Menu jualan sabtu lepas ialah nasi daging. Tak pernah letak lagi resepinya kat sini rasanya, so nak letak untuk memudahkan rujukan pada masa hadapan, ecceh. Kali ni buat hasilnya ok kot, cuma lepas ni kalau buat lagi nak kena bagi lebih tang sos tu, supaya warnanya lebih mengancam. Nasi daging ni gu-kan dengan air asam dah cukup dah, tapi sebab nak menjual so tambah 1 menu lagi ie ayam goreng berempah dan bag free papadom sama...
Resepi nasi daging ambil dari myResepi, credit to kak fida...
Nasi daging
Bahan2:
beras
daging - dipotong kecil, basuh dan tos
bawang merah *
bawang putih *
halia *
serbuk ketumbar *
jintan kecil/manis *
kismis *
cili hijau *
serai - dititik
daun pandan - disimpul
perkakas 4beradik
susu cair
sos tomato
sos cili
minyak sapi/mentega
air secukupnya
daun sup dan daun bawang - dihiris
bawang goreng
Cara2:
- kisar bahan bertanda *
- daging direbus hingga empuk
- panaskan minyak, tumis perkakas 4beradik, serai dan daun pandan hingga wangi. masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing
- masukkan daging, sos tomato dan sos cili
- masukkan air, susu dan garam, biarkan mendidih
- masukkan beras, tabur 1/2 daun bawang, daun sup dan bawang goreng dan tanak nasi hingga masak
- sebelum hidang, taburkan lagi baki daun bawang, daun sup dan bawang goreng
Air asam
Bahan2:
tomato - hiris
bawang besar - hiris nipis
bawang merah
cili merah
cili hijau
cili padi
belacan
air asam jawa
garam
gula
Cara2:
- tumbuk/blend bawang merah, cili merah, cili hijau, cili padi dan belacan
- campurkan dengan tomato dan bawang besar, masukkan perahan air asam jawa
- tambah garam dan gula, gaul rata
Ayam goreng berempah
Bahan2:
ayam
halia *
bawang putih *
rempah masala
rempah kari
kicap
madu
garam
Cara2:
- kisar bahan bertanda *
- perap ayam dengan semua bahan2 semalaman atau paling kurang 2-3jam
- goreng dengan minyak yang sedikit
Monday, January 31, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment