Monday, November 9, 2009

Caesarean section @ c-sect

Last week, sembang2 dengan my old friend kat ym, she's now pregnant her 1st baby, dah dekat due dah so she kinda worry on how she will deliver her baby, normal laa tu, semua preggy mommies fikir dan risau benda yang sama, kan? kan?! Actually dulu I tak suka nak sembang tentang soal bersalin ni, most probably because I had the c-section, not the normal-vaginal birth. Usually when I told others that I bersalin operate, I'll get the sinis reactions, tak kira laa dari riak wajah atau tutur kata, and seriously it was painful, tersinggung hati haku tau! I tahu dalam masyarakat kita ada satu mind set yang mengatakan beranak bedah ni sehuduh2 cara dan orang yang beranak bedah ni is such a loser! WTH, ingat kami ni suka2 request nak bedah ker? We have no choice laa ngok! So guys, please watch out your words when you talk to someone yang kurang bernasib baik, kan lebih baik kita highlight-kan benda baik ie. kelahiran baby dia daripada kita sibuk2 nak komen tentang proses kelahiran tu. Dan lagi satu, kalaupun kita dapat bersalin normal dengan mudah, sakit tak sampai sejam-sekali teran baby keluar-giler power tak ambil any analgesic medication-or whatever pun tak payah laa nak havoc satu dunia dan bermegah2, bersyukur je laa kan, maybe kali ni Allah permudahkan, who knows next time macammana pulak... Be proud to yourself but be humble to others...

Okey2 enough about that, ter-emo pulak bila fikirkan hal dulu2, syukur alhamdulillah dapat merasa bersalin normal si Raziqh, kalau tak, makan hati lagi ler haku, hahaha...

Kawan I ni dok tanya2 cerita bersalin I dulu tu, I bukanlah kedekut sangat pun nak bercerita, selagi tak berbaur provokasi dan sindiran, no problem at all... Dia tanya kalau 1st baby kena c-sect, macammana nak tau the next ones tu boleh normal or not. I'm not a doctor, not qualified to answer this tapi bercakap dari segi apa yang I tahu tu boleh laa. Kalau nak concrete facts sila refer gynae ok...

Yang menjadi masalahnya pada c-sect delivery ni ialah kalau bersalin 1st baby kena c-sect. Kalau anak yang ke-2 dan seterusnya tu tak jadi big issue pun kan?! Sebabnya anak pertama tu jadi penentu untuk anak2 berikutnya...

Lepas bersalinkan Rafiqh, ramai yang kata I kena tunggu Rafiqh 3tahun baru boleh pregnant lagi. Sebab utama kena tunggu 3tahun tu ialah untuk betul2 pastikan yang parut luka tu betul2 sembuh. Macam yang kita tau, parut tu bukan takat yang luar tu je tapi parut yang dalam jugak(jahitan pada rahim). 3tahun tu tempoh masa normal yang diperlukan untuk betul2 elok laa. Tapi kita kena tau jugak yang setiap orang tu berbeza2 kadar penyembuhannya, so mungkin seorang tu perlukan hanya 1tahun untuk pulih manakala seorang lain perlukan lebih 3tahun, betul tak?! Dari apa yang I tahu(melalui pembacaan, tanya gynae dan bual2 dengan orang), kalau kat Malaysia bila anak pertama lahir c-sect, doc akan tengok "sejarah" kenapa kena c-sect tu dulu before decide 2nd baby tu boleh try normal atau tak. Then doc akan check luka lama tu pulak, selain dari soal-jawab tentang sakit pada bekas jahitan tu, scan jugak boleh dibuat untuk pemeriksaan detail. Maknanya masih ada peluang laa nak bersalin normal. Tapi kalau 2nd baby pun c-sect jugak, next baby tu mesti kena operate, ni my gynae yang cakap. Oh tapi(berapa banyak tapi daa), I pernah baca ada jugak orang yang dah 2kali c-sect tiba2 anak ke-3 dia normal, caya laa... Berbeza dengan apa yang I selalu dengar kat Jepun ni, kawan2 Malaysian dan foreigners yang bersalin kat sini and even makcik2/kawan2 Japanese pun cakap benda yang sama, kat sini once dah bedah, tak boleh normal dah. TAPI I tak pernah tanya gynae masa pregnant-kan Raziqh dulu, hahaha sebab takut kot, cet haparaa! Eh tapi(tapi lagi!) I ingat lagi masa dok pi check ups tu, masa Raziqh songsang tu, doc ada mentioned "kalau baby ni still songsang tak pusing2 betulkan position, ada possibility kena undergo operation AGAIN"(dia cakap jepun, harap maklum!), yang dari apa yang I faham, maksud dia tu kalau baby ni betul position-nya boleh try bersalin normal, dia pun siap mentioned the word "again", mean dia sedia maklum I pernah operate before tu. Haaa taktau laa kan kot I salah dengar atau salah faham ker. Senang cakap, I memang tak tau!

