Friday, November 27, 2009

A present for mama !

MyLove gave me this...


Sewing machine !!!

`*wink wink*

Nope, it's not my birthday, me also don't know for what this present for, malas nak tanya, hehe, errkkk perhaps for raya haji maybe?! hahaha, takdak kaitan langsung!

Whatever, thank you so much darling! muaxxxs...

Dah berkurun lama I teringin nak ada benda ni, in my life tak pernah pun guna mesin jahit bagi tujuan menjahit. Hek eleh, memang laa untuk jahit kan, takkan untuk berkebun pulak, hek... Even though myLove dah bertahun nak belikan mesin jahit untuk I, I selalu mengelak bagi bermacam2 alasan, it's not that I tak appreciate niat murni dia or I tak sudi or whatnot, cumanya I takut kalau myLove dah belikan nanti I tak pandai nak guna atau tak memanfaatkannya sebaik mungkin. On the other hand, sebenarnya I tau once I dah ada mesin jahit kat rumah, I'll surely akan belajar menjahit dan mula buat sesuatu dengannya... Hish pelik2 betul perangai, orang nak bagi pun lagi mau juai mahai, huh!

Everytime he asks me about buying a sewing machine, I always say I want the simple ones. I'm kinda jakun/peghak person when it comes to work with electric/electronic gadgets. Kalau canggih-manggih sangat, nanti I tak reti nak pakai. Tapi myLove kata nak beli ni sekali je so he insists nak beli yang siap boleh sulam2 tu, hohoho... And of course laa kan, hat yang power2 rangers tu sah2 laa mahai nak mampuih...
Nak dijadikan cerita, few days ago, myLove told me that he had found a "good" sewing machine at yahoo auction, dia suka dan dok tengah bet nak beli. Hamboi mak aih! Apa yang buat I terkejut tu ialah harga mesin jahit ni kalau yang shinpin(=baru) tu boleh buat beli kereta chuuko(=2nd hand). Tapi yang myLove nak beli tu mesti laa chuuko je kan, hihi. Tak kesah pun baru atau 2nd hand, yang penting berbaloi. Alhamdulillah, dah memang rezeki kami, dapat laa beli mesin jahit tu, dah selamat sampai pun dah semalam...
I dah buka tengok2, dah belek2 manualnya, tapi belum ada keberanian nak pakai. Tunggu berkelapangan sikit baru nak mulakan projek jahitan. Sebagai beginner, untuk permulaan tu kena laa cari benda2 simple je dulu kan. Maybe nak cuba jahit pakaian 2R ni dulu, starting with pants maybe?! ish excited laa pulak...
Ecewah makin busy ler mama 2R ni nanti, hahaha...
Gambare mama! yosh2!!!

6 comments:

elah said...

wah2 bestnya dpt mesin jahit...mcm ni elah lah tempah baju kt fith nnt heheh :P
happy sewing :)

Fith said...

elah,
owh giler laa klau fith boleh jahit baju dlm masa terdekat ni,muri2,haha.lmbt lg kot,fith tak pernah pegang mesin jahit lg ni,baru nak berjinak2,hihi...lain arr elah,dah pakar,wohohoho

Ina said...

bestnyaaa. kiter pn tingin sgt nk jahit mcm2 n bercita2 nk bli tp sbb pk2 dh nk blk ingat bli kt mesia je. mesin fith tu leh guna kt mesia ke? kalau boleh, boleh la kiter survey n xperlu la tggu lama br dpt start menjahit :D

Fith said...

ina,
fith pun tak plan beli secepat ni,rasa cam blum bersedia,hehe.tp nmpk gaya kena start dah laa ni,geram plak tgk mesin tu.
fith tak sure bleh pakai kat msia ker tak.tp dulu hubby pernah belikn utk umi dia...

Ibtisamfarah said...

wah fith, nampak mcm canggih giler mesin tu..huhu~~tini ni tatau bila nakbeli yg canggih manggih ni..skrg guna yg singer paling murah tu je..limited things je la blh jahit..tp kalo dpt anak perempuan nanti fith..panjang lah list nak jahit ape2..hehehe..mcm tinie skrg tunggu tasnim besar sket lah, mama dia baru nakbelajar jahit dress..ehehe..

Fith said...

Tini,
rasanya canggih tp hrp2nya tak sia2 canggih laa kan,klau sampai tak reti guna dan tak menjahit,mmg takde makna gak kan,ahaks.
klau girl byk bendaleh buat kan,baju2 mesti cute2.tini dah terer dah,fith ni baru nak merangkak ni,huhu