Thursday, October 28, 2010

Sejuk yang tiba2

Sepanjang minggu lepas kat sini masih bercuaca panas, even though I pernah beberapa kali tulis yang cuaca dah makin sejuk or auturm had finally come, but oh no, it was just for a while, lepas tu panas balik. Lastweek kawan2 kat area atas semua dah mula cerita area atas dah sejuk tapi kami kat rumah ni masih lagi on kipas/cooler masa tidur. Masa2 lain memang tak on apa2 cuma waktu tidur sebab bilik bertutup berkuap so kadang2 agak panas sikit. Dalam dok panas2 tu tiba2 selasa hari tu sejuk amat sangat. Berlarutan hingga hari ni memang totally sejuk dah. At last, auturm is here!

Ahad dan isnin lepas 2hari suntuk hujan turun, walaupun hujan tapi taklah sejuk sangat pun, kami masih buka lagi sliding door dan tingkap2. Hari selasa tu baru betul2 rasa sejuk, malamnya pun dah sejuk tapi masih boleh bertahan, on lagi kipas. Paginya masa nak hantar Rafiqh ke hoikuen(=nursery) pakaikan dia baju tebal sehelai je dan seluar paras lutut. Sampai kat hoikuen tengok budak2 lain semua ber-jacket/sweater bagai, haha segan pulak rasa, adehhh mak hang ni buta perut sungguh, sejuk2 pun releks lagi tak bagi anak berbungkus. Nasib baik sensei(=cikgu) dia tak sound, sebab last weak I selamba ja bagi Rafiqh pakai t-shirt lengan pendek, seluar paras lutut tapi pakai sweater laa, sensei dia tanya "daijyoubu? hanso no t-shatsu dake?"(ok ker ni? baju lengan pendek je?), kuang3 malu ceq se-das! Tapi mak dia lagi releks, pakai t-shirt dengan skirt saja, haa gaya macam bersantai musim panas, hihi...

Seharian hari selasa tu duk kat rumah adehhh sejuknya. Lepas maghrib I dah tak tahan dah, terus mulakan operasi geledah bawa keluar danbo(=heater), dengan penuh keyakinan di hati menyangkakan yang toyu(=minyak gas) baki haru(=spring) hari tu ada lagi sikit. Dah siap bawa keluar 2ketul danbo, lap elok2 dan pasang suis bagai, bila check tong toyu, alamak, yillek, semua kosong! Aduhhh macammana ni, dalam hati berdoa harap2 myLove balik awal, malam2 ni I dah malas nak keluar pi beli. Malangnya myLove balik lambat, akibatnya malam tu memang tidur dalam kesejukan, hahaha. Semalam keluar beli barang, balik tu terus singgah stesyen minyak untuk beli toyu. Setong tu 18liter, memang I tak larat laa nak angkat naik tingkat 5 kan, kalau angkat tong saja takpa jugak, ni dengan Raziqh, memang tak ah! Budak 2orang ni bukannya boleh kena tinggal sekejap pun dalam rumah, melalak laa si adik tu nak ikut, jadinya I cuma angkat sampai ke stor bawah je, malamnya lepas myLove balik baru minta dia angkat naik atas. Makanya semalam rumah dah dipanaskan, perghhh baru syok!

Cumanya rasa sejuk ni macam dah masuk fuyu(=winter) lah pulak. Memang sejuk sungguh, macam skip terus aki(=auturm). Tengok kat tv, area atas dah mula turun salji. Ada kat beberapa tempat tu pengunjung datang nak tengok daun kuning/merah tapi sebaliknya snowing pulak, haha, dah semakin pelik dah perjalanan musim sekarang ni...

4 comments:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

bestt laa autumn :D! ms kt italy cuace mmg 13-15.so mmg kene pkai sweater la.dh la windy trase nyaman tp grrrr sejuk!hehe.bile neh nak ke nihong lak (berangan x sudah ;p)

Fith said...

faeeza,
mmg sepatutnya time auturm ni sgt best,sbb tak panas dan tak sejuk sgt.cuma skrg ni sejukkkk,tambah2 angin kuat,brrr tak tahan!
hehe,nanti ada rezeki meh dtg.syok kan jln2 tgk negara org,byk jugak boleh dipelajari...

Unaizah said...

Bestnya boleh experience 4 seasons. Teringat time akak study dulu....boleh merasa semua tu. Kekadang rasa rindu lak kat snow...hihi.

Fith said...

Kak unaizah,
kalau fith ni time spring n auturm je suka,lg 2 tu tak berapa,haha,teruk kan?
ooo akak dulu study oversea yer,at least sempat merasa kan,nanti2 boleh pi holidays pulak,insyaALlah