Friday, November 13, 2009

Melawak?!

Peringatan : Melawak dalam bahasa orang kedah bermaksud bergurau, jangan ada yang faham kata melawak tu buat lawak pulak, haru2...
Ni laa aksi onichan(=abang) melawak dengan adik, ish3 kesian adik...

Onichan peluk adik, adik pasrah...

Sujud atas adik...

Yang ni tak tau gaya apa...

Hok ni pun bimyou...

Tidoq atas adik...

Yang ni paling baguih...

Bila dalam "keadaan" macam ni, mak mana laa yang tak terpekik terlolong macam tarzan panggil gajah kan? Ni takpa lagi, adik tengah mood baik, sengih ja, mai mood haprak, asyik melalak laa, nak buat apa pun tak senang... Rafiqh ni memang laa tak boleh tengok adik dok atas tilam, laju je menonong lari nak tindih adik tu. Dia nak bergurau tapi masyaAllah kasar sungguh...

Tapi aksi yang bawah ni paling I tak tahan ni, hadoi sakit jantung! Ni belum adik meniarap lagi ni, setiap kali buh bagi adik dia meniarap, dia panjat naik dok kat belakang, hish bahaya sungguh kan. Sebab tu laa I jarang letak adik kat bawah, melainkan ada pengawasan dari orang dewasa, risauuu...


Agaknya macammana laa mak2 lain tu handle anak2 depa yang lagu ni yer?!
p/s: kak Oja, any tips? hehe

14 comments:

ojasamid said...

wahhh..semua yg rafiqh buat sebijik mcm yg pernah berlaku kt sini lah. hahaha..budak..budak...:p (dah diorg dapat adik lbh kurg sama umurnya kan?)

akak pon dh lupa apa kami buat time tu.rasanya jd tarzan jugak kot awal2 tu. haha.
kalau setakat gomol peluk2 n tido atas adiknya tu kami awasi betul2. selagi tak bahaya n menyakitkan si adik. sementara tu ajar dia kalau nk sayang adik mcm gini,mcm gitu. bagi demo sikit. haha. takpon distract dia terus dgn benda lain.

insya Allah by the time adik dah mobile aksi2 ni pon berkurang..--> tp tukar kpd bentuk lain pulak.:p

but mcm yg akak baca dlm satu majalah baru2 ni psl cara `marah` yg berkesan, kalau budak umur setahun buat something merbahaya, kena terus angkat badan dia sambil cakap "dame @ no" sambil bgtau "sakit @ itai" toka..(baai kami kadang2 guna "bahaya @ abunai" cthnya bila main dapur gas--> ntah fhm ntah tak dia tu. :p )
yg pntg make it short (no long explanations, atau membebel itu ini) but nada kena tegas dan muka serius supaya dia dpt the idea yg benda tu takboleh buat.

apepon mmg ambik masa sket fith, sbb daya ingatan budak umur mcm rafiqh ni quite temporary, xpon dia saja buat itazura. kena ulang selalu smpi lekat kt kepala. ;)
cuma kalau kita marah kerap sgt pon jd tak berkesan pulak teknik ni..hahaha..tak lut dah :p sbb tu perlu juga sediakan "environment" yg bantu dia supaya kurg buat benda yg kita marah. mcm jauhkan benda2 atau lock laci yg kita xsuka dia usik tu siap2, etc.

affan yg dah 28monts tu pon masih gomol n peluk2 adiknya yg 7bulan tu. cuma dgn cara `yg agak selamat` sikitlah banding awal2 dulu. haha. mmg kita as parents kena byk perhatikan budak2 ni sbb depa nih full of unexpected things, n lain umur lain pulak pendekatannya. huhu. byk yg nk kena belajar bab parenting ni kan. ganbarou ne. :D

Ina said...

semangatnyer raziqh! putih melepak comelnyer la hai. skali tgk mcm anak nihonjin pn ye jugak hehe. adoi takutnya tgk rafiqh kuda2kan adik nyer tu. pasrah jela yer raziqh. dia dok perati je tu fith. nnt dh smpi masa haa siap la abang dia hehe

chiput said...

wahwahwah...sayang nye abg rafiqh kt adik nye. siap naik atas perut tu...hehe..dpt bygkan kerisauan fith sampai jd 'tarzan'. eh fith..anak2 nng pakai short sleeve je ke? raziqh lg la..gagah gile pakai baju putih selai je. xsejuk lg ye kt ube?

