Monday, January 25, 2010

Rafiqh dan nombor

Rafiqh becomes obsessed with numbers nowadays...
Sangatlah suka mengira, sambil main, sambil tengok tv, sambil makan, dok saja2 pun dia akan mengira. Alhamdulillah now he is able to count from 1 to 10 in english and japanese, but in malay biasanya sampai 4 ja, lepas 4 tu dia akan stop and he needs mama to guide him continue counting from 5 till 10, haparaaa...

Semalam, as usual I mengemas baju di bilik mainan 2R, masuk2 bilik terkejut beruk tengok toys penuh berselerak-tarak, dah rupa kapal tenggelam dah bilik tu. So I called Rafiqh dan arahkan dia menyimpan...

Mama : Onichan, cepat mai simpan balik omocha(=toys) ni semua. Awat pi sepah2kan macam ni, mama tak suka tau. Lekaih, kutip balik buh dalam raga...

Rafiqh terhegeh2 mai kutip mainan dia simpan dalam raga...
Sepatutnya ada 2raga yang I sediakan atas meja untuk simpan toys, unfortunately masa dok potpet2 tu i tengok eh cuma ada 1 ja, 1 lagi taktau pi mana...

Mama : Ok2, baguih2, pandai2, kutip sampai habis ok. Onichan, ni mana raga lagi satu?

Rafiqh : Dua, tiga, empat, lima....

Mama : Hah?! Hahahaha...

Bertuah betul budak ni, orang tanya soalan, dia jawab dengan pi sambung mengira pulak... Hadoi...

6 comments:

kew_chop said...

lawakla onichan ni. tergelak kita baca.

ida said...

kalau aiman time kite nk ambik gmbr kan selalu bilang one,two,three..lepas tu dia sambungla bilang..org nk ambik gmbr dia gi sambung bilang :-)

Fith said...

murni,
fith mula2 blank tak fhm,pastu baru tergelak,hehe

Fith said...

Ida,
haa tuh laa kan,mentang2 dah pandai kira,asyik nak mengira je kejanya,hadoi.mesti tergelak2 org lain time nak ambil gambar tu,haihhh laa aiman...

p|nKy MaMa said...

wahh sugoii ne onichan dh pandai mengira..izz nmpk nombor ja semua two..cuma la ni br pandai four sbb umah tingkat 4 hehe..bila mengira start ngn two abih ngan four ja..ntah apa2

Fith said...

Dyana,
haha lawak izz.takpa,satgi pandai laa tu,dah pandai nanti jenuh pulak nak layan depa mengira.
rafiqh dulu semua one dan ten ja,saikin baru pandai pun.