Saturday, January 9, 2010

Breastfeeding in public

Semua gambar entry ni dicilok dari yahoo_images

What's wrong with 'nursing in public'?!
I just can't understand why some mommies should feel nervous, worry, afraid, shy or whatnot to breastfeed(bf) their baby out in public. 'Masalah' ni bukan takat bangsa melayu ja terjebak but nursing in public is tends to be controversial to everyone in this world! Lets talk about this topic dalam skop yang lebih kecil, lets focus on our culture...

I heard that some of us getting the negative comments and nasty looks when breastfeeding in public. Kasihan kan? Nak bagi anak susu pun orang mengata. Mungkinlah ramai yang memandang negatif perbuatan menyusu anak di khalayak ni sebab nampak macam tak senonoh. Oh please lah! Apa yang tak senonohnya bila seorang ibu memberi makan anaknya dari susu yang tercipta khas untuk bayi tu oleh Allah? Yang paling penting, ibu tu tak laa bodoh-piang nak tayang semuanya, sah2 laa dia cover kan. Ada yang kata "ish walaupun dah tutup nanti tetap jugak orang yang tengok tu fikir bukan2", hadoi laa cik jijah oii, lantak pi laa dia nak fikir apa pun, kalau semua benda yang orang fikir tu kita nak ambilkira, nak menapak satu langkah pun kita takkan mampu, dok laa tang situ tak maju2! Orang2 yang suka komen dan pandang sinis tu lagilah 40ribu juta kali bangang, dari hangpa sibuk2 kutuk ibu yang menyusu anak, baik hangpa pi kutuk pi sound perempuan2 seksi tak-tentu-hala-punca tu! Akai ada ka?! Oh adaaa tapi buh tang kepala lutut, ermmm patut laa... Ok2, pi dok main jauh2, shuh shuhhh...

Memanglah kita ada pilihan, boleh ja nak bagi susu ibu through bottle feeding tapi I guess ramai ibu yang rasa benda ni leceh. I ni fulltime housewife yang 100% direct feeding my baby, 1 of reasons why I love bf is because I don't have to bring segala-mak-nenek perkakas susu baby bila outing, so apakehalnya sebab nak jaga 'mulut' dan 'pandangan' orang I nak kena menyusahkan diri sendiri. Lagipun I tak rasa ibu2 bekerja yang buat ebm(express breastmilk) kat baby depa tu pun akan bawa those ebm everytime outing, betul tak?

I tak pernah rasa malu nak menyusu anak kat public. Masa Rafiqh kecil2 dulu, I only used shawl and brooch to cover my boobs. I've nursed him pretty much everywhere, kat hospital/ofis kerajaan, dalam kereta/bas/train/kapal terbang, dalam supermarket, kat taman, kat bus-stop/train station/airport, kat dewan, kat majlis2, kat mana2 sajalah! I simply bf him anywhere anytime he wished to have his milk. Only after I got pregnant to Raziqh, I've sewn my own nursing cover and I'm so proud to use it. Alhamdulillah so far selama dok menyusu ni baik kat Malaysia mahupun kat Jepun, I tak pernah lagi dengar orang komen negatif(depan I laa) atau menerima pandangan sinis orang, kalau takat pandangan pelik sebab pakai nursing cover tu biasalah!

I tak kesah pun menyusu baby sambil berdiri dan berjalan. Yup, menyusu sambil shopping pun pernah, letak anak dalam sling then cover with nursing cover, haa simple kan? Pernah sekali tu keluar shopping dengan my sis-alang kat Jusco, sebab kesuntukan masa dan banyak lagi barang nak shopping so I decided to bf him sambil membeli-belah, seriously ramai sungguh orang tengok, mesti depa fikir minah ni mereng ka hapa pakai apron dalam shopping complex, haha. Bila tanya alang, "angah nampak pelik ka?" Alang kata "aah, maybe sebab orang taktau angah dok nyusu kot, tak nampak Raziqh pun", both of us gelak2, owh patut laa, then I keluarkan kaki Raziqh, barulah ada makcik2 tegur "dok nyusu ker?", hehe...

Walaupun dunia sekarang ni dah makin prihatin dengan 'natural parenting' dimana kat kebanyakan airport, shopping complex yada2 dah disediakan "baby room" yang provide nursing room, tapi tetap tak semua tempat ada. Kalau takat supermarket kecik2 biasanya tak ada, kat restaurant pun tak ada, so takkan nak biar anak melalak lapar then suruh dia sabar tunggu balik rumah baru nak nyusu pulak kan?! Buatlah apa saja untuk menyusukan si anak, kalau ada budget lebih bolehlah beli nursing cover, sangatlah memudahkan! Straight to the point, I nak promote nursing cover(nc) ja sebenarnya, hakhakhak, tapi mukhadimahnya punyalah melalut panjang berjela! Eh 'promote' here tak bermakna yang I ada jual nc hokey, cuma nak maklumkan kat ibu/bakal ibu yang mungkin berasa was2 atau serba-salah nak menyusu kat public, kini kita dah ada alternatif untuk itu...

