Friday, April 30, 2010

Puding, kek dan muffin

Jumaat lepas buat puding roti marble ni untuk bawa ke usrah. Ambil resepi ni dari myR, thanks to hana6877, sedap dan simple. Luckily I tried this recipe, all this while I belajar buat 'marble' dan dah berkali2 cuba tapi selalu failed, don't know why I ni bengap sangat nak reti but alhamdulillah this time round I managed to get the 'skill', yatta ne! Terus berkobar2 semangat nak cuba buat lagi kek marble, nak prektis skill laa konon, hehe, tengoklah bila2 nanti nak cubalah...

Rabu lepas buat 3biji kek pisang dan 20biji banana muffins. Banyak2 tu bukan sendiri yang nak makan, melampau laa melantak banyak macam tu. 3biji kek pisang tu nak bagi kohaitachi sebagai ucapan terima kasih sebab diorang order nasi lemak banyak2 semalam. Gambar kek takdak sebab terlupa nak ambil, hish ingatkan dah ambil dah...

Banana muffins ni buat 2saiz cup, yang kecik dan sederhana. Gambar kat bawah ni sebahagian yang dah siap bakar. Resepi campak2 ni hasilkan cake-like muffins, sangat lembut dan gebu ala2 kek. Bagi kat jiran2 sikit, lebihnya kami ler makan, hiks...
Baru2 ni merayau kat myR jumpa beberapa resepi baru lagi, selalu kalau ada resepi yang berkenan I terus bookmark-kan page tu, bila dah bookmark banyak2 kat favourite tu mula laa gatai tangan nak cuba buat, masalahnya dah buat kena laa makan, dah makan rosaklah diet gue, hadoiii, nak kena tunggu ada jamuan ka usrah ka orang mai ka, baru boleh buat ni, kalau dak, sungguh bahaya! (Hint untuk adik2 Yamadai, buat laa usrah petang2 sabtu yer, boleh laa kami tumpang 6kaki, hehehe...)

4 comments:

Heartilyina said...

sedapnya tgk puding roti tu. ni dh makin panas sedap la mkn benda2 sejuk cmni. nnt leh cuba buat gak la.

btw ni soklan xberkaitan. dough roti canai fith slalu kalau terlembik. fith buat cmner? ke biar je gitu. n bntuk kan je bulat2 pastu rendam dlm minyak? lg satu... ritu baca fith tulis utk rafiqh nyer solid dlu mmg mostly homemade kan? kalau jln2 fith buat cmner? kiter ni br terpk. nk masak xleh. kena guna yg instant la kot ek?
tu je tenkiu! ;)

Fith said...

Ina,
fith ni bukan penggemar puding roti so sbnrnya kureng gak laa minat nak mkn.klau dah panas2 ni,mkn dadih/puding/mousse mesti sedap kan*aduhhhh*...

psl roti canai tu,kalau nak roti canai yg lembut mmg kena buat adunan doh tu jd lembik,ina salut tangan dgn marjerin/butter sebelum bulat2kan doh n rendam,so tak lekat kat tgn,senang sikit nak bulat2kan.

aah rafiqh dulu mmg 100% homemade.klau ina nak travel berhari2 susah sikit kot nak bawa.lain laa klau ada fridge/ice box,bleh bawa puree buah/sayur kan.fith dulu takat 2hari ja travel so fith buatkan puree buah2 4bekas.klau nak senang guna avocado je,pisang/epal dll tu mudah lesu kan,tak best,hehe.tp klau dah terpaksa,bg mkn yg instant je laa nmpk gayanya kan...

Drama Mama said...

banana muffin looks yummy! :-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Fith said...

thanks drama mama...