Selalunya kalau 1st baby c-sect, 2nd baby c-sect jugak, kita biasa dengar doktor mesti kata kita boleh ada 3 je anak. Oh doktor bukan tuhan, for special case, kita still ada peluang untuk ada anak 4orang, yang kesemuanya dibedah!

Berbalik pada kisah I, I pregnant-kan Raziqh masa Rafiqh berusia 11bulan, perghhh awal giler kan?! Ramai yang cuak bila tau I hamil lagi, termasuklah my mom. Mula2 I releks je tak takut pun tapi bila dah ramai yang gelabah, habis dengan haku pun nervous, hampeh! Bukan apa, depa takut jahitan kat dalam tu terbuka, wooo gerun weiii... Macam biasalah bila dah takut2 tu I pun mula laa mencari "sumber2" info untuk tenangkan hati. Alhamdulillah tak lama pun I depressed. I pernah cerita pengalaman bersalin dulu dalam flickr, lepas bersalin tu memang tak sakit tang parut tu, lepas few days mula rasa nyilu kat 2 hujung tu setiap kali nak ubah posisi dari baring ke duduk and vice versa. Selain dari tu memang I tak pernah rasa sakit. Rasa nyilu tu pun tak lama, dalam sebulan gitu je, lepas habis tempoh pantang memang tak rasa apa2 dah, macam sebelum kena bedah dulu. Parut tu +-8cm, awalnya ia tebal dan timbul, slowly memendek dan tenggelam dalam kulit, nampak satu garisan warna coklat gelap je. Masa I tahu I pregnant lagi tu parut yang berbaki hanya +-3cm. Dari minggu ke bulan, perut pun makin besar, parut yang 3cm tu sedikit kembang dan gelap warnanya. Gynae sini tak pernah tegur langsung tapi midwives selalu cakap parut tu nampak "elok". Lepas balik Malaysia, dekat2 nak bersalin tu gynae kena decide boleh ker I bersalin normal, so dia ada tanya beberapa soalan then dia scan atas parut tu. Sejak awal kandungan hingga laa 38minggu, estimate fetus weight yang dibaca oleh mesin scan semuanya kecil2 aje bacaannya, wah lega laa ada potensi nak normal sebab dulu reason for c-sect tu saiz Rafiqh yang besar. Gynae pun berkira2 baby mungkin tak cecah 3kg pun, oh btw before ni beberapa orang gynae yang I pernah pi check cakap my babies kena under 3.2kg untuk membolehkan kelahiran normal(I kan kecik je orangnya). Suddenly masa 39weeks, baby punya berat naik hingga 3.2kg, serius cakap haku dah cuak dah, terus tak berani bagitau mak, takut kena marah, hahaha. Mujoq mak tak tanya, kalau mak tanya sah2 kena habaq, takkan nak mohong(=bohong) pulak. Gynae pun dah mula laa dok predict yang I kena c-sect, hish tapi sekali lagi doktor tu bukan tuhan, see, apa yang dia jangka banyak yang meleset... Masa Raziqh keluar, doc buh atas perut I, I tengok dia "eh kecik je anak haku, tak sampai 3kg ni", pepandai je timbang sendiri, hahaha. Bila nurse bersihkan dan timbang, I tanya nurse, berapa kg baby, nurse jawab 3.29kg, terkejut laa jugak, aiks nampak halus ja. Kemudian, berlaku laa adegan puji2an dari nurses dan docs tentang "kehebatan" haku beranak baby-agak-besar secara normal dalam situasi harmoni(sebab tak jerit2 macam 4orang ibu2 katil sebelah, hahaha). Eh rasanya tak cerita pun part ni kat entry dulu, I memang tak jerit2 dari masa sakit sampai laa meneran tu sebab control malu, dalam otak masa tu "eh haku tak sakit betul2 lagi ni, tak boleh jerit lagi, tak sakit teruk lagi ni, tak boleh jerit lagi", sedar2 dah beranak pun... Eh(eh lagi) ni bukan nak bangga2 hokey, muahahaha...

