Wednesday, January 13, 2010

Hari ini

Bangun tidur pagi tadi kepala rasa sedikit pening, sebenarnya dah seminggu lebih dah sakit kepala ni bertandang, datang kejap kemudian hilang, lepas tu datang balik, hadoiii. Sebelum2 ni nak kata pening nyutnyut tu tak jugak, sebab lebih rasa macam mata yang blur, ala2 macam pening tang mata ja, pelik sungguh, tapi hari ni memang sakit kepala betul2, siap muntah2 lagi pagi tadi... Hah jangan pulak ada yang kata I pregnant ok, NO! not yet, hehe...

Sepatutnya pukul 11 pagi tadi dah janji dengan kohai(=junior) nak ke shiyakushou(=pejabat daerah) tapi sejak beberapa hari lepas lagi kami dah sedia maklum hari ni kemungkinan salji turun so depends on cuaca laa samada jadi pergi atau tak. Kereta dia tak pakai tayar khas untuk salji, so memanglah tak berani kan nak drive kalau salji turun, tayar jadi mudah slip atas jalan yang berais. Pukul 6pagi tadi, bila selak langsir tengok kat luar, subhanallah salji lebat sungguh, putih seputih-putihnya, dari pengalaman I(yang tak seberapa ni) menjangkakan memang tak bolehlah nak pi sebab berkemungkinan besar salji tu tak habis cair lagi. Lebih kurang pukul 10 call dia dan decided untuk tak pi, try jugak tanya juniors lain kot2 ada yang free petang ni atau esok tapi memang semua busy maklumlah tak lama lagi dah start exam final sem so fikir punya fikir I sms myLove minta izin nak naik teksi saja lah, he agreed. Masa tu 2R tengah tidur, disebabkan I pun masih pening dan loya, I pun baring dan tertidur sama. Terlelap sekejap ja pun tapi rasa badan dah ok, still pening sikit lagi tapi dah tak loya. Terus bangun sediakan bahan nak masak dinner dan keluarkan baju2 2R nak pakaikan nanti.

Gedebak-gedebuk Raziqh pun bangun, salin baju dia dan tunggu onichan pulak bangun, pukul 1lebih baru Rafiqh bangun, bagi makan choco mousse brownies dan minum susu je for lunch, hahaha mama dah tak larat sangat dah nak masak, plus tak ada selera nak makan so kami makan simple saja. Siapkan 2R then pukul 2 call teksi suruh datang.
Keluar ja dari rumah perghhh sejuk tak hingat kat luar, walaupun matahari memancar terik tapi angin agak kuat dan salji masih dok turun lagi. Atas jalan pun masih banyak diselitupi salji dan ais(salji separuh cair membentuk ais). Mama terpaksalah dukung Rafiqh sebab risau dia terjatuh. Naik teksi sampai ke shiyakushou, settle-kan kerja, siap ja dapat dokumen terus nak balik laa, tapi Rafiqh ni buat keras kaki pulak dah, dia lari takmau balik lagi. Alahaiii ni bukan taman permainan ka shopping complex ka boleh nak main2, ni ofis ler, hish...

Kasihan laa pulak kat dia yang tak puas keluar, tengok jam baru pukul 2.25petang so bawa dia jalan pi 7Eleven kejap, beli choco corn kesukaan dia, junkfoods sikit dan bayar bil. Bagi dia jalan2 sambil tengok salji sampai laa kat bus stop, terfikir nak balik naik bas lah, so tengok kat bus-schedule lagi 2minit ada bas yang lalu kat rumah kami akan sampai, haa apalagi terus decided naik bas, boleh bagi Rafiqh jalan lebih sikit. Naik bas pukul 2.48petang, pukul 3.05minit sampai bus stop. Pukul 3 tu memang time budak2 balik sekolah, bus stop kami turun tu pulak memang betul2 depan sekolah, jadinya kami jalan balik rumah sekali dengan budak2 balik sekolah laa. Wahhh suka kemain Rafiqh, siap main snow dengan budak2 tu, bergelak ketawa lah bersembang lah, depa tu pulak punyalah banyak tanya itu ini, jenuh pulak nak melayan.

