Wednesday, April 22, 2009

What is cloth diapers?

Based on my own experience, it's so difficult to understand clearly about cd if I only rely on infos from the website, still I have like tons of questions to ask, cause bagi I yang agak bengap ni, setakat baca je tak cukup, seriously I memang kena tanya walau seremeh2 soalan untuk dapatkan jawapan yang tepat, baru puas hati den! So I guess some of mommies out there are also facing the same problem like me. If only we could found these cds everywhere at any nearby supermarket, memang tak jadi isu laa kan, tapi since nak dapatkannya pun kena order2 through internet, memanglah blur2 je jadinya... Dah sebab ramai sangat yang tanya, mai laa nak cerita serba sedikit tentang cds ni, setakat yang I tahu jer ok, cause me myself pun still very new in this field...

Kalau nak tau salasilah cd ni, boleh refer blog my senior, CikYam.
http://dailyclickclicks.wordpress.com/

Cloth diapers ni konsepnya sama je macam yang kita dok pakai zaman kecik2 dulu tu, yang kita sebut lampin tu, dalam istilah cd disebut flat. Lampin yang kita guna zaman tok-tonggek(eh sekarang pun guna lagi, hehe) tu kan 4-segi tepat, kena lipat2, kalau baby besar sikit kita buh banyak lapis, lepas tu pakaikan dengan plastik khas sebagai cover takmau bocor, lepas tu buh lagi "seluar getah" pulak, pun sebab nak prevent leaking! Haa sama laa cd ni pun, cumanya cd ni dah di-upgrade laa, baik dari segi material/fabric, mahupun dari segi rupa parasnya, nampak laa moden sikit.

Yer puan2, ini contoh lampin zaman tok-tonggek itu yer. Rafiqh dulu masa baru lahir pun pakai lampin ni jugak, campur2 dengan disposable diapers...



Ni contoh seluar getah. Kalau kat sini dipanggil potty-training pants, I gatal je beli, murah je pun 300yen for 2pieces, ihiks...


Definisi bagi Cloth Diaper:
A cloth diaper is a washable, reusable diaper made of any one (or several) types of fabric. A cloth diaper usually requires a cloth diaper cover.


CD terdiri daripada inner layer(=insert) dan outer layer(=waterproof cover). Nak dipermudahkan cerita, yang selalu kita tengok kat internet tu kebanyakannya pocket diaper. A pocket diaper is usually made of two layers of fabric sewn together to form a pocket for an absorbent insert. Kena buh insert kat dalam pocket tu. Insert can be made of microfiber terry, cotton terry, hemp or even a regular kitchen towel folded to size.

Selain pocket diaper, all-in-one(AIO) diaper pun glamour jugak, bezanya ialah AIO tu insert-nya dah dijahit di-attach terus pada diaper cover tu, it is all one piece. Tak macam pocket diaper kita kena buh insert kat tengah2nya, yang ni senang, capai je terus boleh pakai. I belum beli lagi AIO ni, I cuma beli pocket cds.

Inilah inserts, ada pelbagai saiz, bentuk dan fabric...


Ini pulak outer-layer iaitu waterproof cover, yang ni bahagian dalamnya, ada lapisan kain yang sangat gebu, bahagian luarnya tu ala2 macam plastik. Yang ni jenis pocket diaper.


CD comes in 2 types, multisize(S,M,L and etc.) cd or one-size cd. Yang multisize tu kita beli ikut baby punya saiz/usia, exactly like the disposable diapers, but for one-size, the sizing is achieved by strategic placement of snaps on the front of the diaper.

Ini contoh multisize CD...



Ini pulak one-size, dengan 1 cd kita boleh jadikan 3size yang berbeza dengan hanya adjust the snaps...


It has been almost 2weeks since Rafiqh starts wearing cds, and all I could say is so far so good. Even though he is not fully cd-ing yet, but I do think the cd is really good! At first, I just bought 5pieces of cds for testing and I'm so satisfied with how they work on Rafiqh, Rafiqh nampak selesa, no rashes and etc, so a week ago, I bought another 7pieces of mix-brand cds at the very cheap price, only 12,000yen! So now we have 12pieces of cds and of course it's not enough if I wish to fully cd-ing him, right? Tunggu balik Malaysia nanti baru nak tambah koleksi, especially for the baby pulak. As for now, he wearing cds only at daytime, while at night he still using the disposable diapers.

New collection...


Fuzzibunz M-size...


Blueberry one-size...

Mommy's touch one-size...

Swaddlebees L-size...


Sebelum nak digunapakai, we have to wash the cds for few times first untuk tingkatkan daya serapan, I heard about this from kak Ojasamid, dia dah berpengalaman dalam penggunaan cds. Tapi I cuma basuh 2kali je then terus guna, alhamdulillah baru 3kali bocor, hehe, itupun sebab kecuaian I yang tak pakaikan dengan betul. She also told me that the hemp inserts should be washed separately with other inserts and cds, dikhuatiri yang bahan2 yang terdapat dalam hemp inserts tu akan merosakkan daya serapan inserts lain... I memang ada beli hemp inserts tapi belum guna lagi.

