Tuesday, April 7, 2009

Weaning

Weaning atau dalam bahasa mudah kita sebut "bercerai susu", kalau belah utara orang panggil "lah susu". The term most often refers to when a baby stops breastfeeding.

Tak tau macammana nak cakap, ada rasa sedikit terkilan dan kecewa cause I thought I'm going to write an entry regarding this topic in 8months from now. Hmmm, I know kita hanya mampu merancang, namun tiada perancangan yang sempurna tanpa izin dari Yang Esa, kan...

I dah jatuh cinta sama penyusuan susu ibu ini sejak Rafiqh masih dalam rahim. I cuma belajar dari pengalaman orang dan melalui pembacaan, sebab terlalu sibuk masa tu I tak berpeluang nak join apa2 kelas pun. Awal2 tu memang kekok laa, dengan bantuan nurse dan mak, dalam 2-3hari I dah boleh menyusu dengan baik, nasib I jugak agak baik sebab Rafiqh tak banyak kerenah, so the beginning of our journey was kinda smooth... Berbekalkan sedikit ilmu, dengan support dari myLove dan family, dalam diam2 I memasang azam dan tekad walau susah macammana sekalipun I must achieve my targets...

1. Breastfeed exclusively for the first 6months.
2. Introduce the solid foods and keep breastfeeding for at least 6 more months(until he is age 1).
3. Introduce freshmilk once he reaches 1year 2months old.
4. Start weaning when he is almost 2years old.

Unfortunately, I didn't managed to fulfill all of them...
1. I started intoducing solid foods to Rafiqh when he was 5months++ old. If only I know earlier why it is damn important to breastfeed my baby exclusively for at least 6months, I won't ever dare to let him took his solid foods at that time. All of us know the benefits of breastfeeding. Bukan setakat membekal nutrisi yang diperlukan baby malah ianya juga mempunyai banyak kelebihan lain terutamanya dalam menyalurkan antibodi kepada baby. Setiap kali baby menyusu, jalinan antibodi akan terbentuk tapi once makanan lain masuk ke dalam sistem tubuhnya, jalinan tu akan musnah, proses ni akan berulang2, tak ada makna laa kita pulun bagi breastmilk but at the same time, kita jugak yang rosakkan fungsinya. So I bertekad, for my next babies, I will double or triple my efforts to ensure they are going to depend on my breastmilk 100% until they are 6months ++.

2. Alhamdulillah, I managed to breastfeed Rafiqh for the whole 1year 2months without top up with any other milk. Yes, I proud with myself!

3. I started giving him freshmilk after he was 1year 2months old. If only I have no problem with my breastmilk production, I won't be working so hard to make him loves the freshmilk's taste. Alhamdulillah, after a few trials now he really enjoys and loves the freshmilk. Sekarang dia dah mula minum lebih dari 20 oz freshmilk per day, means 3liters++ in a week.

4. I tak pernah terfikir untuk weaning Rafiqh secepat ni. Akibat mabuk2 yang teruk, I tak dapat makan dengan banyak, so production jatuh menjunam, tapi masa tu Rafiqh masih nak menyusu walaupun hanya bila nak tidur. I tried to maintain our breastfeeding sessions for at least 4times a day, cause I knew in another 2-3weeks my breasts will start producing colostrum milk. I thought masa tu nanti, mesti dah tak ada problem nak teruskan Rafiqh menyusu hingga si baby lahir. Tapi elok je I rasa breasts dah ok, dia pulak refused untuk menyusu. He himself rejected it! Kalau I paksa2 jugak sumbat, dia akan buat gaya nak muntah! Amboi...

Selepas hampir seminggu berlarutan lakonan nak muntah dia tu, I terus stop offer breastfeed. Maybe it's the right time for him to wean. Agak pelik kan bila anak tu sendiri yang tak nak, selalunya si ibu yang kena usaha untuk weaning ni, haihhh... Tapi tak apa laa, I pun dah malas nak fikir2 serabutkan kepala, memandang semua ni dari sudut yang positif I rasa ada hikmahnya. Apapun, selepas baby lahir nanti, I still want to try to continue breastfeeding Rafiqh... Agak2 dia nak tak? hahaha...

Kalau ada yang tertanya2, selepas wean ni Rafiqh memang tak ada mengendel2 ker, the answer is NO. Memang dia tak nampak macam gian nak bf pun, tapi dia nak tidur dalam pelukan mama, kalau boleh nak tidur atas lengan mama, mungkin sebab nak rasa kehangatan tu sama macam masa dia dok bf dulu, so layankan je laa... Kasihan kan, baru umur 1tahun 4bulan dah tak menyusu badan...

Gambar sekitar hanami hari tu...

sememeh je muka budak menangis ni...

5 comments:

ojasamid said...

fith, we are in the same shoes. i got pregnant again when my son, affan, reached 12months old. tp akak still bf dia smpilah the pregnancy masuk bulan ke 5, susu merudum teruk, dia tak puas minum, nipple pula semakin sakit (due to hormonal changes). kita pon makin xlarat nk layan kehendak dia. malam2 dia mula haus, makan mula banyak, and the sore nipples are getting unbearable. akak terpaksa kurgkan kekerapan, dan hanya beri bila dia minta. genap umurnya 18bulan, he stopped asking completely..n then i know that he has weaned. rasa sabishii yg amat,kuyashii tak dpt sempurnakan 2tahun, serba salah sbb rasa kitalah penyebab dia wean, macam2 perasaan.

but nak buat mcm mana, sendiri pon rasa badan dh tak boleh nk go on, so it is was kinda a blessing in disguise gitu.lagipon bila pkkan the next baby, somehow terubat rasa tuh coz at least kita boleh teruskan bf nih bila dia lahir nnt (iA).

now that the baby has just arrived ( a week ago), tak nmpk tanda si abang nk mengendengkan bf lagi. nampak dh semakin independant sekarang...n the next mission with the seken baby so far berjalan lancar. kali nih betul2 azam nk genapkan 2 tahun, buat menebus apa yg abang dia tak dapat. huhu.

moga2 kita sama2 diizinkan utk memberikan yg terbaik with our second ones..ganbare fith! u`ve done the best, so jgn sedey2 ya..;)

fatin51 said...

ala cian nyer rafiqh..~nmpaknyer akak semakin comel..hua3..

Fith said...

Ojasamid,
alahai kak,senasib kita yer.itulah,hanya org yg laluinya je faham mcmmana perasaan ni kan.tp dah malas nak fikir byk2,tebus balik nanti dengan si adik laa kan.fith pun rasa rafiqh nanti mesti dah taknak sambung nyusu,boleh laa setakat nak cuba2 tapi biasanya bila dia sndr yg wean,mesti dia taknak dah.lain laa klau kita yg bersungguh2 kan,hehe.
akak baru dpt 2nd baby laa ni yer,omedetou!girl ker boy lg? :d
selamat berpantang,gambatte ne!
moga dipermudahkan segala urusan buat akak dan fith juga,amin.
take care ya

Fatin,
hahaha comel ada makna sebaliknya tu kan?ish!btw,thanks...

ojasamid said...

hehe..arigatou fith..lain rasanya bila beranak dua ni..mcm2 pengalaman baru ;)
btw, it`s a boy. lagi lah haru ..hero2 belaka..aahaha..ganbaru kedo ne..

moga urusan fith akan selalu lancar..take care slalu k.

++tHe LoLLynIE++ said...

akak stay dkt jpn kew?
ktne?
my mom jpnse...
this is my blog: http://thelollynie.blogspot.com