Pada sesiapa yang kena c-sect untuk 1st baby tu jangan laa bermuram durja. Kita tetap kena bersyukur, at least Allah bagi kita mengandung dan ada anak, ada orang lain yang lebih malang nasib mereka. Dan yang paling utama, jagalah kesan jahitan tu elok2, berpantang sebaiknya dan jangan lupa berdoa...

Hadoi, lenguh tangan dok taip! Sekian...

90 comments:

Ina said...

Pjgnya semput baca hehe. Yeke ada org dok perli2 bersalin c-sect. Xpenah plak nk pndg rendah ke apa ke org bersalin c-sect ni. Bg kiter sama je mana2 yg penting skali mak n bb SELAMAT n SIHAT. Bkn kuasa kiter pn semua tu Allah dh takdirkan. Rezeki masing2 la tu. Susah kt lain sng tang lain plak kan. Tp yelah kalau boleh mmg la nk normal sbb xakan luka dlm n ada chance beranak ramai hehe. Kiter bersyukur dpt bersalin normal tp yelah. Kt Jepun ni normal2 pn very natural. Haa puas laaa merasa sakit. Kdg2 ingat balik serik! Masa bersalin 'Abid dlu siap mntak lagi suruh doc c-sect sbb dh xlarat sgt2 dh. Terus terang ckp rasa mcm nk mati dah pn ada. Rayu la cmner pun doc xbg epidural ke apa ke. So sama jela mana2 pun kan. Mana2 pn ada pros n cons. Xyah sentap2 la Fith. Xde lose apa pun. Ketuk je pale sapa yg perli2 tu kehkeh. Kalau kiter, bab melaser ni no 1 haha

Fith said...

hahaha ina punya entry pun apa kurangnya,wajib panjang2 gak kan,hahaha...
haa tuh laa,ada gak manusia jenis tu,klau yg tua2 golongan makcik/nenek tu fith boleh gak terima,ni yg muda2 kwn2 fith sndr pun ada yg bg komen yg menyakitkn,hish geram tau.
fith biasa gak dgr org sakit bersalin minta doc bedah je,kes tak tahan kan,biasa laa tu,hehe.

Ina said...

hehe org yg muda2 tu diorg xrasa lagi leh la ckp mcm2. dh rasa nnt br dia tau. haa tula masa 'abid dlu sakit tu satu hal la. tp sbb dh lama sgt kan teran2 xkuar jugak. kiter pn dh xde kudrat. dahla xmkn. bb susah nk kuar sbb xde daya dr dia utk struggle kuar sama kan. selama beberapa bln lps bersalin tu rahim mcm jatuh sket n terkebelakang. asyik rasa nk terkencing. tp g toilet xde pun. akibat sbb teran kuat n lama sgt. sgt la seksa. brdiri xkena duduk pn xkena. syukur la kali ke 2 ni dipermudahkan.

aisha said...

nak komen gak...tak pernah pun gak pandang rendah pada sesiapa yang bersalin c-sect..alhamdulillia bb dan ibu selamat, itukan lagi penting..saya pernah operation buang cyst(ovari kanan) dan endometriosi(ovari kiri) 2 thn berturut2..haa tu lagi haru, operate sana sini..hohoho..alhamdulilla syukur sgt2 thn ke3 tu bersalin aina 3.6kg..nak cerita ape org cakap..emm mcm2 la..ape2 pun terima dan telan jelah dalam hati..hihi..uishh ape haku merepet pjg nih...okla fith, ape2 pun, alhamdulilla fith dan anak2 semua ye sihat2 aje..lupakan la kate2 org tu yek..

chiput said...

fith, rs nye ade sbb org pndg rendah dkt org yg bersalin c-sect ni. sbb nye mcm dh jd trend pn ade jgk dkt kalangan org msia, diorg PILIH nk c-sect sbb nk bg bb lahir pd tarikh yg best ke..(08.08.08, 09.09.09, 01.02.03) or sbb xmo rs sakit bersalin pn ade. heh!sbb dh ramai sgt buat gitu, mentaliti org2 yg anti-csect ni pn secare xlangsung menganggap ibu2 yg terpakse c-sect sbb ade complication ni pn same je dgn yg lain.tp, derang silap, xsemua ibu2 yg c-sect tu mcm tu. xtahu + buat2 tahu, mcm bagus! ye x?

n'way..omedetou to all mamas sbb berjaya mengharungi penat lelah mengendong anak ke hulu ke hilir for 40 weeks + berjaya melahirkan anak2 dgn susah pyh xkire secare normal @ c-sect. semoga Allah bg kite semua kemudahan dlm membesarkan anak2 spy mnjd hamba Allah yg beriman. Amin!

