Kek batik
Resepi dari blog my sil-kaklong. Ni kali ke-2 buat...
Bahan2:
125 gm marjerin
3 sudu besar gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 tin kecil susu pekat
7 sudu besar serbuk koko
biskut marie
Cara2:
- pukul marjerin dan gula hingga sebati, masukkan telur dan esen vanila
- masukkan susu dan serbuk koko, pukul sebati
- masak atas api perlahan, kacau selalu hingga adunan likat
- masukkan biskut sikit2 sambil kacau supaya coklat menyaluti biskut
- masukkan dalam loyang yang disapu marjerin, I alas loyang dengan plastik bersih. Alas jugak bahagian atasnya, dengan menggunakan tangan tekan permukaan kek hingga rata. Bolehlah dihias
- simpan dalam fridge terlebih dulu sebelum dipotong
Muffins pandan
Bahan2:
200 gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
120 gm gula halus
200 ml freshmilk
100 ml minyak
2 biji telur
1 sudu kecil pandan paste
1/2 sudu kecil pandan esen
*kalau takdak pandan paste dan esen, blend beberapa helai daun pandan, tapis untuk ambil airnya
Cara2:
- panaskan oven pada suhu 190 darjah
- ayak tepung, baking powder dan soda, masukkan dalam mangkuk besar dan campurkan gula dan kacau sebati dengan menggunakan whisker
- buat lubang tengah2 dan campur semua bahan2 basah ke dalam bahan2 kering. Kaup balikkan sekadar semua bahan bercampur. Adunan akan berketul2 sedikit
- isi dalam cup dan bakar selama 10-20minit
Coffee mousse
Ambil resepi ni dari myResepi, thanks Yani... I olah sikit resepi ni, so for ariginal recipe, please refer the link...
Bahan2:
8 gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar)
50 ml air panas
100 ml coffee pekat (campur 2sudu besar instant coffee ke dalam 100ml air panas)
120 ml fresh cream (I guna whip cream)
40 gm gula halus
1 biji telur putih
Cara2:
- campurkan gelatin ke dalam air panas, kacau hingga gelatin hancur dan campurkan ke dalam kopi dan kacau hingga sebati
- alas kopi dengan air atau ais, kacau hingga kopi jadi likat
- dalam mangkuk lain, pukul fresh cream hingga pekat, masukkan gula sedikit demi sedikit
- dalam mangkuk lain, pukul telur putih hingga bertanduk(tak jauh bila diterbalikkan)
- campur fresh cream, telur putih dan adunan kopi tadi dan kacau perlahan2 hingga rata
- masukkan dalam cup/loyang dan simpan dalam fridge hingga beku, sekurang2nya 40minit
Masa birthday party Rafiqh hari tu I buat kek coklat sebagai base coffee mousse ni, boleh guna sebarang jenis kek yang sesuai. Boleh jugak layer2kan kalau suka, sedap sangat, especially for coffee lovers...
Hari tu Norlin-mamaHaikal&Yousuf requested resepi makanan barat, haa I selalu refer kat bloh Hanieliza, so boleh tengok2 kat sini yer, macam2 ada!
Resepi chicken chop dan pelbagai jenis kuahnya di sini...
Resepi beef steak dan kuah2nya pulak di sini...
Happy cooking!
No comments:
Post a Comment