp bila buh bg duduk,diorg suka je.sbb tu fith letak raziqh duduk dah skrg ni,diam je,siap tido2,hihi...nanti ihsan dah 4bln@dah stable duduk, bleh laa try bg duduk.dah ada 2 tu sayang kan klau tak pakai