Mula2 nak guna cd ni memang kekok sikit, in fact nak masukkan inserts ke dalam pocket cd tu pun terkial2, tapi after a week, dah terer dah, sambil2 tengok tv pun boleh buat, pejam mata pun boleh, hahaha, poyo jer... Macam tu jugaklah masa nak bagi Rafiqh pakai, mula2 memang take time laa, tapi after few times, dah cekap dah...


Nampak tak pocket tu? Haa isi insert kat situ laa...


Ni insert yang separuh diisi...


Ok, siap dah buh insert...


Dah siap buh insert, boleh dah nak bagi pakai...

Inserts tu boleh buh 1 atau 2 lapis, depends on si pemakai laa kan. Untuk toddler macam Rafiqh ni I rasa most of them pakai 2layers tapi since Rafiqh ni kerap poop, I mentioned in my previous entry he poops at least 2times a day, but usually until 4-5times, so tak sempat nak lencun lagi dah kena salin, I pakaikan 1layer je, bila nak outing/agak2 dia dah tak poop, baru bagi pakai 2layers.

Pengendaliannya pun mudah. Boleh basuh pakai washing machine. Cuma kena beli detergent khas je laa, tapi tak susah pun, kalau dah biasa basuh baju baby guna detergent khas baby tu haa kira no hal laa, tapi macam I ni, masa bawa Rafiqh balik sini dulu memang bawa detergent khas untuk baby dari Malaysia, tapi bila dah habis, I beli attack liquid-type tu je basuh baju dia, since kulit dia tak sensitif so memang pakai yang tu hingga sekarang. Tapi bila nak guna cds ni, untuk jaga kualiti inserts tu tak boleh laa pakai detergent containing pure soap, enzymes, fabric whiteners, fabric brighteners, fabric softeners or anything scented, so I beli laa. Kiranya sekarang basuh baju2 Rafiqh sekali dengan cds dan inserts selang sehari...

Contoh sabun yang I beli. Eh gambar sabun pun nak tunjuk ker? :-p


Bagi yang duk kat Malaysia I rasa nak kendalikan poop baby sangatlah mudah kan, sebab toilet dan bathroom tu satu je, tapi kat sini kan asing2, takkan nak alirkan the poop dalam lubang tu, so bagi I masa mula2 nak guna tu agak pening jugaklah nak fikir. Then I found the flusable diaper liners, dipendekkan cerita, bila Rafiqh poop, campak je liner tu dalam bowl toilet tu then pam. Nak cuci cds yang terkena najis tu pun tak susah, tak perlu berus pun, just gosok lemah lembut je, memang keluar habis, tak macam lampin biasa yang ada kesan warna lagi kan, ni memang bersih terus. Awal2 je I rajin buh liner tu, sekarang on off, hahaha... Mungkin bagi ibu2 yang dah lama guna cds ni ada cara yang lebih efisyen nak handle poop baby, boleh share kat sini yer, thanks in advance.

Flusable liners...


Sementara nak kumpul2 cds untuk dicuci, buang najis dengan cara alirkan dengan air dan gosok sikit2, kemudian diletakkan dalam bekas kering/dry pail. Mula2 tu I tak tahu, pi rendam dalam air sebab nak elak bau hancing, tapi bila tanya CikYam, dia kata sepatutnya jangan rendam sebab boleh menyebabkan pembiakan bakteria, buh dalam bekas bertutup je.

After all, tak laa susah sangat pun nak handle cds thingy ni. Jimat memang jimat cause for this month kami tak beli diapers pun lagi. Last time I bought the diapers was on 25th march, hahaha boleh ingat tarikh tu, yer laa, hari tu 10bai pointo(=10kali ganda point) I bought 2packs, then till today we still have 1pack left, belum buka lagi! Selalunya dalam sebulan kena beli about 3packs M-size(50pieces each pack) and 1pack L-size(42pieces). Mamipoko M and L-size tu harganya 897yen, so totally about 3600yen per month...

Frankly speaking, I still don't know when we will fully cd-ing Rafiqh. Kalau duk rumah je memang tak ada masalah, tapi bila outing jauh2/lama2 atau traveling, we still need the disposable diapers, easy to manage. But if suddenly we decide to fully cd-ing him, it is absolute necessity for us to buy the nappy wetbag.

So mommies, if you have an interest towards this cd, I really recommend you to give it a try! You won't regret it, believe me! hahaha, dah jadi salesgirl tukang promote laa pulak, oh how I wish I get commission from this entry, muahaha...