Fith said...

Ina,
lg sadis dgr pengalaman ina kan,sampai mcm tu sekali.tp takper,Allah dah permudahkan jalan untuk ihsan kan...syukur2...

Fith said...

Aisha,
bg yg pernah alami dibedah sbb terpaksa ni sure fhm camne ibu2 c-sect ni rasa.sib baik bersalin aina normal yer,hehe,besar gak tu cik kak comei tu kan.
fith pun mmg tak amik dah apa org kata.nak2 skrg fith dah rasa both,mmg tak ambil pot dah.dulu2 ada laa kecik hati,hehe...tp takper,yg pntg anak2 sehat n selamat dilahirkan,kan?

ojasamid said...

btol fith, mulut org nih mmg susah nk tutup. akak dulu pon penah makan hati sgt2 dgn beberapa manusia nih masa miscarried masa first pregnancy. dahlah waktu tu tgh sedih, boleh pulak kata macam2 kt kita. huwa..smpi skrg masih `trauma` gitu, terus jadi quite memilih juga bila nk bercerita apa2 kt org.:(

apepon yg pntg bb n ibu slmt, xkisahlah kuar ikut `pintu` mana kan.
though mmg ada je org2 yg memilih csect than normal delivery sbb mmg tak nk lgsg rasa sakit bersalin, dia opt siap2 masa mengandung--> tp even mcm ni pon terpulanglah kan, dah dia yg nk beranak dan bukan org lain. ;)hehe.

btw, even bersalin setakat ni masih normal tetap penah merasa operate buang cyst masa mengandungkan affan @ 15weeks of pregnancy. uhuhu..iroiro to itakatta..parut pon besar sungguh. sdkt trauma di situ. :p

Fith said...

Chiput,
betul tu chiput.skrg ni mcm trend dah bersalin operate ni.boleh main request2,hehe.tp tu laa,naya je ibu yg terpaksa c-sect tu kena laser kan,padahal diorg pun tak minta.sakit woo,dah tu nak jaga luka tu lg susah dr yg normal.hish mcm2 tul manusia ni...
ye betul2,omedetou buat semua mommies...

Fith said...

Kak oja,
fith b4 dpt baby ni pun berhadapan dgn kata2 pedih org mengata bila lama kawen takde anak ni,hehe,next time boleh buat entry,haha.sabo je laa...
mmg trauma kena bedah ni.fith ni lg laa,dah laa penakut.bau2 ubat n tgk alat2 bedah tu pun fith dah nak pitam,nasib baik rabun,tak nmpk sgt,haha...haru sungguh kan...

ida81 said...

mmg ade jenis org yg akan memandang rendah pd yg c-sect ni.sbb penah alaminya sendiri.seolah2 org yg kena csect ni mmg tak berusaha langsung utk bersalin normal.diorg ni tak tau agaknya org kena operate ni bukan saje2 nk minta operate pun.haa..jgn tak tau..aku csect2 pun bertarung tahan sakit 16jam jugak dulu sebelum doktor ckp takleh tunggu lagi lama sbb baby dan mama dh tersgt weak.huhu.ape pun rezeki masing2.kalaupun doktor ckp yg 2nd ni pun operate..redha jela.ikut kata doktor.janji keduanya selamat(sbb dulu hubby penah dgr doktor ada ckp kalau yg 1st operate..yg 2nd ni mcm kena operate)tp tak taula betul ke tak..mintak2 salah dgr jela :-)

Fith said...

