Monday, October 25, 2010

Pening memilih,yang mana satu?!

Sekarang tengah pening, pening nak buat pilihan. Dah berbulan2 dok survey, but up till now still I couldn't made up my mind. Oh actually I'm now searching for a new skin care product for me, banyak sangat kat pasaran, semuanya nampak best, so I dah confused taktau which one to choose...

Before kahwin dulu I guna produk lekeh2 saja, takat beli kat kedai runcit, pakai pun ikut suka hati, time rasa nak pakai, pakai, time malas, tak pakai, dulu mana ada duit nak beli yang best2 kan, lagipun zaman remaja dulu since form 1 hingga form 5 sekolah semua girls, so tak berapa ambil pot sangat bab2 penjagaan wajah ni, make up jauh sekali *alasan*. Futhermore, my mom sendiri memang tak ambil kisah jugak, bertambah2 laa cetek ilmu ni, hihi. Basically masa tu banyak guna produk johnson&johnson dan fair&lovely lah. Tapi bila dah nak kahwin tu, kan kena beli barang kosmetik untuk dibuat hantaran so ter-beli produk AG2000 atas saranan mak dan adik2. Awal2 tu takut jugak membazir, ye laa, bukan murah, beratus2 ringgit sebotol, kang beli2 tak sesuai ka hapa ka, kan ker rugi je kan, tapi gamble ja beli sebab dah terpaksa. Sebenarnya sebelum beli AG2000 ni I dah pernah beli 1 produk Malaysia, mahal laa jugak, konon nak 'repair' wajah bagi cun laa before nak jadi raja sehari tu tapi hampeh, produk tu tak sesuai dengan I, habis mengelupas kulit muka, buang duit ja, sebab tu rasa curiga sikit bila kena beli yang lain, huhu...

Jadinya sejak lepas kahwin sampai laa sekarang ni I memang setia dengan AG2000, dah lebih 5tahun dah, alhamdulillah sangat sesuai, I pun memang makan supplement dari company yang sama ie gamat healin tu, so memang rasa best laa produk2nya. Nak2 pulak hasil kajian ke atas produk2 tu dibuat di Jepun ni, lebih menambah keyakinan diri terhadap kebaikan produk2nya. Call me fanatic or what, tapi I memang lebih percaya dan yakin dengan produk kecantikan Jepun compare to Malaysia. Kat Malaysia memang banyak jugak produk2 kecantikan ni, yang artis2 macam Dato' Siti lah, Erra Fazira lah etc etc punya produk pun berlambak kan, tapi betul ka depa tu pakai their own product ek? Macam was2 gitu, hehe. Back to the story, hah dah kalau suka sangat produk AG2000 tu, apasal out of sudden nak tukar pulak kan?! Hmmm, ni lah masalahnya. All this while I beli melalui my mom's friend tapi sekarang she's no longer an agent, susah pulak tu nak cari ajen kat Ipoh tu, malas nak kacau my mom or my sis untuk cari2 so I thought better beralih je laa. Boleh je nak beli kat internet, ramai je dealer-nya tapi dah termakan 'hasutan' supaya try produk2 Jepun pulak, tu pasal laa dok mencari2 ni, hihi...

Kalau produk2 kosmetik untuk make up tu I tak cerewet sangat, any brand would do, belasah ja campur2 even though I know it's better to stick to 1 brand only to get the best result, but who cares, right?! As long as I rasa okey, tibai je laa. But when it comes to skin care product I memang agak cerewet. Kalau boleh nak pakai 1 brand je, starting with the cleansing, the moisturizer, the foundation, the facial treatment bla3, semua nak brand yang sama. Rasanya semua brand ada keluarkan basic set yang lengkap semua yang I nak, cuma nak pilih brand tu pulaklah sampai naik juling...

Sebenar-benarnya hati ni dah berkenan sangat nak pakai SK2, ecceh perasan kaya, padahal produk tu mahai nak mampuih! Maklumlah umur pun dah nak masuk 30-an kan, SK2 memang pilihan yang baik laa tapi bila tengok2 produknya, setakat I usha2 kat yahoo shopping ni macam tak lengkap ja produknya, ka I yang tak reti translate in japanese ek? Dok tengok web rasmi in english, tapi dok belek katalog jepun memang blur lah, hadoiii. Dan lagi kalau pakai SK2 ni memang jenuh nak 'maintain' poket, haha, mahainyaaa ya ampun! Pulak tu even though I ni fulltime housewife, I duk rumah pun touch up jugak muka, haa jenuh. Tapi ok laa kot ek, bukan nak beli setiap bulan pun, macam sekarang ni 3bulan++ sekali ja membeli, I pun bukan pakai full set *ayat sedapkan hati* hahaha...

