Wednesday, November 11, 2009

Achik part 3

Terima kasih yang tak terhingga buat teman2 yang sudi bertanya perkembangan terkini achik. Alhamdulillah setelah hampir 7hari terlantar di hospital, dia dah pun dibenarkan pulang isnin lepas. So now he's already at our home sweet home. Tapi of course lah dia belum 100% pulih lagi, take time laa kan nak kembali "hidup" macam dulu. As for now, dia masih perlukan seseorang untuk tolong dia "bergerak". Dah tentu laa orang tu ialah mak, kesian mak, busy sungguh. Baru je habis jaga I berpantang, la ni kena jaga achik pulak. Tak pi mengaji lagi laa tu jawabnya. Mesti kawan2 mak bising kata boring sebab mak tak pi, hahaha. Biasanya hari yang mak ada kelas mengaji tu, pagi2 buta lagi telefon rumah tak henti2 berdering, sibuk ngalahkan pasaran saham, huh! Oh lupa, mak kan ketua kelas! Eh, ngumpat mak pulak...
Sebelum operation tu, doktor ramal mungkin achik akan ditahan lebih kurang 15hari kat sana tapi since dia menunjukkan perkembangan yang baik, doktor pun discharge awal. Huishhh tak boleh bayangkan kalau kena tahan lama2. Walaupun dah balik rumah, dia tetap kena pi hospital untuk rawatan susulan. Kalau nak duduk apalagi berdiri, dia kena pakai "bengkung besi" untuk support tulang belakang dia tu. Mak kata, biasanya 3bulan laa kena pakai benda tu, nak pakai tu pulak kena orang yang tolong pakaikan, tak boleh pakai sendiri so maknanya dia akan dok kat rumah even lepas sekolah dah dibuka nanti. Mak kena pi-ambil dia sekolah setiap hari laa tu, ish bestnya...
2minggu pertama ni dia kena pantang makan betul2, menu ikan haruan laa tiap2 hari, hahaha. Sebelum bedah hari tu mak dah jamu makan macam2 so lepas ni kalau buat mengada2 banyak songeh, suruh mak luku ja kepala dia, sekeh 2-3 das!
Sure dia sangap banyak benda tak boleh buat sendiri. I dulu dalam pantang, nak angkat air secebok pun mak tak bagi, sampai sebulan lebih baru boleh angkat, ni achik kena sabar sampai berbulan2, ish tak tau laa nak cakap. Bila dah biasa hidup tak perlukan bantuan orang ni, mesti rasa rimas nak buat apa pun tersekat2 kan, apapun kena laa tabah dan banyak2 bersabar, semua tu untuk kebaikan sendiri jugak, kan?!

2 comments:

chiput said...

Salam fith,
Sorry nk comment bende yg xde kaitan dgn entry kali ni. Smlm ms usrah, kohai chiput ade ckp, sebenarnye care nk didik anak, kite xleh marah, cubit, pukul, babab anak smpi la die 7 taun. Nk buat sume2 tu lps 7taun br bole. Kalo anak buat salah, biar je. Kalo die sepah2 brg pn biar je. Nnt kite la p kemas blk. Die kate die bace buku, itu sunnah nabi. Hatiku ini panas je benonye. Kite marah, babab sbb syg,kn? Nk anak2 jd baik soleh,kn? Yg salah kene la tego,kn? Die tu single lg, ala2 xde keiken nk ckp byk. wlpn chiput ni dh jd mak org, chiput malas nk pangkah ape yg die ckp sbb nye die tu naqibah. Hormat la kt die. Nnt kohai2 yg lain ckp ape plk,kn? dh la chiput yg plg sempai..nk gaduh2 plk. Tp maji la…tension je spjg usrah smlm. Xsenang duduk rsnye dok mengenangkan ape yg die ckp tu. So fith, what say u? Just nk tanye pndpt fith la ni. Hehe…ke fith pn same je pndpt dgn kohai chiput tu? Kalo bole buat entry khas utk ni pn best jgk. Bole dgr pndpt mommies lain yg bace blog fith ni. Sorry la fith, nyibuk je kt blog fith ni. Nk lpskan tension kt sape pn xtau. Tq fith sbb tumpangkan umah fith ni. ape2 pn, alhamdulillah acik dh discharge. gambare acik!

Fith said...

Salam chiput,
fith pun sbnrnya tgh conflict kendiri psl benda ni.klau chiput baca entries fith sblm ni,mesti perasan kan fith selalu mentioned sakit kepala dgn perangai rafiqh,even benda tu kita faham mmg lumrah tp still tensyen gak,sbb kita semua nak yg terbaik utk anak2 kan?
fith pun kurang setuju gak part tak marah tak pukul semua tu,org yg takde anak mmg senang nak ckp tp kita yg tgh merasa ni merana woo.
insyaallah nanti fith buat entry psl ni,kita dgr apa org lain ckp k.
btw,thanks chiput