Thursday, October 28, 2010

Kelahiran secara caesarean section

video

Note: caesarean section @ c-sect = pembedahan

Terjumpa video ni di facebook(lagi)...
Rasanya video2 macam ni bukanlah sesuatu yang asing lagi kan, mesti dah ramai yang pernah tengok video2 orang bersalin normal/operation ni, biarpun yang tengok tu belum pun berumahtangga, hehe...

As for me myself, the very 1st time I tengok video bersalin ni ialah selepas dah berbulan2 selamat melahirkan Rafiqh. Walaupun sejak preggy lagi I dah sedia maklum tentang kewujudan video2 ni di babycenter.com tapi tak berapa berani nak tengok. Yup, honestly I memang penakut, geli dan gerun tengok darah yang banyak. And the 1st video bersalin yang I tengok ialah tentang proses kelahiran dalam air, and I must say it was amazing! Kemudiannya tak lama lepas tu I cuba memberanikan diri untuk tengok proses kelahiran pembedahan pulak. Nak tau laa jugak kan macammana keadaannya doktor2 tu toreh dan lapah badan I ni dulu. Dan apa yang ada dalam otak ni setiap kali(baru 2kali sebenarnya, hihi) tengok video2 bersalin operation ni ialah rasa macam tak percaya I pernah lalui semua tu, eiii ngeri! Tak ingat pulak doktor mana entah yang cakap atau I terbaca kat mana yang katanya bila bersalin c-sect ni masa nak 'buka' tu kejap je tapi masa nak 'tutup' balik tu lama cause nak kena jahit 7lapisan, huishhh tengok kat video tu tak macam 7lapisan pun, macam banyakkk je disiat2, eeuuwwww...

Masa dalam pantang bersalinkan Rafiqh dulu, makcik2 yang pernah bersalin c-sect ni cakap depa dulu2 bersalin kesan 'bukaan'nya besar dan panjang, lambat bebenor nak sembuhnya, samada melintang atau menegak tu depends on kedudukan baby, bila dah jahit tu nanti lepas beberapa hari kena pi buka benang jahitan tu pulak, kena jaga elok2 sebab mudah bernanah dan takut jahitan terbuka, ish macam2lah. Mak aih, menakutkan sungguh! Tapi bila I sendiri yang hadapinya ermmm tak laa seteruk tu pun, mungkin sebab teknologi kita sekarang dah makin canggih kan. Masa I dulu kesan bukaan tak sampai 10cm pun dan dijahit pakai benang yang tak perlu dibuka semula, maknanya ia akan 'hilang' sendiri. Bab nanah2 tu sebenarnya gynae2 yang I jumpa kata ia bergantung pada cara kita 'jaga' kebersihannya, sama jugak dengan yang kena episiotomi(potong bukaan vagina), kalau tak jaga betul2 boleh bernanah jugak kan?! Dulu siap ada yang kata kalau tak jaga pemakanan dan lain2, nanti bahagian lapisan dalam kulit akan bernanah atau gatal2, haa macammana nak garu?! Hadoiii baguih dok ada, menakut2kan haku! Sebenarnya yang paling penting, kena jaga supaya sentiasa kering saja, lepas dah elok kering lukanya tu haa bolehlah nak sapu segala tok-nek ubat, insyaAllah selamat...

Bersalin operate ni risiko kematiannya adalah 3kali ganda dari kelahiran normal, meliputi kes elektif(suka2 minta operate) mahupun emergency. Komplikasi yang serius bagi si ibu dan bayi selepas pembedahan jugak akan meningkat 3kali ganda berbanding kelahiran normal, tapi pelik kan bila terbaca tentang ada yang sengaja2 minta untuk dibedah...

Kalau kat negara2 maju, bersalin c-sect ni dah jadi trend. Ramai yang tak segan-silu minta dibedah atas alasan2 seperti takut tak mampu tahan sakit contraction, taknak faraj 'longgar', taknak risiko vaginal prolapse dan sebagainya. Lojik laa kan, average anak2 depa kurang dari 3orang. Tapi berbeza laa dengan budaya masyarakat kita. Rasanya setakat ni tak pernah dengar lagi laa ada orang yang suka2 serah diri minta doktor operate. Rata2 mesti usaha nak bagi normal delivery kan. Cumanya kebelakangan ni kes2 kelahiran melalui pembedahan ni semakin meningkat seiring dengan bertambahnya pusat2 rawatan swasta. Ramai yang buat andaian yang pihak swasta ni nak untung lebih so kerja nak bedah orang ja, mungkin ada betulnya sebab kos bersalin operate ni mahal berganda dari yang normal. Tapi bila kita fikir dari sudut reputasi, semestinya depa akan opt for operation bila berdepan dengan komplikasi(walaupun kecil) sebab nak rendahkan risiko kelahiran yang bermasalah, sebabnya bagi kita di Malaysia kes2 komplikasi selepas kelahiran pembedahan ni masih di tahap yang rendah. Hmmm entah lah, kadang2 pening jugak memikirkan soal ketelusan doktor2 ni dalam memberikan rawatan...

