Friday, January 28, 2011

Tentang masak-memasak

Sabtu lepas tengaharinya buat jualan nasi ayam, gambar yillek, malas nak ambil. Selesai hantar order, balik rumah rehat2 sat, makan, solat dan layan anak2, lepas tu sambung memasak untuk jamuan solat hajat malam tu pulak. Kohaitachi(=juniors) dah siap2 bahagi tugas, kali ni boys masak lauk-pauk dan girls pulak masak nasi, buat air dan desserts. Sebab I takdak mood nak godek desserts even buat muffins sekalipun, makanya masak lauk-pauk lah paling mudah...

Menu simple saja, kari tulang lembu, sarada kimuchi sotong dan goreng papadom, tu ja!

Sarada kimuchi sotong, yummeh!

Kari tulang lembu, tak nampak bahan, nampak kuah saja, haha, lantaklah, style orang malas ambil gambar, takdak seni langsung!


Hari ahad petangnya buat pizza untuk minum petang, buat 3biji, 2 untuk ayah dan mama dan 1 lagi untuk 2R. Ni pun pizza orang malas, takat buh sosej, bawang dan mix vege saja, hehe..


Ini adalah menu wajib kami, sayur goreng campur. Hampir tiap2 hari hadap lauk ni, cuba teka pasaipa mama 2R tak reti masak lauk sayur lain? Hahaha, pasainya sayur2 ni bersepah2 dalam fridge, orang asyik angkut bagi sampai dah taktau nak masak apa, last2 hat mana tak reti nak masak tu campak ikut dan ja la masuk dalam menu sayur. Base sayur boleh guna lada sulah saja atau perencah sup udon atau dressing sarada atau mayonis, apa2 pun boleh, sempoi habis!

Dalam pinggan ni semua sayur orang bagi, karot + kacang hapa-entah-namanya + kentang + kobis, cuma tauge saja yang dibeli. Kentang tu sekotak lagi dok ada, dah laa sekarang ni jarang buat minum petang dah, mati kutu nak perabih apa yang ada...


Semalam buat donat keledek ni, best! Resepi ambil kat blog my sil-kaklong. Tujuan buat donat keledek ni pun sebab nak habiskan keledek, 2hari lepas dah buat inti karipap, dah bakar untuk 2R makan untuk minum petang, semalam buat donat pulak, tu dok ada lagi 2biji besar gedabak, nanti rajin boleh buat cek mek molek atau keria. Hasil donat ni gebu macam donat biasa dok buat tu cuma lebih kenyal isinya, masa canai dan terap pun dohnya rasa kenyal, senang kerja. 2R suka, kami makan tak salut gula pun. Goreng sikit saja, selebihnya di-frozen...



Semalam kelebek karipap jugak, buat 1 adunan dapat 61biji, 40biji di-pack untuk jualan. Pakai inti keledek, sedap sebab manis intinya, letak ayam dan kali ni buat bagi extra pedas, letak cili boh sama, tak syok la pulak sebab selalu buat tak pedas...



Hari ni buat donat lagi, tapi donat yang biasa2 tu la. Pagi2 sebelum pukul 7 dah adun bahan dah, petang sat lagi baru nak goreng. Petang nanti nak buat roti goreng, ada lagi inti karipap tak habis. Tu saja lah cerita masak2 untuk kali ni...

6 comments:

Unaizah said...

Sedapnya cek mek!! Kalau akak suka letak gula lebih sikit, meleleh air gula bila gigit hihihi.

Fith said...

Kak unaizah,
fith tak brp pandai buat,rupa selalu tak molek,hihi.

dayot said...

Fith,kalaulah Fith dekat memang tiap2 weekend Dayot order kat Fith la.Weekend ni malas sikit nak malas, nak2 time lunch:p

Fith said...

Yott,
hehe tapi bukan sedap sgt pun fith masak,malu laa,hihi.

Elah said...

Malu2 plak fith...sedaplah fith msk.Tulah jauh,kalau x elah pun nk order gak :)

Semlm dh dpt baticrom...alhamdulillah semua brg ada heheh.
Ni tgh pening nk buat frozen food apa utk tinggalkan kt germ b4 blk msia...saikin xde idea nk msk2!

Fith said...

Elah,
haha segan laa dgn korg.korg lg terer masak...

alhamdulillah,sib baik kan.
haa masak byk2 yer,tanya tuan badan nak makan apa,lama tu nak ditinggalkan,hehe