Saturday, December 5, 2009

Rafiqh's 2 years old milestone...

Lets see what my Rafiqh is capable to do at 2 years old...

1. nowadays his vocabs has increase a lot, much better day to day, be it in japanese, english or malay. Ramai yang kata, if we teach our kids to speak in multi-languages, depa lambat sikit nak boleh bercakap, betul atau tak, wallahua'lam, tapi tak kesahlah, bukannya tak boleh bercakap langsung cuma lambat sikit ja pun... He is so talkative, adik2 I kata "nak pi mana, dah mak dia pun potpet2", haprak sungguh budak2 tu, tak pasai2 haku pulak yang kena, tapi betoi laa kot, ayahnya pendiam, mak-nya terlebih peramah, hakhak... Though he is already able to talk, unfortunately he still refuse to express his request/desire through words, why Rafiqh why?! You get nothing by crying, dapat penampaq ada laa... *sigh*. We are really looking forward for that moment to come, I can't stand to hear his cries everyday just because we can't understand what he wants, naik sasau nak melayan, he always drive me crazy, grrr...

2. he is able to use certain words at the right time/situation. For example he knows when he should say bye2, thank you, hello, hait(=yes) and etc. Dah pandai jugak bagi dan jawab salam, though the pronounce sounds weird tapi boleh faham laa... Awal2 dulu bila ayah balik rumah dan bagi salam, dia lari pi pintu sambil cakap "heyoo(=hello)", ecceh anak haku ni, berlagak macam mat saleh laa pulak main hello2 ja...

3. he loves to imitate whatever we say, but most of the times he only trying to imitate the intonation rather than the words we actually said. Nevermind, it's 1 of the ways babies learn to talk. Good job baby! Cumanya kadang2 time marah tu I rasa nak tergelak bila dia ajuk I cakap, siap dengan kerut2 muka tu, hahaha, lawak seih! Lagi satu, tak tahan bila dia ajuk orang jepun yang dok cakap dengan kami, hilang concerntration mama nak sembang, dok kalut nak katup mulut dia tu, tak tau laa orang2 tu perasan ka tak, hadoi laa, buat malu ja tau budak ni...

4. he can sing! The very 1st song he is able to sing is japanese song, walla! Dulu he used to minat kumpulan Arashi, sekarang ni selain lagu kanak2 kat NHK tu dan lagu2 anime kamen ryder, 1piece and yada2, dia suka jugak dengar lagu nyanyian Hirai Ken, macam tau2 je suara mamat tu, time dengar lagu2 tu dia dok diam kusyuk sungguh, ish3 rosak anak haku...

5. he can arrange things in categories - puts cars all together with other vehicles, assembles blocks in a container, places books with other reading material such as magazines and many more...

6. he enjoys helping around the house. Kalau mood baik dan tengah rajin, suruh buat apa pun semua dia buat. Kalau mood tak ok dan malaih, dia buat pekak je bila cakap dengan dia, masa tu rasa macam nak je sekeh budak ni... Sikit2 tu d
ah boleh dah laa nak harap untuk tolong - on/off tv dan heater, ambil barang2, buang sampah, kemas toys dll. Muka tu bangga ja kalau dipuji lepas buat sesuatu. Cumanya kadang2 terlebih rajin sangat laa pulak, habis segala mak-neka barang dia pi campak masuk sinki dan washing machine. Kalau baju2 kotor masuk mesin baguih laa kan, ni baju baru angkat dari ampaian pun dia bantai buh dalam mesin jugak, apa kes, hadoi, nak marah pun tak boleh, satgi buatnya dia takmau tolong dah haa susah laa kan. Sabaq ja laa...
7. he no longer a picky eater, yeay! Before he reached 1year 2months, he ate almost everythings we gave him, but then he became so fussy and selective, he refused to eat and only drinks milk. Lately he has good appetite in eating, so he eats whatever we eat...

8. puts on loose-fitting clothes and takes off own clothes...