Ida,
haa kan ida kan?mmg ada org yg pandang rendah kan?kononnya kita ni tak kuat semangat laa,hapa laa,pdhal dah mmg takleh nak normal,hish.
psl operate yg 2nd tu mmg fith taktau jugak,sbb fith pun tak pernah tanya doc.maybe nanti ida boleh tanya.hrp2 doc bg chance laa utk try normal kan,sbb bukannya dulu ada prob apa pun,just both mommy n baby weak je,tu pun sbb sakit lama sgt n ida demam,kan?
all the best!

norlin said...

fith noli baru nak baca entry pasal bersalin kat blog fith ni.......hari tu jumpa yg kat blog lain....hihi....mulakan aktiviti menghayati cerita...:)

norlin said...

ooo...anak secong fith lahir normal...noli baca cerita yg baby first tu ja hari tu kat flick....ni tgh berdebar ni...menunggu masa ja ni....sebagai persedian noli baca ja semua cerita pasal bersalin kat blog blog rakan rakan yg duduk jepun...ada yg normal ada yg belah...buat persedian dua dua...tak tau allah nak bagi macammana nanti...tapi harap biarla normal...kalau belah ni, dari cerita yg noli baca ...susah nak jaga lps bersalin tukan...tapi apa yg penting biarla baby dan ibu selamat....

Anonymous said...


Cialis [url=http://www.cialisonline.name] Cialis Online [/url]http://www.cialisonline.name
Vicodin [url=http://www.buyvicodinwithoutprescription.us]Vicodin [/url]http://www.buyvicodinwithoutprescription.us
Purchase Cialis[url=http://www.cialis-purchase.us] Purchase Cialis[/url]http://www.cialis-purchase.us
Propecia Overnight[url=http://www.buypropeciaovernight.com]Propecia [/url]http://www.buypropeciaovernight.com

Anonymous said...


Buy Viagra Online[url=http://www.buyviagraonline.name] Buy Viagra Online[/url]http://www.buyviagraonline.name
Viagra [url=http://www.buyviagradiscount.com] Discount Viagra[/url]http://www.buyviagradiscount.com

Anonymous said...


Cialis [url=http://www.buy-cialis.ws]Cialis [/url]http://www.buy-cialis.ws
Buy Adderall[url=http://www.buyadderall.name]Adderall [/url]http://www.buyadderall.name
Discount Levitra[url=http://www.levitradiscount.net]Levitra [/url]http://www.levitradiscount.net
Soma Sale[url=http://www.somarxsale.com] Soma Sale[/url]http://www.somarxsale.com

Anonymous said...


Online Valium[url=http://www.valiumonline.biz] Valium Online [/url]http://www.valiumonline.biz

Anonymous said...


Cheap Viagra[url=http://www.viagra-cheap.us]Viagra [/url]http://www.viagra-cheap.us

Anonymous said...


Buy Cialis[url=http://www.buycialis.name]Cialis [/url]http://www.buycialis.name
Purchase Viagra[url=http://www.purchaseviagra.us]Viagra [/url]http://www.purchaseviagra.us
Buy Viagra [url=http://www.viagras.name] Buy Viagra [/url]http://www.viagras.name
Viagra [url=http://www.viagra-online-without-prescription.org]Viagra [/url]http://www.viagra-online-without-prescription.org

Anonymous said...


Vicodin [url=http://www.vicodinrxpills.com]Vicodin [/url]http://www.vicodinrxpills.com
Online klonopin[url=http://www.clonazepamonlinerx.com]klonopin [/url]http://www.clonazepamonlinerx.com
Discount Cialis[url=http://www.discount-cialis.net]Cialis [/url]http://www.discount-cialis.net
Buy Klonopin[url=http://www.buyklonopinrx.com]Klonopin [/url]http://www.buyklonopinrx.com

Anonymous said...


Cialis Online [url=http://www.cialisonliner.net] Cialis Online [/url]http://www.cialisonliner.net
Cialis [url=http://www.genericcialis.name]Cialis [/url]http://www.genericcialis.name
Buy Oxycontin Online [url=http://www.oxycontin.ms] Buy Oxycontin Online [/url]http://www.oxycontin.ms
Viagra Online[url=http://www.viagra2u.com] Viagra Online[/url]http://www.viagra2u.com

Anonymous said...


Buy Ambien Online [url=http://www.ambien.gd] Ambien Online[/url]http://www.ambien.gd
Cialis [url=http://www.buycialis.us.com] Buy Cialis[/url]http://www.buycialis.us.com
Cialis [url=http://www.cialisonlinebuy.us] Buy Cialis Online[/url]http://www.cialisonlinebuy.us
Viagra Online Without Prescription[url=http://www.viagra-online-without-prescription.name] Viagra Online Without Prescription[/url]http://www.viagra-online-without-prescription.name

Anonymous said...


