Sunday, December 13, 2009

Co-sleeping

Dah alang2 cerita pasal SIDS dalam entry lepas, mai nak sambung sikit pasal SIDS dan co-sleeping pulak. Sebelum tu, kena laa terangkan dulu apa itu co-sleeping kan, kot kalau ada viewers yang taktau, hehe. Co-sleeping ialah amalan dimana bayi/kanak2 kecil tidur bersama ibubapa...

Apa kaitan SIDS dengan co-sleeping?
Sebenarnya ramai antara kita yang salah faham dengan menyangka bahawa co-sleeping adalah punca utama SIDS, kononnya mak terhempap anak laa. Memang tak dinafikan wujudnya kes sedemikian tapi peratusannya terlalu kecil. Jadi, untuk mengatakan co-sleeping sebagai punca utama SIDS adalah tak wajar sama sekali! Honestly, kadang2 I memang rasa nak tergelak bila ada bakal2 ibu atau ibu2 yang senang2 buat kesimpulan pasal SIDS dan co-sleeping ni. Rasa ralat sebenarnya bila ibu2 ni tak buat kajian or at least membaca lebih detail terlebih dulu sebelum nak judge dan mempertikaikan tindakan orang lain. Co-sleeping has nothing to do with the sudden infant death syndrome, period!

Ada jugak yang berpendapat bahawa amalam co-sleeping ni ketinggalan zaman dan nampak perkampungan. Ketika era "sleeping in the crib/babycot" ni boom, ramai ibubapa yang memilih untuk mengasingkan tempat tidur anak yang masih bayi dengan mereka. In fact, ada yang sampai buh baby tidur bilik lain, macam yang kita tengok kat negara2 mat saleh tu. Nope, I tak kata benda ni salah hokey... Memang tak salah pun, atas alasan ibubapa tu sendiri laa kan, might be the parents need the privacy or katil kecik sangat tak muat or whatsoever lah! Tapi tak lama kemudian, pengkaji mula menemui kebaikan2 yang ada hasil dari amalan co-sleeping ini. Akhirnya kini co-sleeping menjadi salah satu topik yang sering dibincangkan dan turut tersenarai sebagai natural parenting...

Dalam islam sendiri pun, tak ditegah untuk tidur bersama anak yang dah besar, tapi setelah anak capai peringkat usia sekitar 7tahun, kita perlu pisahkan tempat tidur depa dengan kita...

Antara kebaikan co-sleeping :-
- ibu mendapat tidur yang lebih bila co-sleeping dengan bayi, tak payah nak bangun banyak2 kali untuk check condition baby, somehow the risk of SIDS turut reduce cause ibu akan cepat sedar bila something happen to her baby...
- stress hormones are lower in mother and baby who co-sleep...
- physiology of co-sleeping baby is more stable(more stable temperatures, more regular heart rhythms, fewer long pauses in breathing etc.)
- co-sleeping may promote long-term emotional health(happier, less anxious, higher self-esteem, fewer behavioral problems etc.)

Kalau kita risau keselamatan bayi/anak kita untuk co-sleeping, banyak solutions telah dikenalpasti. Contohnya bagi parents yang tidur atas katil, bimbang anak jatuh, sekarang ni dah ada crib/bassinet khas yang boleh attach terus ke katil.

Pun begitu, kita tetap perlu tahu perkara2 yang selamat untuk co-sleep. Antaranya ialah tilam yang digunakan sebaiknya pilihlah yang firm, anak kecil tak dibenarkan tidur sebelah baby, baby sebolehnya tidur on his/her back dan banyaklah lagi. Kita juga dilarang sama sekali untuk co-sleep with the baby if :-
- under the influence of any drug, contohnya macam makan ubat batuk dll that diminishes our sensitivity to our baby's presence
- extremely obese
- exhausted from sleep deprivation

Rafiqh is still co-sleeping with us until now. Kami tak pakai katil, bentang futon 3set dah cukup luas dah. Co-sleeping ni lebih memudahkan untuk I pantau keadaan anak2 dan yang paling utama lebih senang nak breastfeed baby... I pernah asingkan tidur Rafiqh dengan I masa balik Malaysia hari tu ja, sebabnya nak biasakan dia tidur without me sementara I dalam wad. Lepas tempoh dia dah sesuaikan diri dengan kehadiran adik, kami co-sleep balik... Indahnya hidup di kala celik mata bangun pagi tengok wajah anak2...

