Friday, January 22, 2010

Babywearing?! Give it a try!

Macam yang I pernah tulis dalam entry berkaitan babywearing(bw-ing) before ni, ada terlalu banyak bw-ing gear kat pasaran. Cumanya setakat yang I tengok kat most supermarket dan kedai barangan baby baik kat Malaysia mahupun Jepun, memang agak sukar nak jumpa dijual, kalau adapun hanyalah yang jenama2 glamour. Biasanya orang tau dan kenal bw-ing ni melalui pembacaan di internet, tu ja sumber yang ada. Kalau nak beli pun better cari kat internet, banyaklah sikit choice kan...

Ok, jom kita tengok beberapa contoh bw-ing gear...

pouch


ring sling
Cool kan tengok bapa yang bw-ing baby ni? Macho!


mei tai


ergo


bag sling
Bag-sling ni nampak macam sesuai untuk newborn je kan, tak sure pulak kalau baby dah besar boleh isi lagi ker tak.


soft-pack-carrier


wrap

Pouch, ring-sling dan wrap adalah antara bw-ing gear yang simple, diperbuat dari kain sahaja, tak banyak aksesori lain, no buckle, no padding. Yang jenis2 ni harganya pun tak semahal bw-ing macam soft-carrier, ergo, mei-tai etc.

Sesetengah orang merasakan bila bw-ing baby ni dia nampak selekeh dan old-fashioned, sebenarnya selain dari kena bijak memilih jenis bw-ing untuk digayakan, kita jugak kena tau macammana the right way nak pakai benda alah ni, kalau main tibai ja guna memanglah tak nampak kemas malah sungguh serabai. Setiap bw-ing tu sendiri pilihan fabriknya sangatlah cantik2, with various patents and very colourful. As for me, bila terserempak dengan ibu2 yang bw-ing baby ni, they look so trendy, hot and gorgeous!

For those who just begin to wearing your baby, yang baru berjinak2 dengan bw-ing ni, selalunya memang kita akan rasa sedikit janggal dan kurang selesa, bukanlah sebab that gear tak suit dengan kita ka hapa ka, cause the most important is we have to practice wearing our baby lots, practise makes perfect insyaAllah. Semakin kerap kita gunakan sesuatu, semakin mahir kita kendalikannya, kan? Same goes with this bw-ing thingy too.

Lets enjoy motherhood with babywearing...

Give it a try, you surely won't regret it !!!
*wah bunyi macam promoter, agak2 ada ker yang tertarik dengan bw-ing ni lepas baca my entries, ahaks...*

4 comments:

zura_betty said...

ehehehe.., mmg ade talent jd promoter la fith nie..!
erm org ade dua bw-ing nie..! tapi untuk pengetahuan fith..,

tak penah sekali pun org bawak baby guna benda alah nie..!

yang selalu guna adalah papa mereka.., dari amsyar sampaila ke aisy..!

penahnak cuba.., tp hubby zura cakap nnt sakit badan.., ye ker..? so mmg tak merasalaaa nak guna..! dia je la yg akan bw-ing anak dia..!
hahahahahaha

Fith said...

zura,
wow bapak diorg yg bawa ek,cool!!!

aah sakit gak laa,esp klau bw-ing lama2.tp klau kejap2 ok je laa.

mcm fith ni yg byk bergerak sndr tanpa hubby,mmg prefer utk bw-ing sndr laa.nak2 pasni akan kerap keluar ber-3 je,bw-ing sgt membantu pergerakan.

ha zura try laa!best!

puan punyer said...

ya no regret bb=wing nih... sokka sangat

Fith said...

puan punyer,
hehe betul2!suka kan bw-ing baby ni...