Thursday, November 12, 2009

iPhone - Baby cry translator

Still remember my previous entry with title "patent tangisan si kecil"? In that posting I mentioned about a gadget in market which is able to figure what the baby's needs based on his/her cry, haa semalam masa dok rehat2 tengok tv, tiba2 myLove tunjukkan a new application at iPhone website, called cry translator. He asked me if I want to install it, ermmm of course! Why not we give it a try, it sounds intresting, and actually memang dah lama teringin nak try... So lastnight myLove tolong install-kan kat my phone, I memang tak ambil tau sangat bab2 install and yada2 ni, tau guna je, hahaha, sangatlah tak berteknologi punya orang kan?! Hek, ada haku kesah?!

What is the Cry Translator?
The Cry Translator is an easy to use iPhone app that quickly identifies the 5 distinct cries made by infants: hungry, sleepy, annoyed, stressed or bored. These 5 cries are universal to all babies regardless of culture or language. Within 10 seconds, the app translates the sound and identifies the emotion, and then gives parents a set of tips to calm the child. This app is 96 percent accurate and works for any child...
Semalam, masa Raziqh nangis, myLove terus test pakai, and the result showed Raziqh was annoyed... Errr I don't think so, rasanya Raziqh mengantuk time tu, hahaha, boleh percaya ker menatang ni? Takpa2, lain kali cuba lagi, hihi...

5 comments:

aisha said...

wahh thank you fith bg link tu..yg pic first jumpa dah..yg ke2 tu lum lg..tkpe2,nnti suruh hubby je cr..ape pun arigatou..

wahh kek tu..sedappp ye..cam teringin la pulak nak mkn..pernah buat sekali tu..sya je melantak sorg smpai habis..haruu oo..tu yg klu buat kek kena pikir byk kali..hihihi..

wahh gadget iPhone nih mcm2.. haiyakk, kite pun samala fith..malas nak update ape2..then, guna yg basic je..kehkehkeh

Fith said...

Aisha,
no prob ;) mesti aina suka nanti boleh tulis2...
tuh laa pasal,fith yg melantak lebih2,hahaha,haru kan?
aah betul tu,fith pun bukan jenis yg up to date sgt,so pakai mana yg penting je,hehe

ojasamid said...

omoshiroi~~~ :D kat iphone pon ada ye menatang tu. sbb kalau gajet utk tuh je quite mahal kan. sure best nk main try2 dgn app tu kan fith, wpon akak rasa dlm kebanyakan masa kita maknya lbh kenal baby nangis nk ape :p hehehehe..

kaklong nuzula said...

wah, dasyat kalo leh identify patern baby nangis ni.. hihi. mcm2 ek skg. org tua2 cakap, baby nangis 3 sbb ni jer - lapar, sakit, tak selesa (poo or pee). takpun sbb ngantuk kalau anak2 kaklong la.

Fith said...

Kak Oja,
mmg2,fith syok nak test je,suka eksperimenkan anak2,haha.tp mcm akak ckp laa,mak2 lg kenal anak diorg,yer dak?hihi

Kaklong,
tu laa kaklong,mcm2 kan skrg ni.aah,biasanya budak2 ni nangis sbb lapar,sakit,tak selesa dan ngantuk je kan,hehe.