Tuesday, October 26, 2010

Onichan nangis,adik babap mama! dush2!

Raziqh sekarang dah makin 'brutal', dibelasahnya si Rafiqh bila depa bergaduh, haha, lawak pulak bila tengok. Nak tergelak tapi terpaksa ditahan2 dan mama pun buat gaya lagi brutal untuk leraikan pergaduhan depa yang biasanya hanyalah disebabkan oleh perebutan toys...

Walaupun hampir setiap hari kheja dok bergaduh saja tapi Raziqh sayang sangat Rafiqh rupanya. Selalu kalau tanya Rafiqh "onichan sayang adik tak?", Rafiqh akan jawab "ermmm sayanggg" sambil usap2 adik. Tapi acu tanya Raziqh "adik sayang onichan tak?", hahaha ibaratnya tanya tongkoi kayu, buat bodo saja laa, agaknya dia tak faham lagi kot ek, errr ya ka, kalau tanya benda lain, boleh ja dia response, musykil2!

Tapi dalam dok gaduh2, hang tibai aku-aku tibai hang tu, masing2 saling mempertahankan seama sendiri bila salah sorang kena marah/pukul atau menangis. Rafiqh tu tak payah cakap lah, sejak dulu sampai sekarang pun kalau mama pelekoh adik nak pakaikan pampers dan baju, dia masih marahkan mama, kalau mama paksa adik gosok gigi, dia mai serang cubit2 mama, kalau mama marah adik, dia selamba badak mai tampar mama. Agaknay sebab dok tengok si Rafiqh rajin backing dia, jadinya sekarang Raziqh pun dah pandai nak backing Rafiqh...

Ada satu hari tu dia marah si ayah yang cubit onichan yang nakal tak mau dengaq cakap, haha lawak sungguh tengok ekspresi mukanya. Elok2 tengah duduk main tiba2 dengar onichan melalak kena cubit dia terus bangun pi kat ayah dan marah2, kemain lagi angkat2 tangan nak pukul orang, mama nak tergelak dah tapi kontrol2, saja nak nyakat dia so mama terus cakap "haa ayah, babap budak ni sama, ni pun akai jenuh jugak ni, cubit dia!", dengar2 mama kata lagu tu dia terus lari kelam-kabut terkam peluk mama, duk diam2 tak menguwek langsung, kah3 tau pun hang takut, hah cuak2, tadi berlagak sangat, hahaha...

La ni kalau si Rafiqh menangis yang takdak kena-mengena dengan dia(read: bukan salah dia), mama laa jadi sasaran nak kena marah. Beberapa hari lepas seperti biasanya waktu mama solat zuhur dan tadarus, depa 2beradik akan melawak sakan laa dalam bilik yang sama. Mama dah susun bantal2, tilam2 dan selimut2 bagi tinggi, so depa panjat dan terjun, memang macam ni gamaknya cara budak lelaki main kot ek. Panjat-terjun-panjat-terjun gelak kukek2, sambil2 tu depa wrestling jugak. Terjun punya terjun entah macammana Rafiqh jatuh dan menangis, mama bolayan saja, lantak pi hangpa laa, hangpa yang gatai sangat, larang takmau dengaq! Raziqh tengok Rafiqh nangis, muka dah cebek2, bila tengok mama buat derk dia pun mai ketuk kepala mama dengan botol vicks, ewah2 tak pasai2 mama pulak yang kena. Macam tu laa selalu2, terhibur jugak tengok keletah depa ni...

Tapi kan, mama rasa saikin(=lately) mama makin garang, huhu. Menyiga ja memanjang, gomen ne(=sori ye) anak2, mama marah dan mama babap sebab hangpa dua selalu takmau dengar cakap mama. Suara mama garang macam petir berdentum kan? Bukan sebab mama ni suka sangat nak marah2 pekik2 tengking2 tapi sebab mama takmau angkat tangan, mama marah tu untuk gertak2, so please lah anak2, tolonglah takut, hangpa ni mama puaih marah dah hangpa boleh gelak2 terhege2 lagi, macammana laa mama tak hangin, huh!

Cause the truth is I really love you both more than anything else, more than myself. Gambarou ne, semoga keluarga kita sentiasa bahagia, gembira dan ceria. Gambarou ne...

14 comments:

amir said...

hahaha tergelak baca perkataan "menguwek".tu kalu org kl baca mau tak paham 10 tahun

zura said...

menguek tu ape..? loya-loya ke..? hahahaha

Erm same la fith Aisy dgn Amsyar.., tapi si adik nie.., kalau dia debuk abg dia naik bepinar muka abg dia menahan lempangan dia tu..! yang abg pulak tak membalas.., tadah jee..

tapi sesekali dia gurau dgn adik dia.., punya kasar..! agaknya budak lelaki mmg camtu kot fith..!
skang nie amsyar dia siap cakap adik dia.., jgn nakal2.., nanti mama jadi harimau..!

aduh.., ade ker dia sama kan mak dia dgn rimau.., pengsannnn

ummuharithasif said...

