Thursday, April 9, 2009

Cloth diapering Rafiqh Tsuyoshi...

Alhamdulillah semalam sampai dah pun cd yang diorder, hari ni dah basuh, insyaAllah mulai esok Rafiqh akan mula pakai cds. Tapi belum fully lagilah cause sebagai percubaan I beli 5keping saja, kalau nak fully cd-ing, mau kena ada puluh2 ni. Anak orang lain I tak tau laa, tapi si Rafiqh ni poop sehari paling kurang 2kali, kadang2 sampai 4-5kali, mesti laa asyik salin je, ni laa antara reason kenapa I nak cd-ing dia, tak larat haku nak hangkut beli diapers, tauke balak pun boleh bankrap!(haha, tipu laa tu!)

I bought 2pieces from Happy Heinys, 2 from Wahmies and 1 from Fuzzibunz. 4pieces are one-size cds, only 1piece M size. All this while, I buy 2sizes of disposable diapers-M and L for Rafiqh. He wears M during the day(sebab kerap poop, rugi laa pakai L kan), while L is for night-time use and outing. Tu yang confius nak beli M ker L untuk cds, not sure which one fit him most, tapi satu hal laa pulak I beli M je, terlupa nak order L size, dah tu macammana nak compare, hadoi, terasa ngok sungguh. Tak apa laa, test pakai M dulu, kalau ok je, lepas ni boleh beli lagi. Kalau was2, angkut yang one-size je, habis cerita! Then, I beli jugak flusable diaper liners dan hemp insert.
One-size Happy Heinys CDs
One-size Wahmies CDs (snap & hook)

M-size Fuzzibunz CD


Hemp insert & Flusable diaper liners


I bought from here -> http://appuppu.ocnk.net/
Sekali nak keluar duit tu rasa semput laa jugak, hahaha, kalau duit orang(read:myLove) I releks je laa, tapi untuk cds ni I volunteer diri nak belikan, hehe, tak boleh komplen laa kan. Bagi I kat sini kalau berhabis 15 000yen(=rm450++) tak terasa sangat pun, tapi cuba kalau keluarkan rm500 kat Malaysia, rasa mahai nak mampuih. Kat sini 15 000yen tu macam rm150 je laa, haha berlagak tak hingat! ptuiiih!

Oh btw, I have 2 questions to ask.
1. Nak basuh cds ni boleh pakai detergent biasa macam Attack tu ker, atau kena beli detergent khas? Hahaha, bagus kan, dah siap basuh baru nak tanya. I dah baca dari beberapa web sebenarnya, mostly kata jangan pakai pure soap, enzymes, fabric whiteners, fabric brighteners, fabric softeners yada2, tapi I tak sure laa pulak yang attack tu dikategori dalam apa. Kat 1 forum cds jepun ni, diorang kata diorang pakai je attack tu, so kira boleh laa yer?
2. Terbaca kat somewhere mengatakan kalau all-in-one(AIO) cds tu bila basuh lambat nak kering, betul ker?

Cloth diapers di ampaian...


p/s: Kak "Ojasamid", fith dah tengok kat BlueBear yang akak susume tu, ada 1set yang fith berkenan saiz M tapi tak berani nak beli lagi sebab tak sure Rafiqh pakai saiz apa kan, lepas ni fith nak tambah collection, boleh laa beli. Btw, thanks ya!

5 comments:

Ina said...

ni la suka klik blog fith slalu sbb slalu update. tp kdg2 xsempat2 nk baca so kena qada baca hehe. bestnya dh bli n bleh test pn hehe. kiter br wat list ikut info2 yg ada kt blog fith ni. tp nk bli lmbt lg la kot. skrg dok survey mcm2 cara org guna cd kt anak. kiter ingat nk guna cmpur2 la yg mahal n murah. slamat meng'cd'kan rafiqh :)

p|nKy MaMa said...

comelnye cds rafiqh ni..k.fith dyana ni kureng sket pengetahuan ttg cd ni..ade bc pon sket2 je..xbape nk phm sgt..kalo pakai cd ni nk kene ade pelapik/liner lain pulak ke kt dlm tu??pastu maknenye nk kene basuh mcm lampin zmn kita kecik2 dulu la kn..

Fith said...

Ina,
fith ni kan takdak keja,dok update ja laa,hahaha.
tu laa,mula2 ingat takmau beli lagi,sbb nak tunggu blk msia,tp klau jenama mahal2 ni kan harganya lbh kurang ja dgn msia.dah hubby pun suh bg rafiqh pakai,tu yg beli tu.ina byk masa lg nak study bab ni,pasni boleh kumpul sikit2,kalau nak beli sekali harung,sesak gak kan.fith pun nak beli jugak yg murah2 made in china tu,tunggu blk msia sbb kat sini mcm susah ja nak dpt.selamat men-survey ye ina...