Ada kawan2 tanya, "tak lemas ka baby duk dalam tu?", jawapannya "Oh tidak!". NC yang dijual di pasaran pastinya ada part ala2 dawai lembut(sorry I taktau term-nya) kat bahagian atas kain tu, so ianya membentuk separa bulatan bila kita pakai dimana ianya membuka ruang udara di situ, kita pun boleh intai wajah baby, in fact baby pun boleh kerling2 mama-nya while nursing(macam dalam gambar kat bawah ni), sooo cute, no?!

Bagi yang duk di Malaysia, banyak ja online shop yang jual nc ni, salah satunya ialah KedaiChomel. Bagi yang duk kat Jepun ni pulak, boleh survey kat yahooshopping @ yahooauction etc.

Go go breastfeeding!!!

9 comments:

kew_chop said...

sama la fith. balik ritu semua dok tanya tak lemas ke anak dok nyusu pakai nursing cover tu. last2 rasa malas nk jawab mak kita yg tolong jawab kan. huhu

Fith said...

murni,
haha.hadoi penat nk jawab,rasa nak tulis dan tampal ja kan?haha...sabo je laa...

ojasamid said...

wah, akak mmg xpenah try lg nyusukan bb guna nursing cover nih. sbb tgk yg dijual kt sini sumer mahal2, xsanggup nk beli :p tp alhamdulillah tudung yg dipakai sgt2 membantu, plus pakai benda2 yg memudahkan "akses" ke breast such as nursing wear/ baju berbutang n nursing bra. kalau x mmg taihen sket, esp. kalau nak bf in public.

entry ni buat akak teringat masa awal2 bf-ing journey akak dgn affan dulu..mmg jenis cepat kalut bila nk bf in in public. paling mencabar ialah bila naik manyin densha yg sgt padat, n tiba2 affan melalak2 minta susu.berpeluh2 gaklah, takut org nmpk benda yg tak sepatutnya. haha. bila dh anak seken ni br agak relax sbb dh ada pengalaman sket sebyk. hehe.

tp tulah, hedonisme Barat mmg buat ramai org memandang breast tu sbg object s*x semata2, sedangkan Allah emnjadikannya utk si ibu menyusukan anaknya. huhu. moga2 kita boleh jd "promoter" utk betulkan balik persepsi yg songsang sungguh ni.

ganbarou ne. tiada yang lebih baik drpd susu ibu. hehe. :)

Fith said...

kak oja,
mmg pun,masa fith dgn rafiqh dulu pun selalu gelabah gak.mcm2 benda dok fikir termasuklah bab pandangan org,tp skrg rasa lbh confident dgn prinsip sndr,hehe...
tp mmg betul apa akak ckp,mcm fith ni even dah guna nc,still pakai baju yg senang utk bf,mesti cari yg berbutang.
ye2 tiada yg lbh baik dr susu ibu!

Ina said...

haa kiter mebi kena carik la nc yg ada dawai tu. ihsan ni ikut mood. kdg2 ok. kdg2 tu dia sibuk nk intai2 tgk muka kiter. siap xleh dok diam kaki tgn tu. kdg2 dia xsuka kain tu kena kepala dia. dh la skrg ni easily distracted. mcm smlm2 bf dia kt secret recipe. kiter dok sembang2 dgn mak n adik2. tetiba dia pn sama nk join. org punyala nk cover2. dia plak bz nk selak2 hehe. setakat ni alhamdulillah ok je bf dia in public kt mesia ni. ada juga yg pndg2 tp xdela pndg pelik. kiter pn wat sengal je. semoga dipermudahkn slalu.

Ina said...

haa kiter mebi kena carik la nc yg ada dawai tu. ihsan ni ikut mood. kdg2 ok. kdg2 tu dia sibuk nk intai2 tgk muka kiter. siap xleh dok diam kaki tgn tu. kdg2 dia xsuka kain tu kena kepala dia. dh la skrg ni easily distracted. mcm smlm2 bf dia kt secret recipe. kiter dok sembang2 dgn mak n adik2. tetiba dia pn sama nk join. org punyala nk cover2. dia plak bz nk selak2 hehe. setakat ni alhamdulillah ok je bf dia in public kt mesia ni. ada juga yg pndg2 tp xdela pndg pelik. kiter pn wat sengal je. semoga dipermudahkn slalu.

Fith said...

ina,
amboi sempat lg ol kat msia ek,hehe.
raziqh pun sama laa mcm ihsan,suka selak2 kain tu,hahaha,geram kan tangan diorg ni tak reti dok diam.
klau org pandang2 fith buat derk je,anggap je diorg pelik tgk nc tu,haha...

zura_betty said...

wah mcm best je nc tue fith..! zura pun tak penah guna lagi nc tu..! sebab nya kalau kua biasenya bwk ebm..! bile dalam keta baru bg direct..! tp bile tgok nc tu cam best laaa..!

tapi betulkan.., pelik kdg2 bile dorang nie banggakan anak2 yg dok minum fm bbdg bf..! pelik kdg2 tgok cara depa nie berfikirkan..!

ape pun.., susu ibu adalah makanan terbaik bayi..!
hahahhaha

Fith said...

zura,
fith tak pernah buat ebm so mmg tak brp arif bab handle ebm dll,so rasa leceh plak nak bawa ebm bila outing.tp mcm zura yg biasa handle ebm mesti rasa senang je kan.
fith punya nc takde 'window' tu tp tetap senang nak pakai.insyaallah baby tak lemas.
yer betul,susu ibu yg terbaik!