Thursday, April 29, 2010

Babywearing ketika memandu???

So damn stupid! Idiot!!!

Sorry, I know it sounds harsh but I can't help myself from @#$%^(& this golongan mak2 yang baru ja 'kenal' babywearing tapi dah terlebih pandai perasan kreatif lah sangat. Lately dah jadi macam trend pulak mak2 ni memandu sambil menyusu atau babywearing baby, bangga pulak tu siap ambil gambar dan upload kat blogs/fb just to show off to the whole world nak bagitau yang depa ni super-mommy laa konon. Oh pleaseee... Orang sikit pun tak kagum, orang kata hang bodoh lagi ada laaa...

Kalau dulu(sekarang pun masih banyak), mak/bapak suka drive sambil riba anak, with whatever reason it could be, I tetap kata ianya tindakan paling bangang seorang ibu/bapa tu buat. Tahukah kita betapa besarnya risiko yang bakal anak2 kita tu hadapi kalau ditakdirkan kemalangan berlaku ketika itu? Kita mungkin rasa atau kata kita drive slow ja, tak pecut pun tapi adakah pemandu2 lain memandu slow jugak? Boleh ka kita tumpukan perhatian pada pemanduan bila anak atas pangkuan tu duduk tak diam, pegang itu ini dan sedarkah kita kecuaian yang kecil boleh menyebabkan kita hilang harta paling berharga? Seandainya pulak kita dilanggar oleh kenderaan lain atau tiba2 kita emergency break, agak2 anak yang kita pangku tu selamat ka? Silap2 haribulan dia yang akan terpelanting keluar...

I tak boleh bayangkan macammana laa mak2 yang bw-ing ni memandu sambil menyusu, dengan nak selak baju, nak tengok anak lemas ka tak, nak laras kedudukan anak dan sebagainya, dia ada 8tangan 8mata agaknya. Dah sah2 laa kalau bw-ing dia tak pakai seat-belt kan, kalau terjadi kemalangan time tu, anak yang kat dalam tu akan terhenyak ke stereng terlebih dulu, ya Allah, tak ka bodoh namanya tu???

Selama 2tahun lebih bw-ing my kids, tak pernah sekalipun terlintas dalam otak ni nak bw-ing while driving, seriously tak pernah! Raziqh ni ada masanya dia meragam menangis jugak time I drive tapi I tak pernah angkat dia dari car-seat, I takkan pangku dia dan drive, NO! Lantaklah nak melalak ka hapa ka, kalau perjalanan masih jauh I akan stop mana2 and entertain him first, then sambung drive. Kalau dah nak sampai, I'll try to soothe him by talking/singing or kalau tak jalan jugak, I ignore ja tangisan dia. Rafiqh pulak sampai sekarang, sebab dah terbiasa sejak baby, kalau I tengah drive dia takkan desak I penuhi keinginannya even untuk I ambil barang yang ada depan seat dia sekalipun, bila dia request apa2, automatically I'll say "no, wait, mama tengah drive kan? nanti ok". Kejam? Aah memang pun! Kita selalu kata kita sayang anak2 kita tapi kita selalu lupa 'tunjukkan' kasih-sayang kita dengan cara yang sewajarnya. Kita boleh belikan baju jenama mahal2 untuk dia tapi tak mampu beli car-seat untuk jamin keselamatan dia. Kita boleh ajar dia membaca/menyanyi etc supaya orang puji anak kita bijak tapi kita malas nak ajar dia supaya duduk diam2 ber-seat belt dalam kereta. So, betul ka kita sayang anak kita???

Tolonglah, tolong laa jangan drive sambil pangku/bw-ing/whatsoever your kids, bahaya!!! Janganlah disebabkan kebodohan kita, anak2 pulak jadi mangsa, nanti menyesal tak sudah!

9 comments:

Heartilyina said...

sgt setuju! kiter pasan kt nihon ni mama2 slalu backcarrying baby utk wat keje n g mana2. tp yg xbest slalu gak nmpk ada mama yg back carrying bb smbil drive. kot2 break mengejut penyek la anak kt blkang! tau la dia nk cpt n so on so nk hand free. tp xleh terima la. lg satu haritu kiter marahhh sgt2 sbb ternmpk sorg mama ni jln kaki smbil back carrying baby dia. bb dia penat sgt kot smpi tetdo2. yg bengang sgt2 tu kepala anak dia tu terkulai2 mendongak n terhenjut2 setiap kali mak dia melangkah! mmg xde apa support leher n tengkuk anak dia tu! taula mak dia penat jln bagai tp sian la kt anak kt blkg tu weiiiiii! kiter siap ckp kt hubby suh benti keter jom carik blk pompuan tu nk ckp sket kt dia! haaa marah xmarah nyer. dh smpi rumah pn xbenti bebel lg.

