Tuesday, November 17, 2009

Choc chips cookies(lagi?)

Dah dekat sebulan rasanya tak buat choco chips cookies ni. Hari tu buat coffee cookies then lastweek buat biskut lemak manis, dua2 resepi tu cilok dari majalah Wanita. Rafiqh tak menunjukkan minat pun kat biskut2 tu, dia lagi prefer choc cookies agaknya. Coffee cookies tu agak keras sikit even dah olah resepi(ker sebab pepandai ubah resepi tu yang buat jadi keras? errkkk hahaha). Biskut lemak manis tu pun tak syok sangat, kismis yang dibakar jadi keras, Rafiqh makan 5ketul je kot, last2 mak dia kena habiskan. So hari ni I buat balik his favourite cookies, as usual belum pun cookies habis dibakar, tengah2 panas tu dia dah "mak, nak! mak, nak! nak kut(=biskut)", aah he calls me "mak" everytime he wants something especially foods. 'Penyakit' ni dapat dari Malaysia sebab terbiasa panggil maktoknya 'mak' setiap kali nak minta makan, hish lekat sampai la ni. Tapi kot kalau nanti2 dia selesa dengan panggilan tu, I don't mind to change, panggil laa mak pun, mama tak kesah...

Kali ni buat pakai resepi lama jugak, cuma I ubah sikit, so here is my version of choco chips cookies:
Bahan2:
125 gm marjerin
80 gm gula
1/2 biji telur
220 gm tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar milo
3 sudu besar badan racik - dipanggang sedikit
50 gm choc chips
Cara2:
- adun seperti biskut biasa. Bakar 160darjah 15minit
Hasilnya dapat lebih 80biji, penuh 1balang kat bawah ni dan 1tupperware kecik. Puas laa hati Rafiqh tu, suka betul cookies ni.
Semalam buat tuna bun untuk juadah berbuka. I ni masih lemah bab buat bun/roti ni, entah bila laa nak terer. Orang kata practice makes perfect, nak kata jarang buat ermmm tiap2 minggu wajiblah buat, sepatutnya dah pandai laa kan, huhu. Teringin sangat nak belajar buat kek dan roti dari pakar2 tapi entah bila laa berpeluang. Tapi tak kesah laa, even roti haku ni tak cun macam yang kat kedai, yang penting myLove dan Rafiqh suka makan, hehehe.

Raisin bun(for Rafiqh) and tuna bun...

6 comments:

Ina said...

xde rupa xpe fith. janji ada rasa. jgn rupa cntik tp xsedap dhla kan hehe. tp tula kalau xlawa nk jamu kt org pn segan. kiter pn ingat blk mesia nnt nk p kelas baking ni :D

ida81 said...

rajinnya buat cookies..hehe.ida dok berangan nk buat cookies jugak dh lama tp asyik tak buat2 sampai skrg..konon nk buat kuih raya haji..brg dh ada tp tunggu masa yg sesuai kot..mkn pun tak lalu skrg..nanti dh rase ok skit baru nk start :-)

Fith said...

ina,
taktau laa sedap ka tak,tp suka laa mkn roti panas2,harum baunya...
tuh laa,teringin nak pi kelas baking,huhu...

Fith said...

Ida,
kesian ida,ada baca blog ida,fith pun masa 2nd baby mabuk petang n mlm,sib baik pg ptg sihat,klau tak,tak berasap ler dapur,hehe.
alah ida tak buat cookies pun ida lg rajin msk,hehe.takper2,klau tak larat jgn paksa diri tau.bykkn rehat...

aisha said...

betui tu..janji sedap dan org2 rumah leh mkn. Sya sini kebetulan ade peluang nak gi kelas jannah tu.Nasib baikla ayah aina tu okay.awai2 tu tak bg gak tau.
ha ah la kuih raye tak buat pun.hahaha. ida mmg rajinn sungguh.tp take care tau ida.
fith pun rajin sama ape cookies, kek..sejak balik raye tak buat lg nih...tringin lak nak mkn kek dan cookies bile tgk blog fith nih..

Fith said...

Aisha,
tuh laa kan,ada peluang baik gitu mmg tak patut lepaskn.nanti2 dah power terer baking hubby gak yg untung boleh mkn sedap2 kan,hehe.
aih semua nak buat kuih raya ni,nak join gak la,hihi...jom2 kita buat biskut raya,minggu dpn raya dah ni