9 comments:

Ina said...

tq! mmg bagus penerangan detail siap dgn gambar2 skali. sblm ni dh study kt website2 cd online. tp xde plak citer cmner nk buang poop tu. kiter plak leh terpk skali imbas buang poop dlm tong sampah je kehkeh ada kaaa patut. xpnh dibuat org. xpnh handle diaper anak lg tula xleh pk secara rational. btw tgk cd fith bli uish rasa xsabarnya nk bli gak hehe. tp lmbt lg! bli awal2 pn xleh nk testing wat gerammm je tgk ;P

Fith said...

Ina,fith pun dulu byk yg taktau,even skrg ni pun masih byk tgh belajar.benda2 baru ni mmg clueless sikit laa kan.
kalau nak beli yg jenama mahal,beli kat nihong pun ok dah ina.fith rasa tak lari jauh pun harganya.fith blk msia nanti nak beli yg biasa2/murah2 je,dlm sedozen lg kot,hihi,mix dgn yg dah ada ni utk rafiqh n baby guna.pastu blk sini nanti beli lg yg mahal2 in case tak cukup.mmg best laa tgk benda2 ni,cute :D
beli2,jgn tak beli,ahaks

p|nKy MaMa said...

mmg bgs la k.fith ni..bg penerangan semua cukup siap ada gambaq2 lg..mmg senang nk phm..mmg bleh jd salesgirl ni hehe..
comel2nye cds rafiqh tu..lps ni blehla try beli jgk utk izz;)

Fith said...

dyana,cet,salesgirl takdak gaji nak buat hapa,hahaha...
try laa,worth it laa kfith rasa.kita enjoy n baby pun happy ja.mcm rafiqh ni siap boleh pilih2 mana dia nak pakai,hahaha.

ojasamid said...

alahai,geram tgk collection CDs fith yg comey2 ni.mesti rafiqh seronok dpt pilih kaler mana nak pakai. (maknya pon seronok gak kan)hehe.

(dh brape keping CD sekarang ye?mcm dh banyak je nampaknya.heee..)

n good to know that it works well with u..best kan kalau dh dapat "kotsu" nak guna CDs. nanka tanoshii, wpon maybe org nampak mcm leceh. especially bab poop baby tu.tp so far OK saje.kalau poop tu mmg betul2 solid, tinggal "jatuhkan" masuk dalam lubang toilet. kalau sticky sikit akak try buang yg mana boleh (ada mommy mmg letak spatula kt toilet utk tujuan ni), pastu alirkan air paip atas poop tu, genyeh2 sikit. walla..sumer pon tanggal. hehe.pastu perah CD tuh n masuk dlm dry pail.kalau poop yg solid akak xbasuh CD tu,terus masukkan aje lps buang poop tu.so far tak pernah pula bau busuk. tp akak basuh 2 hari sekali.

kdg2 mmg warna poop tak hilang tp in time iA hilang n kembali putih, especialy kalo jemur bawah matahari terik. n dun worry, even warna stain masih ada, ianya bersih. ;) (mcm kita stain masa period juga..ehe).

apepon, happy clothdiapering k.:D

Fith said...

Hai kak,
so far baru ada 12keping,nanti2 nak tambah lagi,hehe.
mmg best laa,rasa seronok tgk rafiqh pakai mcm2 warna/corak.rafiqh pun suka je.
aah kan,kalau yg solid tu senang je nak buang,kalau yg sticky tu agak susah laa jugak,hehe.semua fith bilas dan tonyoh bersih sebelum masuk dlm bekasnya,takut berbau,tp mmg so far tak berbau pun.
tq ye byk bg infos ;)

ojasamid said...

fith, lupa nk citer td, yg kalau boleh basuh dgn washing machine tuh biar dgn setting air plg banyak yek. utk elakkan detergents build up. mcm akak dulu tatau pon, pi bantai basuh pakai air sikit sbb nk jimat konon2. as a result, cepatlah CDs tuh jd stinky. pakai sekejap pon dh naik baunya. daya serapan pon boleh berkurg. terpaksa buat stripping (nnt bebila boleh google psl ni yek) byk2 kali utk buang detergents build up tu sumer..sgt leceh. huhu...

n kalau nk ikutkan risouteki ni kena buat stripping smeinggu skali. biar CDs sentiasa power dan berseri2 (tp akak tersgtlah malas..adoi la..)..ngeeee.

okeh,take care slalu
yek. moga baby n mak baby genki sokmo.

Fith said...

Kak ojasamid,
thanks a lot...byk lg fith nak kena belajar ni,hehe.nanti2 kita share info lg yer bila fith buat entry psl ni,mmg nak sgt ada cds pro bg tunjuk ajar...

tq tq tq

moga akak dan anak2 jugak genki sokmo

Cik Iman said...

masa tak mengizinkan Cik Iman pakai CD tapi pastu abis study dan graduate, leh la kot try