9. switches from 2naps to one. Seboleh mungkin I always make sure he takes his nap at least for an hour... Hanya masa dia tidur ni je I boleh rest atau buat kerja dengan aman...

10. since about 3weeks ago, he never wake up at the middle of the night for milk anymore, yatta! I'm so happy that I have trained him successfully. Yes, maybe for some of you apalah masalah sangat kan untuk bangun dan buat susu for your kids, but I still count it as a problem. Why? 1st cause besides Rafiqh, I have Raziqh who now wakes up at least 4times at night to breastfeed, so kalau both bangun kerap berselang-seli, means makin kurang kuantiti jam I dapat tidur kan, plus if both wake up at the same time, it's hard for me to put them back to sleep, nak2 kalau myLove tak ada/balik lewat/tidur mati due to penat sangat... 2nd, cause nanti pi check up when the dentist/paed asks does he still drinks milk at night I boleh jawab dengan senang hati "NO". Oh tapi dia still bangun jugak sebab mengigau...

11. bottle feeding pulak, so far he still on bottle feeding but not as frequent as he used to has before. I've try to reduce the amount of using bottle, dalam sehari dia minum 3-2kali je pakai botol. So I guess paling lambat pun before he turns 2years and 6months old, he will no longer on bottle feeding insyaAllah...

12. sejak 2minggu kebelakangan ni dia makin kuat throwing tantrums. Subhanallah, memang sakit jiwa ni nak bertahan dengan perangai yang ni... Nanti I tulis entry khas untuk masalah ni hokey!

That's all for now...

6 comments:

ojasamid said...

omedetou rafiqh, sudah dua tahun! hehe..

baca entry ni buat akak sengih sorg2..been there, n ada juga yg affan masih buat, be it yg baik atau yg `agak memeningkan kepala`. haha. beserlah, budak2 umur gini, lebih kurg aje pesennya kan fith.

mmg hepi bila tgk anak2 membesar, dgn kebolehan2 baru setiap hari..tp kdg2 sayu sendiri bila fikir betapa cepatnya saat2 mcm ni berlalu. huhu..sat lg nk jadi big boy dah..:( (wpon dlm hati they will always be our "baby" kan? hehe) so sementara menyempat ni mmg akak dok gomol n kiss diorg ni puas2. :p

Fith said...

kak oja,
betul2,sayu sgt hati ni,rasa cepat sgt diorg besar,huhu.
budak2 ni semuanya lbh kurang sama je kan perkembangan diorg.sgt menghiburkan...

zura_betty said...
This comment has been removed by the author.
zura_betty said...

kejap je kan fith dorang dah besar..! macam tak percaya pun ada..! erm chup.., pasal dorang nie stat suka baling barang.., rasenya mmg peringkat umur dorang laa nie kena penyakit nie kot..!
Amsyar pun same fith.., tak tau dah nak wat camne..? skang nie terpaksa gantung rotan kat dinding utk takut kan dia..! lantak laa org kata ape.., tapi rasenya merotan nie perlu.., huhhhhh..!
aiee.., dah merapu dah plak dr topik asal..! ehehehhehe

nway.., Happy Birthday to Rafiqh.., semoga jadi anak yang soleh.., dgr cakap papa n mama k sayang..! n jage baby bebaik tau.., jgn asik babab adik je.., cian dia..!

chup.., i dah jumpa blog u lagi satu..! ;)

zura_betty said...
This comment has been removed by the author.
Fith said...

Zura,
bab baling barang tu mmg normal zura.klau diorg baling bukan sbb memberontak,then its ok sbnrnya.tu utk ransang otot2 diorg kan.tp klau nak tunjuk protes,mmg fith tak biar,balun ler,hahaha.fith pun sediakn rotan gak utk rafiqh,hehe.mmg sunnah utk hantung rotan dlm rumah.bukan nak pukul pun,acah je kan.

haha dah jumpa ek.takde apa sgt pun kat situ,pics n videos je tp tu pun tak sempat2 lg nak buh semua.

btw,thanks