Fith said...

Kak oja,
thanks for the tips.semuanya tgh dipraktikkan,hehe.fith n hubby pun klau takat rafiqh melawak "ringan2" tu perati je laa,takkan semua nak halang kan?tp klau dah tahap melampau tu,mmg kena pisahkn.mmg sabar ja laa sampai adik besaq sikit,pasni boleh tgk depa bergomol laa.pasni sah2 rafiqh takleh dah buat sembarangan kat adik dia,haa time tu baru rafiqh rasa pulak,hihi.kan?kan?
thanks again

Fith said...

Ina,
adoi laa,anak nihongjin ker?haha,kulit dia putih sikit je dr ayah,mama n abang dia,haha.tp dok pelik tang mata tu,bila laa nak bulat,sepet lg.rafiqh dulu lahir lg sepet dr raziqh tp masa 3months dah luas dah.
haa tu laa ina,dia buat mcm anak patung je.adik no choice,pasrah je laa.tu siap sengih2 lg,hehe.nanti dah besor sikit,buat gitu lg mmg kena debik laa,haha

Fith said...

Chiput,
mcm ni stp hari.adik tu klau dok bwh mmg kena perati betul2,takleh bior depa berdua je.
kat sini bimyou laa,sat rasa sejuk mcm fuyu,sat panas pulak.fith on danbo ngan cooler tu berselang-seli,hehe.aah siang2 raziqh pakai gitu je,mlm baru pakai baju lengan panjang.

zura_betty said...

huhuhuhu.., agaknya fith umur cam doang nie mmg tu kot patern dia tunjuk "kasih sayang" pada adik dia., si amsyar pun same..! lagi tragis.., dia boleh wat kepaa adik dia cam bola lagi..! dia dok pusing2 kan..! huhuhuhu..! tak pe tunggu sat lai adik bear.., confirm abg2 dia plak yg kena..!

Fith said...

haha,lawak laa amsyar.ingat bola ka hapa,sib baik tak sepak,hahaha.
aah zura,ni kot cara diorg nak main,tak reti lg,so over laa sikit.kita laa kena byk2 sabar dan tekun ajar kan.
haa mmg pun,tunggu adik besar sikit,dia debik blk laa nanti,hehe

Ibtisamfarah said...

aduuh..takutnya tengok aksi2 ni fith..sbb tu takpernah seminit pun tinggal mereka berdua sbb nanti Fahmi akan lagi ganas kot..haha

Fith said...

Tinie,
betul tu tini,mmg tak boleh tinggal dua beradik tanpa pengawasan org dewasa.fith ni klau tinggal raziqh dgn hubby pun,fith mesti pesan "tolong tgkkn raziqh ek",sbb takut hubby ralit,hehe.fahmi mesti tak babap adik dia kan,hehe

Ibtisamfarah said...

ehehe..fahmi ape kurangnya..da la adik pompuan..huhu

Fith said...

hehe sama jer kot ek diorg ni,mmg gitu laa gaya nak bermain agaknya.rafiqh ni dah kira byk berubah dah ni.awal2 dulu lg ler kasar,huhu.

diana said...

wah2 dashatnya rafiqh wat kat adik cam tu..tp bdk2 kan bknnya dia tau adik tu sakit ka apa kan..ni nnt mesti adik lg kental n lasak dr abg ni hehe

Fith said...

Diana,
tuh laa pasal,ada lg aksi-berani-mai dia sbnrnya,hahaha.mmg ganas ler.so far tgk adik mmg lasak cuma dah pandai ngada2,haha,besaq sikit nanti taktau laa rafiqh,huhu