Viagra [url=http://www.viagra.gd] Viagra Online without prescription[/url]http://www.viagra.gd
Cialis[url=http://www.cialis.gd]Cialis[/url]http://www.cialis.gd
Viagra[url=http://www.viagra-no-prescription.com]Viagra[/url]http://www.viagra-no-prescription.com
Zolpidem[url=http://www.zolpidem.name]Zolpidem[/url]http://www.zolpidem.name

Anonymous said...


Buy Viagra [url=http://www.viagra-erection.com] Buy Viagra Online [/url]http://www.viagra-erection.com
Online Ambien[url=http://www.ambien-online.biz] Ambien Online [/url]http://www.ambien-online.biz
Cialis Cost[url=http://www.cialiscost.us]Cialis [/url]http://www.cialiscost.us
Cialis [url=http://www.cialis-online-without-prescription.net] Cialis Online Without Prescription[/url]http://www.cialis-online-without-prescription.net

Anonymous said...


Adipex[url=http://www.adipex-pharmacy.com]Adipex[/url]http://www.adipex-pharmacy.com
Meridia[url=http://www.meridia.bz]Meridia[/url]http://www.meridia.bz
Klonopin[url=http://www.klonopin.name]Klonopin[/url]http://www.klonopin.name
Buy Klonopin[url=http://www.buyklonopinrx.com] Buy Klonopin[/url]http://www.buyklonopinrx.com

Anonymous said...


Cialis [url=http://www.cialisonline.name] Online Cialis[/url]http://www.cialisonline.name
Vicodin Without Prescription[url=http://www.buyvicodinwithoutprescription.us]Vicodin [/url]http://www.buyvicodinwithoutprescription.us
Purchase Cialis[url=http://www.cialis-purchase.us] Purchase Cialis[/url]http://www.cialis-purchase.us
Propecia Overnight[url=http://www.buypropeciaovernight.com] Propecia Overnight[/url]http://www.buypropeciaovernight.com

Anonymous said...


Adipex[url=http://www.adipex-pharmacy.com]Adipex[/url]http://www.adipex-pharmacy.com
Meridia[url=http://www.meridia.bz]Meridia[/url]http://www.meridia.bz
Klonopin[url=http://www.klonopin.name]Klonopin[/url]http://www.klonopin.name
Klonopin [url=http://www.buyklonopinrx.com]Klonopin [/url]http://www.buyklonopinrx.com

Anonymous said...


Levitra[url=http://www.levitra.gd]Levitra[/url]http://www.levitra.gd
Adipex[url=http://www.adipex-usa.com]Adipex[/url]http://www.adipex-usa.com
Alprazolam[url=http://www.alprazolam.name]Alprazolam[/url]http://www.alprazolam.name
Cialis Online[url=http://www.cialisonlinewithoutprescription.com]Cialis Online[/url]http://www.cialisonlinewithoutprescription.com

Anonymous said...


Oxycontin [url=http://www.oxycontindrugstore.com] Buy Oxycontin Online [/url]http://www.oxycontindrugstore.com

Closeing Spinn ----->

Anonymous said...

Jumdories [url=http://www.oakleymaxjp.com/]オークリー サングラス[/url] Vuzycliyv Reeuyoncp [url=http://www.oakleymaxjp.com/]オークリー アウトレット[/url] Ujqejlbbs Ggpnkxfyt [url=http://www.oakleymaxjp.com/]オークリー ゴルフ[/url] Yhwglemgo Uthltpghu [url=http://www.oakleymaxjp.com/]オークリー メガネ[/url] Ncetasxgj Sezbwfzkq http://www.oakleymaxjp.com/ Upioeakge

Anonymous said...


Cialis[url=http://www.cialis.ms]Cialis[/url]http://www.cialis.ms
Viagra Online Without Prescription[url=http://www.viagra-online-without-prescription.org]Viagra Online Without Prescription[/url]http://www.viagra-online-without-prescription.org
Ativan[url=http://www.ativan.name]Ativan[/url]http://www.ativan.name

Anonymous said...


Viagra Online Without Prescription[url=http://www.viagraonlinewithoutprescription.us]Viagra Online Without Prescription[/url]http://www.viagraonlinewithoutprescription.us
Generic Viagra[url=http://www.viagrageneric.name]Generic Viagra[/url]http://www.viagrageneric.name
viagra[url=http://www.viagrawithoutprescription.vc]Viagra Without Prescription [/url]http://www.viagrawithoutprescription.vc
Zolpidem [url=http://www.zolpidem.name]Zolpidem [/url]http://www.zolpidem.name

Anonymous said...

online payday loans http://2applyforcash.com ruisearne [url=http://www.2applyforcash.com/]Payday Loans[/url] aberiexiaemicle payday loans payday loans online Such natural gifting and talent has confirmed to be the catalyst and asking, are all work from home opportunities scams.For those who carry their camera everywhere, this is of hard work.This is lead and sales conversions, training so that we can do cold canvass calling for prospecting purposes or sales purposes...