Dyana,
nanti bila kfith dah start cd-ing rafiqh,kfith akan citer detail lagi k.
cd ni mmg sebijik mcm lampin zmn kita tu,cuma fabrik dia tu dah upgrade,pastu bentuk pun dah canggih(mcm pad je).yg warna-warni tu lbh kurang mcm "seluar getah" yg kita guna kalau bg baby pakai lampin,utk prevent bocor tu kan.yg lampin tu benda 4segi-panjang warna putih tu,yg tu serap najis2.kita boleh basuh benda ni,so pakai ulang2,jimat laa,takyah beli diapers tu dah.
kfith beli liner tu sbb senang nak buang poop tu,klau kat msia senang,jirus dgn air kat dlm toilet tu je,kat sini kan toilet n bathroom asing2,takyah jirus,amik liner tu buang dlm bowl tandas tu,flush!siap...
byk lg kfith nak citer bab cd ni,nanti kita share lg k...

ojasamid said...

wah, CD debut ye fith. ganbare!comey2 CD yg fith beli..akak xde lg warna2 tu sumer..ehehe...

utk detergen tuh kan, mmg org kata boleh pakai attack, tp akak dok tgk antara `ramuan` dlm tuh mcm ada enzym, etc. that`s why akak xpenah guna. to be save, better guna sabun basuh plg basic yg xde brg2 campuran (enzim, pemutih, peluntur, etc), plg senang sabun basuh utk baju baby.kt sini banyak kan? hehe. iA sesuai dipakai utk CD.nak2 kalau dh ada baby kecik nnt, bolehlah share sabun basuh tu.;)

n sekali basuh je xcukup tau fith. kalau nk selamat, plg kurg 3 kali. hehe.baru xde masalah kebocoran. especially inserts tuh, lg banyak kali dibasuh lagi tinggi daya serapannya. n hemp lagilah, perlu basuh 5 kali baru betul2 `power` menyerap. hehe. n tau kan,hemp tuh kalo basuh kena asingkan drpd inserts dan CD lain sbb nnt minyak yg keluar takut efek kat yg lain. boleh bikin cepat bocor bila dipakai.

bab2 basuh nih selalunya akak amik masa seminggu baru betul2 ready nk guna. tp masa first time beli excited sgt punya pasal basuh sekali dua je dah terus pakaikan. apalagi, pesta kebocoran pon berlaku..ahehehe

btw, fuzzibunz size M supposedly boleh pakai utk jangkawaktu yg lama (boleh refer "bluebear" utk saize fiting).akak xde size L so tatau nk komen, tp dgn affan, sepnjg 8 bulan nih mmg zutto saiz M saje, n masih yoyuu. baru pakai 2 butang drpd 4 setting yg ada. berat dia skang 11.5kg gurai..iA OK kat rafiqh. tp in case someday dh tak muat, Adik dia pulak boleh pakai..;D

oh, psl AIO tuh, ikut jugak brand n cara kita jemur kot. tp mmg lambat sikit compared tu pocket diapers.akak ada 2, satu tu Starbunz n satu lg Mommy`s Touch (MT). kalau hari cerah, iA sempat dia kering by petang tu. cuma Starbunz tuh lebih lambat sbb tebal sket. tp kalo MT tu satu inserts dia ada butang snap so boleh cabut. cepatlah sikit keringnya.

hopefully boleh `menjawab soalan`. ahaks.

(bestnya fith beli liners tuh. tp kalau pakai CD tanpa liners pon mmg mudah sgt nk buang poop tu. nak2 kalau toddler..ehehe..tu yg best psl modern CDs ni..)

Fith said...

memang ternanti2 jawapan akak,hehe.arigatou...

pasal detergent tu,selama ni fith mmg guna detergent biasa tp liquid utk basuh baju2 rafiqh,alhamdulillah so far so good,kulit dia tak sensitif sgt,takde prob la.tp bab cds ni takut rosak pulak kan,tu yg tanya.ok,nanti fith kena pi supa cari detergent baby tu,tq...

aah,ada gak baca psl basuh byk kali tu,mmg nak kena basuh lg laa ni kan.tunggu minggu depan baru boleh start cd-ing rafiqh,haha,mak excited lbh2...

pasal cd saiz M tu fith rasa mmg fit elok dgn rafiqh.dok ukur2 dgn one-size yg set utk medium pun nampak lbh besar,rasanya lps ni mmg beli M utk rafiqh.

terima kasih byk2 ye kak,byk tlg bg info...take care