Selain SK2, produk apa lagi yang best?! Ada sebulan lebih lagi nak mencari ni, saki-baki AG2000 ni dah nak habis dah, cari2 jangan tak cari...

14 comments:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

br nk ckp suh kak fith try SK2 :P sy pun mmg xpnh pkai ape2 since zmn remaja smpai la kawen.alsnnye sbb mls!haha.alternatively ble try olay total effect.sy tgk my mum pkai mmg awet muda la :P hrge pun x mhl sgt.ngeee~ tp xtau la mn nk cr kt nihong tuu~~

Fith said...

Faeeza,
hari tu survey jugak olay tp kat yahoo shopping jepun ni tak byk pulak jual produk olay,adehhh.nanti nak try tgk lagi,hehe.
oh btw faeeza pakai sk2 ek?

IDA said...

nk tolong sugestkan pun..xtau la pulak brand apa yg sesuai.tp mcm ida..selama dok nihon ni..mmg kena pakai brand nihon la..kalau pakai msia punye jadi tak ok..kulit jadi kering..kalau pakai brand nihon nye tak kering pun kulit.huhu.dulu penah gak pakai brand orbis..beli kat kedai dia...payah skit nk dpt sbb takde jual kedai biasa..terus tukar lain.ada kwn penah suggest brand dr cilabo ke ape ntah namanye.dia kata dia pakai ok..tp harganya mahal le jugak..tp tak semahal sk2 kot.hehe.selalu kalau nk beli produk2 muka ni mesti kena heret hubby sekali kat kedai sbb suruh dia tolong baca..hahaha..

Fith said...

Ida,
cilabo tu hadalabo ek?yg tu pun mcm best jugak.betul2,kena pakai yg nihong punya sbb cuaca/iklin lbh sesuai.klau msia punya tak sesuai sgt kot kan...
haa tu la ida,mmg kena heret hubby jugak kan,mcm fith ni pi survey kat kedai mmg jawabnya takat sekali imbas tgk je laa,mana sempat nak belek2 sbb anak2 mengacau.

ojasamid said...

kehkeh..baru nk suggest SKII sbb kouhai2 yg pakai tu kata sgt best. harganya sajalah kot ye, bikin berpusing2 biji mata :p (dlm hati pernah juga berangan nk cuba..tp smpi skrg xbrani nk tengok harganya..hehe)

akak pon mmg xpakai make up sejak kecik, setakat tepek lotion2 (kesshousui + lotion) kanebo (kracie) aje then tambah sunscreen, itupun sbb xnak bagi kering. tu aje yg akak rasa selesa, harga pon OK dan byk dijual merata2 :p kotlah nnt dah back for good haruslah bertukar brand lain pulak ye, bukannya byk produk nihon kat msia..tp sgt lah leceh nk try menerai cari yg sesuai dgn kulit kita kan.

(oh, satu sebab akak suka beli produk nihon is untuk elakkan brg2 yg masuk dlm list boycott tu. kalau tgk byk bebeno barangan yg ada tu buatan company yg mendukung zionisme. hm..)

Elah said...

Fith,
Produk tu mahal ke murah rasanya x kisah asal sesuai dgn muka oklah tu heheh.Elah ni jenis kulit sensitif...before ni pakai yg mahal2 pun gatal2,even yg utk sensitif skin pun x blh gak!Last2 produk 100en shop gak yg sedap pakai heheh.Tp yg elah perasan selalu kalo yg produk based dr aloe vera insyaAllah kulit x allergic.
Tp kalo fith nk pakai SK2 pun apa salahnya heheh ;p Kalo takut allergic boleh try ckp kt org tu n minta try@product sample dulu ke kalo boleh...