Anonymous said...

http://site.ru - [url=http://site.ru]site[/url] site
site

Anonymous said...

In a relationship it is all to easy to fall deeply in love and you could make your guy the main objective of one's life. If the PSA and DRE tests indicate you could possibly have prostate cancer, you will must hold the prostate biopsied to find out in the event the issue is actually cancer phen375 scam cholesterol reducing fiber not just assists in keeping blood sugar nicely balanced but will keep folks less hungry for added time. Then for snack, I would eat half a can of tuna with some low-fat mayonnaise. Read on discover what these simple yet effective fat loss secrets are and the way you'll be able to use these phones achieve maximum results fast http://www.phen375factsheet.com kit carson chili con carne: cut up the maximum amount of meat as you believe you may need any kind will perform, but beef might be very best in pieces about the size of a pecan. Diabetes can be a metabolic disorder effecting how your body use digested food [url=http://www.phen375factsheet.com]phen375[/url] add some protein, omega-3 fat and crunch to your salad by tossing in a few almonds or other nuts.

Anonymous said...

viagra online without prescription cheap viagra bangkok - want order viagra online

Anonymous said...

viagra online without prescription generic viagra cheapest - buy viagra manchester us

Anonymous said...

buy cheap tramadol tramadol addiction suboxone - addiction to tramadol

Anonymous said...

soma medication soma san diego black keys - soma san diego mainstage

Anonymous said...

Rattling superb info can be observed on weblog .

Anonymous said...

soma pills order soma online cod - soma 84

Anonymous said...

Congratulations on getting high post!

Anonymous said...

Hi-Ya! siblings simply love your terrific write-up thanks and pls stick to it

Anonymous said...

Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article... however what can I say... I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

Anonymous said...

I am very happy to read this. This is the kind of info that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

Anonymous said...

soma cost soma triathlon 2011 results - soma carisoprodol drugs

Anonymous said...

buy soma soma 12 panel drug screen - soma yoga newport ri

Anonymous said...

buy soma discount furniture soma - buy soma online texas

Anonymous said...

tramadol 100 mg tramadol dosage depression - tramadol withdrawal symptoms nausea

Anonymous said...

buy cialis online cialis online without prescription-usa - cialis online purchase

Anonymous said...

buy tramadol cod fedex tramadol hcl liver - tramadol 50 mg long term use

Anonymous said...

buy cialis buy cheap cialis link online - buy cialis no prescription in us

Anonymous said...

generic xanax generic xanax pill markings - xanax schedule iv drug

Anonymous said...

generic xanax effectiveness of xanax for anxiety - does xanax show up faa drug test

Anonymous said...

xanax online 2mg lorazepam vs 2mg xanax - buy xanax online in us

Anonymous said...

tramadol without prescription bad tramadol addiction - purchase tramadol cod shipping

Anonymous said...

no prescription xanax effects of .25mg xanax - difference between xanax pills bars

Anonymous said...

order tramadol online cod recovering tramadol addiction - 6 50 mg tramadol

Anonymous said...

buy tramadol best place to buy tramadol online reviews - tramadol for dogs an 627

Anonymous said...

buy tramadol maximum dosage tramadol 50mg - buy tramadol online tennessee

Anonymous said...

buy tramadol tramadol buy online no prescription mastercard - long does 50mg tramadol take work

Anonymous said...

xanax online 1mg ativan vs xanax - buy xanax online spain

Anonymous said...

buy xanax xanax overdose what to do - xanax liquid

Anonymous said...

buy cialis online generic cialis online tadalafil - buy cialis with paypal

Anonymous said...

xanax online xanax side effects eye twitching - xanax buy online mastercard

Anonymous said...

xanax online xanax drug test army - xanax side effects muscle twitching

Anonymous said...

generic xanax 20 mg xanax overdose - generic equivalent xanax

Anonymous said...

cialis online order cialis overnight delivery - generic cialis online us

Anonymous said...

cialis online buy original cialis online - cialis online cheapest

Anonymous said...

buy tramadol with mastercard buy tramadol from usa - tramadol 50 mg effects

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol what do tramadol 100mg look like - tramadol hcl used for depression

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol lethal dose tramadol - pill max order tramadol ultram online

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin tinnitus - treatment for klonopin overdose

Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#3081 how much does generic klonopin cost - klonopin and pregnancy

Anonymous said...

buy tramadol ultram tramadol hcl an 627 - tramadol dosage vs oxycodone

Anonymous said...

tramadol no rx tramadol addiction emedicine - tramadol for dogs how much

Anonymous said...

klonopin anxiety street price for 2mg klonopin - klonopin dosage by weight

Anonymous said...

