Wednesday, October 13, 2010

Doa makanan

Tiap2 malam sebelum tidur, Rafiqh akan belajar hafaz doa2 dan ayat2 lazim Al-Quran. Kadang2 tu rasa jeles tengok orang lain yang ada bedtime stories session dengan anak2, while us memang tak ah! Buku bedtime stories berlambak tapi memang tak bacakan before tidur, bukan takat tak baca buku malah takdak sesi bercerita jugak, cause my kids kalau bercerita bukan depa makin mengantuk, depa makin cergas adalaa, mama baru start "mukashi2(=pada zaman dahulu)..." satgi depa yang akan sambung cerita seterusnya, bukan depa tidur, mama yang lelap dulu, hehe...

Semalam, seperti biasa Rafiqh dok ulang2 baca doa2, I cuma dengar saja sebab dah mengantuk. Tiba2 dengar dia sebut "allahumma-bariklana-tamagigi(tamanegi=bawang)-gohan(=nasi)-sakana(=ikan)-keki(=kek)-banana-oishikatta(=sedap),aaaaminnn", hahahaha tergelak dibuatnya. "Onichan merapu apa laa, baca doa apa? Ni bukan doa makan, ni doa makanan!"...

7 comments:

Heartilyina said...

hahaha! adeiii rafiqh ni tergelak2 aunty kt sini :D

zura said...

hahahaha.., comel betul la budak sorang nie

Fith said...

ina,
pasni nak reka doa apa la pulak lagi,sblm amin tu boleh ada 'sedap!' lg tu,baguih2

zura,
budak2 ni mmg gini kan,byk idea nak merapu.kalah kita mak2

mysara said...

tergelak mai dpn kom ni dgr doa makan rafiqh.. klaka la rafiqh! btul jugak eh, kena senaraikan kita dpt mkn apa masa tu..hik3

Fith said...

my,
haha,jenuh arr klau budak2 ni stp kali doa diorg nak senarai semua kan,satu2 bhn disebut,kebulur laa org yg tadah tgn,doa panjang berjela...

umeboshi said...

kelakar sangat! ahhaahhaha!!!

Fith said...

kak noora,
hehe budak2 penuh dgn aksi2 lawak kan...