Fith said...

kak oja,
wahhh sk2 jugak jd pilihan.mmg ramai org ckp bagus,tu yg terasa nak try tu.boleh la kot try yg trial pack dulu,tp mmg pusing2 mata ni tgk harganya,uhuk2...

elah,
haa lg senang 100yen je,adehhh,bagus sungguh!
betul2 mahal atau murah pun tak kesah,yg pntg tak rosakkan muka.dan lg produk nihong ni boleh percaya sket kot,risau bhn kimia berlbhan je sbnrnya...
utk sk2 tu patutnya boleh pi buat test kat booth tp dgn 2R ni mmg takde harapan lah.ingat nk beli trial pack dulu laa,test tgk sesuai ker tak kan...thanks elah!

Haryanti said...

fith..skII osusume desu..hehe
dl masa kat nihon...tiap kali masuk musim sejuk tambah2 masa fuyu sbb udara kering kan..mesti kulit start kering2..then mengelupas..pastu for sure la merah2 n pedih expecially kat bahagian tepi mulut..masa tu pakai jenama biasa2 je yg kat mesia pun ada jual..then try pakai skII Alhamdulillah smp skang kulit x penah jd camtu dah..jerawat yg obvious pun jrg2 naik..cuma muka xdak la licin putih gebu sbb pakai pun skip2 je..hehe
yanti slalu beli kat rakuten yg mini size punya instead of beli yg besar terus sbb kalo kira2 pun beli besar terus jatuh mahal blk..so kalo fith nak try kira ok la beli kecik2 punya dl..size kecik pun tahan quite lama gak (besa la pakai jimat2..hehe)..lgpun dia utk semua jenis kulit so x pyh pening2 pikir nak pakai type apa..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

dop ehh.sy xpkai ape2 pun kak.tgu la kang trase gatal nk pkai sy try.haha.akak la dlu wat experiment.nnt wat review yeee :P

Fith said...

Yanti,
wahhh yanti,membakar sungguh ni,pandai btul promote eh,hehe.thanks dear!insyaAllah kettei dah kot ni,mmg nak try sk2 lah,td tgk trial pack byk gak yg tgh sale,dari 8sen boleh dpt 3zen gurai,ok laa kan for testing.blk msia nanti pepandai laa menabung utk maintain sk2 tu,hihi...

faeeza,
hahaha ok2,nanti kakfith try dulu.pastu bg review plak,hehe...

Anonymous said...

Salam kak fith.
Kalau kakfith masih ada potensi naik jrwat.
SA di SK11 malaysia mesti x suggest utk pakai.
Ntah kenapa...
kak fith cuba kose.
Mcm bagus jugak.kulit jd suci sungguh!

Tu sume bukan fieyra personally punya pengalaman lah.
kwn2 punya pengalaman.
Kulit fira masalah sgt smp akhirnya tpaksa guna produk dr.

Kalo nk inject vit c.haaaa,boleh beli dari fieyra ;)

Fith said...

fieyra,
jerawat dah takde sgt,cuma time period ada laa satu dua.mmg klau kat sini pun diorg minta test kulit di booth dorg b4 pakai produk diorg tp takde peluang nak gi buat laa,huhu.
kose pun bagus jugak.tak mahal sgt pun kan...

thanks ye.
amboi vit c yg suntik tu ker,menarik2.nanti bleh cari fieyra laa,hehe

TinyTini said...

salam fith, tini pun bkn jenis suke pakai produk2 ni, jerawat tadek tp macam da naik jeragat. betulla kot orang cakap kalo kulit tadek jerawat snng naik jeragat..huhu..try olay tp kulit kering, safi pun kulit kering..skrg tini pakai Jerneh, certified halal..tadek chemical, so tadek buih pun.satu set ada 4 je, pencuci,krim siang, krim malam & serum.harga boleh tahan RM400++ satu set. da sebulan lebey guna ni, kesan ketara adalah kulit lembab je. so tadeklah pedih dok dalam aircond ni..ehehe..

Fith said...

Tini,
salam,
tak pernah dgr lg jenama jerneh,hehe.boleh tahan jugak ye harganya.tp ok kot sbb 4brg kan.kdg2 tu jenama dah mantap tp tak sesuai dgn kulit kita,so kena cuba2 laa kan.wahhh kulit lembap tu bagus,melambatkan penuaan,hehe.tini kulit dah cantik,maintain sket2 je mesti berseri2.
btw thanks 4 the info.boleh try nanti kalau sk2 ni kureng dgn fith...