2mg klonopin klonopin 2mg tablet - how many 2mg klonopin

Anonymous said...

buy klonopin online can you gain weight klonopin - buy klonopin online no prescription

Anonymous said...

carisoprodol online drug forum carisoprodol - 5513 dan carisoprodol drug

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg what are soma carisoprodol tablets - carisoprodol for dogs

Anonymous said...

HoafPEPEinaft xaikalitag plenfliette [url=http://uillumaror.com]iziananatt[/url] uriseesArougs http://gusannghor.com tholbomfola

Anonymous said...

U.S. Department of Defense, Pharmacoeconomic Center. (2004). cialis generic cialis,cialis cialis price, generic viagra cialis price,buy viagra cialis
http://genericcialispricegnf.com#cialis online http://cialisonlinepillsgkd.com#cialis http://genericviagraonlinejvrg.com#viagra online http://buyviagraonlinertvr.com#viagra

Anonymous said...

Yοuг current article hаs eѕtablished
benefiсiаl tο me. It’s eхtremely
hеlpful аnԁ you are ceгtainlу гeally еduсаteԁ
of this type. You possesѕ expoѕed οuг
eyes to vaгious oρiniοn οf this partiсulаr ѕubϳесt using intriguing and гeliable
content.
Look at my website ; buy viagra

Anonymous said...

Yоur current rерort has confiгmed
helρful to mе persοnally. It’s
really helpful and you are ceгtаinlу quite knowledgeable of this tуpе.
Υou possess expoѕed my ρersоnal eye in ordеr to vaгiouѕ thoughts about this specifіc topіс alοng ωith intеreѕting and strong articles.


Heгe is my ωebpage; buy viagra
Here is my web page :: viagra

Anonymous said...

Recommended Pages:
unsecured debt consolidation loans
unsecured debt consolidation loans
bad credit debt consolidation loan
unsecured debt consolidation loan
bill consolidation loans
unsecured debt consolidation loan
debt consolidation loans bad credit
bad credit debt consolidation loan
bill consolidation loans
bad credit debt consolidation loans
debt consolidation loans bad credit
bad credit debt consolidation loan
bill consolidation loans
unsecured debt consolidation loans
unsecured debt consolidation loan

Anonymous said...

Your oωn wrіte-up has рroven benеficial to me personally.
ӏt’s quite informative and уou really
агe cleaгly extremеly educatеԁ in thiѕ area.
Υou hаve got еxpοsed my eуe to
varying thoughtѕ abоut this kind of ѕubject along ωith іntеresting and sound content material.


Review mу web site - Valium Online

Anonymous said...


3##$$ Cialis ^^&& [url=http://www.cialis.gd]Cialis sfsd [/url]http://www.cialis.gd **//
(()) viagra online without prescription *&&^ [url=http://www.viagra.gd]viagra online without prescription[/url] **//* http://www.viagra.gd (())g

Anonymous said...

Occasionally seasons reasons some shoes is oftentimes[url=http://niketrainersuksale.webeden.co.uk]Nike Blazers UK[/url]
temporarily resolution not have the ability to[url=http://tomscanadaoutlet.snappages.com]Toms Canada[/url]
endure such shoes we obligated to[url=http://addnikecanadastore.snappages.com]Nike Canada[/url]
politely abet up in favour of sale nearly the[url=http://louboutintrainersuk.blog.co.uk]Christian Louboutin UK[/url]
true bowl in to steer clear of unnecessary harm to shoes[url=http://salelouisvuittonuk.webeden.co.uk]Louis Vuitton Shoes[/url]

If the insole really is amoral, it may demand to use a soft bracken and salt water gently scrub. Ought to be acclaimed that, don't consume chemical soaps cleaning, or they're thriving to call the insole surface of material off.[url=http://shoppradabagsuk.webeden.co.uk]Prada UK[/url]