Tuesday, November 10, 2009

Birthday presents...

Syok laa Rafiqh, belum pun sambut birthday, dah dapat hadiah...

Sebenarnya I tak ada laa nak beli seawal ni, cadangnya a week before his birthday baru laa nak order. Few days back I told myLove I want to buy a present for Rafiqh, siap tunjuk barangnya and he gave the green light. The next day, myLove tanya dah beli ker barang tu, I cakap laa ingatkan nak order giri2(=dekat2) birthday dia but since dah tanya tu I pun terus je order. Aah kami beli kat internet je. Kat kampung Ube ni bukan banyak pun mall atau kedai barang budak, lain laa kalau kat bandar2 besar nun. So mostly kalau nak shopping, I prefer beli kat internet, kadang2 tu boleh dapat harga yang jauh lagi murah, tu yang best tu... Oh lagipun, my points kat yahoo shopping ada dekat 1000yen dan mesti guna before 31dec ni, tu yang cari kat internet je hadiah dia, senang!

Sejak 3minggu lepas I dok merayau2 dalam internet ni, I was undecided at first cause banyak sangat benda yang nak beli, hahaha, but finally I found something intresting. The usual price would be more than 6,000yen(about RM200++), but there is 60% on sale that make the price only 2980yen(about RM100), yippie2! Kat kedai yang I tengok ni ada jual jugak board yang I nak sangat tu and luckily it also on sale, terus decided to buy both, hish tamak sungguh! So bila dah decided nak beli yang tu, I searched for shop which offer the cheapest price, kira punya kira jumpa laa yang paling berbaloi, taraaa sampai dah!

Muka selebet baru bangun tidur, terus sibuk nak main...

Birthday Rafiqh 5dec ni jatuh pada hari sabtu, so we plan to held a small birthday bash at our home on the next day ie. sunday, just a high tea party, senang nak masak yang simple2 saja. Tapi memandangkan a week before tu adalah raya haji which biasanya students sini akan organize jamuan raya, so nak kena risik2 tanya dulu takut clash tarikh pulak... Though it's going to be a small celebration but still I tengah dok fikir2 nak buat theme party or not, nak buat game or not, masa lastyear tak buat semua tu pun...

Masa kecik2 dulu abah mak tak pernah pun buat birthday party untuk kami. Seingat I cuma sekali mak buat party untuk ateh, masa tu dia 2tahun kot, tu pun sebab masa kami(read:alang and me) main masak2 dengan anak2 jiran kami buat party tipu2, beli gula2 and junkfoods dan jamu kawan2 makan, pura2 macam tengah sambut birthday for her. Mak dapat tau so mak pun buat laa party betul2. Kebiasaannya dalam my family, apa2 celebration tak kira laa birthday abah, mak atau anak2 ker kenaikan pangkat abah ker pencapaian anak2 ker, semuanya disambut dengan "makan besar" sesama kami jer. Kalau birthday, birthday boy/girl tu boleh pilih nak makan kat mana, so abah akan belanja makan kat situ, hadiah2 memang tak ada. Tapi entah sejak bila entah setiap kali birthday kami, mak akan belikan gula2, snacks dan kek then packing comel2 untuk bagi kat kawan2 kelas, for sure yang paling untung tu my youngest brother laa kan, setiap tahun sambut birthday dia, siap dapat presents dari semua orang lagi. Masa kecik2 dulu memang teringin nak celebrate birthday kat rumah, ada makan2, ajak kawan2 tapi sebab mak tak suka buat jamuan, memang tak payah mimpi laa kan, dah lama2 tu kami jadi tak kesah laa. Tapi sekarang bila dah jadi ibu, I berazam nak buat sesuatu yang I tak pernah dapat untuk my kids pulak, of course bukan takat party thingy ni saja, banyak lagi benda2 lain yang my parents tak pernah buat tu I nak buat... Mungkin bagi sesetengah orang birthday celebration ni kurafat, entah laa I tak reti nak komen lebih2 dari sudut islam. Bagi I, as long as pengisian party tu tak ada yang menyalahi agama, I rasa tak salah pun. Bukannya nak bermegah2 atau nak membazir, party tu macam jugak kenduri just nak jamu orang makan(a way of sedekah) dan yang paling utama adalah untuk gembirakan anak2 kecil. Buat masa sekarang Rafiqh masih terlalu kecil untuk faham semua ni, but I'm sure starting with nextyear dia dah boleh faham dah, masa tu I surely akan tengok kegembiraan dia. Ni salah satu cara untuk I hargai anak2, they are my precious, my soul, my everything... InsyaAllah setiap tahun nak buat benda ni... Eh tapi kalau you guys tak buat semua ni pun tak bermakna tak hargai your kids kan, banyak lagi cara lain untuk kita tunjukkan perhargaan dan kasih sayang kita, yer dak?!

4 comments:

Ina said...

untung kan bli brg online. kt japan ni byk website online yg best2. tp tula kiter xpndai nihongo payah la xdpt nk shopping. harap hubby hmmm xde makna nya. tp tula rugi xdpt nk carik yg murah online huhu

Fith said...

Ina,
fith mmg suka beli online,suka cuci mata window shopping dlm internet ni gak,hehe.hubby fith pun klau brg sndr rajin ler dia,brg kita ni mana nak tgknya.haa klau ada brg nak beli,ina pujuk2 ler hubby suh tgk ol,nak suh fith tgk pun bleh,hihi

zura_betty said...

betul tue fith.., lagi pun rase happy sangat biler dapat wat party utk dorang kan..! tak terlintas pun nak menujuk ke ape ker..? lagi pun seronok bile tgok dorang happy je..! sekurang2 dia tau yg kita nie mmg sayang n hargai sgt mereka.. huh

Fith said...

Zura,
yer betul tu zura.selain anak2 kita happy,anak2 org lain yg dtg tu pun sure akan happy kan.menggembirakan hati anak2 kecil ni besar pahalanya kan?kan?hehe.