6 comments:

Ina said...

kiter plak n hubby sbnrnya prefer separate sleeping, ihsan tdo dlm crib. sbb we want privacy n utk memudahkan bb tdo tambah2 plak ihsan light sleeper sng terjaga. but still in d same room la n kena dkt2 juga so that masih boleh bersentuh. dh ala2 mcm co-sleep la jugak sbnrnya hehe. plan asalnya awal2 ni mmg co-sleep lah tp bila dia dh pndai pusing n angkat kepala nk bg dia tdo dlm crib. tp plan ni xsesuai dgn situasi kami skrg ni. sbbnyer kami xde katil pn n tdo atas futon je. so susah la kalau nk bf mlm2 nk kena bgn apa semua bagai. tmbah2 plak skrg sejuk. kiter n ihsan plak kalau nk tdo at least nk kena bersentuh sket n kiter pn dpt tgk muka ihsan. so finally kami decided co-sleep je. kdg2 tu papa ihsan pusing2 bising sket mama kena ready la tepuk2 ihsan kalau tak dia terjaga hehe. ihsan dok tepi sana, mama kt tgh, papa dok tepi sini. mlm2 tdo muka mama kt ihsan kaki mama senget kt papa. wajib nk kena sentuh dua2 org baru boleh tdo dgn aman. pastu esok bgn bising pasai apa bdn aku sakit2 ni??? haha :P kalau tak kami cdg nk attach la crib dia tu dgn katil kitorg. sudahnya skrg ni crib ihsan tu dh cabut n simpan. lgpun crib tu mkn ruang. rumah dh la cinonet. kalau rmh kt mesia xde masalah la kot. but apa2 pun i think it depends which way suits d family best. masing2 ada sbb2 yg tersndiri kan?

Fith said...

ina,
aah depends on keadaan family tu.msg2 mesti ada alasan kenapa pilih co-sleep atau tak kan.
mcm fith ni mmg tak separate sbb susah nak bf,rasa leceh plak nak bgn.pastu rasa tak syok bila tak nmpk dia,nak kena bgn check kerap2 tu pun taknak,bila buh sblh senang nak pantau,hehe.suka gak bleh bau dia time tido tu.tambah2 bila fikir diorg ni baby/kecik kejap je,so nak guna peluang tu tido dgn diorg.

chiput said...

'Indahnya hidup di kala celik mata bangun pagi tengok wajah anak2...'

xsabar rsnye nk tdo same2 dgn fateh+ayahnye mcm dulu blk. mmg best sgt perasaan bgn2 pg tgk muke org2 yg kite syg kt sisi,kn? aaaaa....cepat la bln 3!

Fith said...

chiput,
ato mou sukoshi dake,gambatte ne...
lps ni boleh balik cium dakap en suami n fateh yer,hehe...

ojasamid said...

kami pon co-sleep! eheh.
sbb utama mgkn bf kot eh, di samping rumah jepon yg kecik :p
but akak personally suka co-sleeping, rasa sgt senang hati tido dikelilingi anak2..apepe insya Allah lbh mudah nk respon(?) kat diorg ni bila diorg nk apepe (nk susu ke, terjaga ke, menangis ke,etc..).hehe.
cumanya kalau someday bertambah lg ahlinya, nmpk gaya kena `rombak` besarlah style tido skrg ni. mesti dah xmuat.haha.

Fith said...

Kak oja,
yer betul2,sempit kan rumah jepun,haha.kitorg yg baru ada 2baby ni pun dah jenuh pk nak bg muat n selesa,nak2 rafiqh tido buas kemain skrg ni,hehe.klau tambah lg ni,taktau nak campak mana dah,haha...