masa blk mesia tula p mana2 risau je kalo org lain nk pgg bb dlm kete. blk jap je so xde carseat. kalo kiter siap mskkn skali bb sama2 pakai seatbelt. peluk bb kms2. org lain siap leh lyn bb lompat2. dh la kt mesia org bwk kete xsenonoh. pasni xkisah dh mmg xbg org lain pgg. ckp la apa pun. nnt pape jd kiter gak yg berputih mata. kalo blk lg nnt nk kena carik sapa2 nk pnjm carseat yg dh xguna.

Fith said...

Ina,
fith sekali pun tak pernah tgk lg org drive sambil bw-ing anak,yg boleh tau hal ni bila baca blog/fb kwn2,hish bodoh tul laa.
yg back-carrying anak sampai anak tersengguk2 tu pun bodoh jugak,tak kesian ka kat anak tu,klau terseliuh ka hapa ka,hish nauzubillah...ni laa mak2 takdak otak kan...

fith pun sama,masa blk msia risau je selalu.tu yg fith bawa blk car-seat tu,ingatkan mahal laa sgt car-seat kat msia,pdhal yg rm200 pun ada,haha.org msia bawa kereta mcm hapa lagi,lagi laa patut sediakan car-seat utk anak kan,risau tul...moga Allah lindung kita dan anak2 dr kecelakaan,amin...

tembombom said...

shu balik msia last year pun beli carseat utk elyas... definitely bila dah pakai car-seat terpikir camna orang msia yang xde car seat bawak anak ek?.. kalau berdua at least ade org pegangkan, tapi kalau sorang2 nak kena kuar ade hal emergency camna? letak anak dalam bakul pastu letak kat tmpt kaki? heheheh

Fith said...

Shu,
haha dlm bakul kat tempat kaki?belum tentu budak tu duk diam kan?haha
mmg betul shu,pelik kan,so far fith tak pernah lg laa jumpa depan mata org drive sambil pangku anak,tu yg terkejut tgk kat blog/fb tu,pelik2.bukan mahal sgt pun car-seat tu kan,shu blk bercuti pun bleh beli,ni pulak nak pakai hari2,hish tak faham tul...

Imma said...

furhh..!! sangat menimbulkan kemarahan i hokeyhh..!! who is that d#&% stupid idiot mama ahh...!!! klu dah rasa susah sgt nak jaga anak tuh..meh sini kasik aku...

Arghhh...>!!!! tak leh diterimaa...!!!

This remind me masa last year I have to be with my boy yg just 2 months old kat shah alam while hubby was staying in Penang..I buat DPLI but terpaksa bawak anak tinggal skali as he is BF that time..TAK PERNAH sekali pon..NEVER EVER..i pangku Boboy klu dia nangis..i will just drive back smpi apartment then baru entertain on him..Nak buat such like Fith buat tak berani..sbb takut nak stop by anywhere while berdua jer dengan baby..Sangat sedih bagi mereka yang sgt sayangkan anak tapi tak pandai nak tunjukkan rasa saynag tersebut..

Alamak..panjangnya comment..mcm pengkritik plaks dah..ehe..anyway fith..I follow u too yeah..thanks fo following me.. ;-) ~friend~

Fith said...

Imma,
haa tu laa pasal,pelik kan ada mak bapak mcm tu,very selfish!
dah susah2 mengandung n beranak,taknak jaga elok2 plak amanah tu.
plg menyedihkn mak pak tu boleh plak pakai seat belt tp anak dia lantak ja,ish,geram sungguh kan...

anje said...

fith,yang naik motor mak pak die pakai helmet,anaknye tak pulak pakai helmet pon banyak...
pikir nak selamat diri sendiri je.
Naik motor pegang baby.ish,,,buatnye terlepas ke ape....dh la kat jalan raya yg sesak.
selalu je nampak kat kl ni...hantar anak pegi sekolah naik motor anak tak pakai helmet, bapak je pakai.

Fith said...

Anje,
haa tu satu hal gak tu,mcm bangang ja kan.diorg ja tau pakai helmet,anak main lantak ja.mmg sakit hati tgk mak pak bodoh camtu,kesian anak2 diorg ada mak pak takdak otak...

Anonymous said...

Great work! This is the type of information that should be shared across the net.
Shame on Google for not positioning this submit upper! Come on over and discuss
with my site . Thanks =)

Check out my weblog Click Here