Ni 1st time Rafiqh 'main' snow, sebelum ni kalau keluar time snowing pun mana laa nak bagi dia main kan, mesti cepat2 keluar-masuk rumah sebab dah malam. Kali ni boleh laa bagi dia chance merasa pegang snow. Seronok tengok dia kagum dengan snow, hehehe... Pukul 3.30 sampai rumah, tangan Rafiqh dah sejuk merah tak hingat, kesian dia, meraung2 menangis cakap itai(=sakit), hahaha, tadi masa main salji dia tak rasa sakit, dah nak masuk rumah baru sedar kot. Basuh tangan dia dengan air suam dan pujuk dengan upah bagi makan choco corn, habis 10batang sekali hadap...

Mesti ada yang terfikir kenapa I perlu menyusahkan diri sendiri, naik bas dan berjalan jauh dalam snow dengan kendong si kecik yang dari awal keluar rumah sampai masuk balik asyik tidur ja, mana dengan nak kontrol Rafiqh yang kejap-behave-kejap-haprak, hahaha walhal I boleh ja direct balik naik teksi kan, ermmm takdak reason pun, cuma memang perangai I yang suka dedahkan anak2 dengan benda2 baru. Suka anak2 explore dunia luar dari pelbagai sudut. Kalau setengah orang lebih suka bagi anak keselesaan dan kesenangan percuma, I pulak suka anak2 merasa kesederhanaan dan kesukaran. Kalau ada ibubapa yang over protect terhadap anak2, I pulak lebih kepada let them be independent with minor-monitoring. Ada mak bapak yang langsung tak bagi anak2 sentuh main tanah but not me, pilih laa tanah di kawasan yang bersih dan bagi mereka peluang 'bergaul' dengan nature, besar manfaatnya pada perkembangan minda anak2. Oh tiba2 rasa nak balik Malaysia duk kampung ja, suka sangatlah anak2 bermain cara kampung, bila laa nak tercapai hasrat ni, hohoho...
permandangan dari beranda rumah...
Rafiqh dalam bas...

6 comments:

kew_chop said...

sama la fith. biarla anak2 ni explore doniaa ni sket, hihi..

Fith said...

murni,
ya betul...klau kat nihong ni,budak2 kecik pun diorg dah ajar tanam pokok laa hapa laa kan,very the nature kan...

Ina said...

banyaknyer saljiii. samui samuiii xmau balik ahaha! ha ni br 1 week kt sini. ntah2 esk lusa dh rindu plak kt rmh sndiri di kg halaman nihon tu :P

Fith said...

ina,
samuiiiii...smlm kira plg byk salji kat tmpt fith ni utk winter kali ni.klau kdg2 je gini mmg best laa tp dah klau tiap2 hari hadap salji,huish tak sanggup you,hahaha...
bestnya dok msia yer,mai blk mai,hehe

zura_betty said...

wah cantiknya fith..! bila la gaknya nak sampai sana nie..! ehehehehe..!

erm betul tue fith.., zura pun setuju dgn pndgn fith tue..! biakan dorang explore sendiri benda2 yg ade di sekeliling mereka. n kena gak ajar dorang nie susah cikit..! sebab bila dia tau senang jer.., nanti at the end kita gak yg payah..!


penah sekali dulu.., amsyar nak main iron.., time tu zura tgh dok iron..! kita cakap bebaik dia tak nak dgr.., nak gak pegang..! bile dia pegang dia rase sakit..! sampai hari nie dia ingat n tau yg iron tu panas..!
bukan senang nak didik anak sebenarnya kan..! ehehehhe

Fith said...

zura,
meh laa dtg honeymoon,hehe

betul zura,mmg kena ajar diorg susah2 sikit,takleh lambak je apa diorg nak,takleh bg kemudahan sgt2 kan,hehe.

tuh dia,bg iron terus,haha.fith pun pernah buat gitu gak masa rafiqh brp bln ntah.bg yg suam2 tu,haa sampai skrg dah tak berani nak kacau dah,senang kan?hihi