tu ar, wan pn sama..rsa mcm skrg sgt garang dgn anak2 esp si abang...mrah, kesian..xmrah makin menjdi2 nakalnya...slalu lps marah, wan akn ckp 'umi marah sb umi syg'...ank dua dh rs pning, esok2, xtaula cmne..huhu

Fith said...

amir,
laa org kl tak paham ka?ingatkan tu bahasa standard,hehe...

zura,
haha menguwek di sini maksudnya 'tak bergerak langsung',hehe...

si aisy belasah amsyar mmg hebat laa.dah laa dia besar kan,haha naya si abanglong tu...

haha mama setaraf harimau dah.diorg takut ker bila zura marah?kira ok dah tu,dpt 'pangkat',haha...


wan,
betul tu wan,si abang selalu kena kan,kdg2 kesian jugak,tp ntah laa,mmg tak boleh klau tak marah,dah sbb diorg mmg buat salah pun,huhu.
insyaAllah moga2 diorg faham laa kan kita marah sbb sayang sgt kat diorg.
haa tu baru 2 tu,next kita bg girl plak,tgk camne gayanya,haha

Heartilyina said...

hihi gelihati betul. dok cuba bygkn gaya raziqh marah. xtahan part ketuk mama dgn botol vicks tu. anak2 peringkat umur skrg ni lasak nyer la hai sgt menguji kesabaran kdg2 tu. tp keletah2 dia tu mmg menggelikan hati. kiter skrg kena bersabar tahap dewa la kalau ihsan buat perangai. smpi tahap nk nangis pn ada sbb dok thn sabar tu haha. yela xdok rmh sndri segan nk marah2 anak hihi :p

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

haha.kalah petir tu! acu kak fith rekod skali nk tgk sm x ngan petir :P comelll sggh diorg ni :D!

Fith said...

ina,
haha fith dulu blk msia mmg belasah je marah/babap rafiqh even dpn mertua pun,kih3.teruk sungguh kan?tp ihsan kecik lg,mgkn tak byk lg dia faham,so marah2 sgt pun kang kita yg tensyen blk kan,huihhh sabaq2!

faeeza,
haha ni sungguh2 punya petir ni,takleh laa nak rekod,nanti camera rentung kena sambar,hehe...

mysara said...

mai pon rasa macam makin garang jer saban hari... mmg menduga kesabaran betul anak2 ni... tapi kadang2 xsampai hati tgk muka depa monyok kena marah...lebur hati... kekkyoku, lps tu marah diri sendiri sbb garang...nama pon budak2

Unaizah said...

Macam tu la mak-mak. Nak tak nak kena jadi garang, especially mak yg fulltime housewife. Budak-budak sekarang ni pulak bukan main banyak akal. Kenala kita mak-mak gigihkan usaha advancekan diri. Btw, Fith org Kedah ka? If yes, samala kita. Asal mana? Akak dari Aloq Setaq. In fact, parents akak dok sana lagi.

Unaizah said...

Lupa lak,...akak dah jadi your follower n add your blog to my blog list. Rajin-rajin la update ye hihihi....

Anonymous said...

Your idea is very good ourlovestory-7777.blogspot.com

Fith said...

my,
masalahnye my diorg ni tak takut sgt kat fith.tgh2 marah pun diorg bleh gelak2kan fith lg,haha camne tak tensyen kan?at least klau diorg duk diam n monyok tu bleh gak nak slowtalk,adehhh.mmg pun,kdg2 rasa nak marah diri sndr yg garang sgt ni,huhu...

kak unaizah,
thanks kak,nanti fith link-kan blog akak jugak yer.suka baca blog akak jugak,comel2 anak akak...

budak2 skrg mmg advance kan,naik pening nak tackle mood diorg,mmg kena bljr byk lg ni.
aah fith org kedah,mak org aloq staq,abah org merbok.tp parents dok di ipoh,kampung still kedah laa.ooo org kedah jugak ye,hehe,sekapal laa kita,hihi

Me said...

Hihi..
teringat zaman kecik2 dulu.. anak kite baby lagi, takdak lah nak marah2.. tapi masa kecik2 dulu mak garang.. selain petir, die punye "hukuman"2 kreatif dan nekad tu yang buat kitorg takut.. kalau berebut mainan, siaplah kene buang terus jer toy yg direbut tuh, kalau bercekau, nanti sorang kene kurung kat bilik depan, sorang kat bilik belakang, bawak basikal laju2, beskal kene gantung kat tiang.. hahaha.. agak lawak lah bile igt balik.. esp bab beskal tuh..

Fith said...

Yati,
hahaha lawak sungguh.mmg kdg2 kena jadi brutal gak,tambah dgn anak2 fith ni mcm tak takut sgt kat mak diorg ni,rasa mcm sehabis garang dah,hehe.nanti boleh try 'tips' buang mainan tu,tp tunggu si adik ni 'faham' dulu baru boleh prektikkan,menarik tu!
haa si sofea hani tu baby lg,blum ada geng nak gaduh lg,girl plak tu,lain kot ek kekdahnya...