Tuesday, February 9, 2010

Dah besar atau masih kecil?

Dalam sehari entah berapa puluh kali I melafazkan dialog ni kat Rafiqh, "onichan kan dah besar, bla3 potpet2...", merujuk kepada sikap Rafiqh yang ada masanya nakal suka mengusik adik, yang kadang2 tu takmau mendengar arahan, dan yang entah apa2 lagi dibuatnya...

Tapi ada masanya bila dia menyibuk nak buat sesuatu yang belum 'masanya', contohnya macam nak tolong potong bawang/sayur2, nak bancuh air dll, I akan kata "onichan kecik lagi laa, nanti dah besar, mama bagi onichan tolong ok"...

Eh2, sat2 kata dah besar, sat2 pulak kata masih kecik, yang mana satu ni??? Bila difikir2kan balik apa yang I dok ucapkan kat dia tu, I sendiri pun naik confuse dengan pendirian sendiri. Yang lebih pasti, Rafiqh yang mendengar tu pun boleh naik keliru kan?!

Agaknya kalau dia dah boleh bercakap, mesti dia kata "apa laa mama ni, tadi kata onichan dah besaq, la ni kata onichan kecik pulak, cakap belit2 pening onichan tau!" hehehe...

So sekarang, I kena lebih berhati2 bila nak bercakap dengan dia. No more labelkan dia sebagai budak kecik, sebaliknya kena yakinkan dia yang dia dah besar, but still lah for certain things yang belum masanya untuk dia buat tu I kena guna pendekatan yang lain such as insteads of kata dia kecik, more better kalau I beri sebab dengan cakap benda tu bahaya(pisau tu tajam, air tu panas and etc.), betuk tak?!

Persoalan kecil besar ni mungkin hanya 1 dari perkara2 lain yang selalu buat anak2 kita keliru dengan percakapan dan perbuatan kita. Contohnya bila si abang/kakak memukul adiknya, kita marah, kita pukul dia dan kata pulak tak boleh pukul adik, padahal kita dah pun lepuk dia sedas dua, tak ka dia pening kan, apasal kita boleh pukul dia tapi dia tak boleh pukul adik. Haaa hal2 macam ni laa kadang2 mungkin kita tak terfikir tapi anak2 tu fikir. Ataupun kita assume anak2 tu pandai fikir sendiri, boleh faham sebab musababnya tanpa penjelasan, oh tidakkkk. As a parent, we have to explain this and that again and over again, insyaAllah mereka akan memahaminya sedikit demi sedikit.

Hish, bukan mudah kan tugas ibubapa?! Semoga I sentiasa bertindak dalam 'kesedaran', semoga Rafiqh tidak membesar dalam kekeliruan...

7 comments:

Ina said...

fith ckp la plak oniichan xcukup tinggi mcm mama lg jd xleh guna pisau hehehe. okeh2 xleh pakai sbnrnya ayat ni ;P

Lady Caca said...

haha a ah kak Fith.. Akmll pun pernah confuse pasal kecik ke besar masa budak2 dulu.. Siap tanye mak lagi.. Mami, Yana ni kecik ke besar? dengan innocent nya.. Kikikiki

Fith said...

Ina,
haha boleh gak tu,walaupun mama pendek tp onichan kena lg tinggi laa yer.hehehe

Akmal,
haha ye ker?confuse gak ek?tuh laa kan,kesian budak2 naik pening dgr kenyataan berbelit2.takpe,skrg yana dah besar dah,bleh kawen dah,hihi...

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

hahaha. lucu sungguh kak fith ni. hee.g2 la gelagat mbsrkn ank ye. al da besh ;)!

Fith said...

Faeeza,
u 2,all the best.
skrg time baby tak byk kerenah sgt,tunggu adam dah 1year nanti,mama papa pun ala2 pening nak tackle perangai adam,hehe...
apapun,enjoy the motherhood!

afu-chan said...

suka baca pasai ni... susah nak jadi mama kan. buat yg ni x btoi, buat yg tu pun x btoi.

apa2 pun semua yg mama buat utk kebaikan anak jugak ;)

Fith said...

afzan,
betul tu afzan,kdg2 jd serba salah dlm mendidik ni.tp tu lah,mak mana nak tgk anak2 dia membesar tak sempurna seimbang kan.walau apa pun mak tu buat,insyaAllah niatnya nak yg terbaik ja,huhu