Bersalin normal atau surgery, masing2 tak mengurangkan pahala atau merendahkan darjat seorang ibu, sama saja pengorbanannya!

10 comments:

Raudhah anje said...

memang ngeri , rasa ngilu2 gitu bila tgk video tu...tp sbb rasa ingin tahu , tengok jugak.
betul,normal or c-sect pahalnya sama je. c-sect memang la tak sakit contraction,tp urat semua putus kena potong.

ojasamid said...

betul tu fith, nilai pahala tak diukur dgn cara dia melahirkan . hehe. kelakar (sedih sebenarnya) bila ada yg fikir kalau bersalin normal lbh byk pahala drpd c-sect.
padahal Allah hanya memandang ikhlas dan taqwa di hati, serta nilai pengorbanan seorg ibu bersusah payah mengandung, melahirkan, menjaga dan mendidik anak, di samping melayan suami, berbakti kpd ibu bapanya n mengerjakan 1001 amanah lain di sekelilingnya. amanah yg sgt berat, tp sememangnya Allah jadikan wanita ni kuat kan. kuat emosi..:) (menangis tak bererti lemah..hehehe)

ewah..bernadah pula di prg2 yg mandom ini :p

naz said...

Naz yg menunggu hari ni pun x berani nak tgk video2 org bersalin. Kang ada yg x leh tido mlm nnt. Igt kan nak jugak tgk utk preparation x nak bg terkejut bile d-day tu. Tp xper la..wait n see jek la. Nak dgr cite camne sakit bersalin pun x berani..hehe

Fith said...

anje,
tu laa anje,gerun kan,mcm tak percaya je kita pernah lalui semua tu.kagum gak dgn org yg tgk sndr dirinya dibedah(pakai cermin pantul-balik),kalau fith agaknya dah pengsan 44kali dah,hahaha...
itulah,kita ni habis putus2 urat kan,siap berjahit2 isi badan kita kat dalam tu...

kak oja,
ewahhh bermadah2 pulak yer.
mmg sedih pun bila ada org yg perlekehkan org bersalin c-sect ni.urusan pahala dan darjat ni bukan kita yg buat,semua Allah yg tentukan kan,hish sabar je laa...

naz,
takper2 naz,tunggu lps dah selamat nanti boleh try tgk.fith dulu pun mcm naz jugak,kowai...lps tu rasa ki ni naru camne laa proses tu sbnrnya,hehe...
insyaAllah moga selamat smuanya.kdg2 lg byk kita tau,lg byk yg menghantui fikiran,kan kan?

Unaizah said...

Fith bersalin both c-sect ke? Bagi akak, c-sect ni time bersalin senang tp time pantang yg leceh compare bersalin normal. Alhamdulillah, akak tiga-tiga normal...walaupun yg 2nd tu sakit sehari semalam.

Fith said...

Kak unaizah,
fith yg sulung tu c-sect,yg 2nd normal.merasa dah dua2,hehe.pasni taktau la Allah nak bg yg mana pulak.wahhh sehari semlm,aduhh tak terbayang sakitnya tu.anak akak yg girl tu sgt comel,suka tgk dia...

Elah said...

Selalunyer relax je tgk video2 mcm ni.Ni dh ada baby dlm perut rasa geli plak nk tgk,padahal dh pernah tgk the exact same video sebelum ni.Tp td br berapa minit je dh x thn and terus stop tgk huhu!

Fith said...

Elah,
haha mgkn sbb skrg tengah menunggu hari je kan,so perasaan tu dah berbeza.fith dulu pun time preggy mmg tak berani nak tgk,nanti terbawa2 dok fikir...
take care ye,tak sabar nak tgk elah 'membuncit'.

IDA said...

lepas bersalin aiman dulu penah tgk video camni.masa bersalin irfan tu walaupun pejam mata..dok terbayang2 je video tu masa tgh operate tu..huhu..

Fith said...

Ida,
haha tu laa kan,jd teringat plak sbb dah tahu camne prosesnya.tu pasal cam seriau nak tgk lg.rasanya pasni tak tgk dah kot apa2 video,nanti byk pulak yg difikir...