Tuesday, February 24, 2009

Tsukemono (漬物, つけもの) Japanese pickles

Bagi sesiapa yang pernah datang ke Jepun, mesti pernah tengok dan makan tsukemono. Tsukemono is the general name for Japanese-style pickled vegetables. Usually, they are served with rice, and sometimes with drinks as an otsumami(snacks). Kalau kat Malaysia ni, kira setaraf kot dengan sambal belacan, budu, cencalok dll tu, tapi kita tak buat snacks laa pulak kan benda2 tu...

Traditionally, the Japanese prepared tsukemono themselves. Pickling was one of the fundamental ways to preserve food(for example in summer, untuk elakkan nasi basi/berbau, atas nasi tu buh laa sebiji umeboshi). Nowadays, tsukemono can be readily bought in a supermarket, but despite this many Japanese still make their own. Cause I'm not japanese, I just buy them at supermarket, ihiks...

There is so many kinds of tsukemono, such as takuan/daikon(lobak putih), umeboshi(plum), kyuri(cucumber), and hakusai(chinese cabbage) and etc. are among the favorites to be eaten with rice as an accompaniment to a meal. Beni shoga(red ginger) is used as a garnish on okonomiyaki, takoyaki and yakisoba. Gari(ginger) is used between dishes of sushi to cleanse the palate. Rakkyozuke(a type of onion, rupa macam garlic) is often served with Japanese curry.

Rasa tsukemono ni ala2 macam jeruk, yer laa, benda2 ni diperam kan. I paling suka lobak putih, timun dan halia. Umeboshi dan rakkyozuke ikut mood, bila rasa nak makan, sedap laa jadinya... Pregnant kali ni sama macam masa Rafiqh dulu, teringin nak ratah tsukemono. Luckily, umeboshi memang dah sedia sentiasa ada dalam fridge, semalam I beli lobak putih. Lepas ni kalau ada teringin tsukemono lain pulak boleh cari kat kedai.


Umeboshi - rasanya amat masam...



Takuan/lobak putih(setelah peram warna jadi kuning, tapi ada je yang warna putih) - rasanya sedap, manis2 dan rangup

Rakkyozuke - rasa ala2 garlic tapi sedap lagi dari garlic, sangat rangup

Gari/ginger - sedap, tak rasa macam halia biasa, juga rangup


Satu dilema I sekarang ialah teringin nak makan buah ume(plum) fresh. Ni bukan buah plum biasa2 warna purple tu, ni buah plum untuk buat umeboshi tu. Ada ker orang makan mentah ek? Apa rasanya? Dulu, masa mengandung kat Rafiqh pun sama jugak. Everytime pergi supermarket, I mesti pergi kat area buah2 untuk tengok ume tu, renung sambil berkira2, nak beli memang boleh sangat, murah je tapi ya Allah, punya laa banyak kuantitinya. Memanglah nak sangat makan, kot kalau sedap boleh laa habis kan. Tapi buatnya kalau tak sedap, buang je laa jawabnya kan, bazir pulak. I jadi teringin nak makan tu sebab tengok iklan umesshu(for those yang duk jepun mesti tau ni iklan apa, hahaha, arak! Dalam botol arak tu, ada letak buah ume fresh). Eh, I bukan teringin nak minum arak tau, hish simpang malaikat 44. I cuma teringin nak rasa buah tu... Kita tengok je laa, kali ni adakah hasrat nak makan tu tercapai atau tak, entah2 jadi macam masa Rafiqh dulu, sampai beranak pun I tak beli, hehe... Bila I bagitau myLove pasal keinginan tu, dia boleh senyum je, hish, mesti dalam hati dia kata, "ish asal pregnant je nak makan benda alah ni", hahaha...

Umesshu(arak)


Inilah rupa bentuknya ume fresh tu... Agak2 sedap ker?!

5 comments:

shuhada said...

bestnye tsukemono!!! shu suka gile makan tsukemono tapi kat sini susah sikit nak dapat plus kalau sorang je yg makan, malas lah nak beli...

Fith said...

hai shu,
sedap kan tsukemono ni,especially bila boleh buat ganti jeruk,haha.
kalau bab makan2 ni,bila ada geng baru laju sikit kan.ajar laa en hubby makan sama,hehe

p|nKy MaMa said...

hai k.fith..ha kt sini br la bleh nk bg2 comment hehe..
ishh tak teringat n tak mengidam la plak diana nk mkn tsukemono ni time pregnant dulu..mayb sbb diana xlalu kot..padahal same je mcm jeruk kt meysia kn..dh thn ke-5 kt nihon ni brla diana bleh mkn tsukemono,tu pn daikon je..halia yg kt sushi tu mmg xmkn..pelik plak kn jeruk mkn tp tsuke mono xmkn..lps ni nk try lah beli..rakkyo tu sedap eh??teringin jgk nk rs
pnjg pulak membebel hihi..

Fith said...

hai dyana,
ntah apehal ntah,ada prob nak comment kan.
org kata jeruk tu tak baik utk kesihatan kan,haa tsukemono ni pulak camne ek?kfith takde laa ngidam giler2 pun,bila rasa nak mkn,setakat rasa 2-3hiris je pun.bab buh dlm fridge tu penghias mata,hahaha,boleh gitu?
uish rugi tak makan,sedap woo.belajar laa makan tsukemono ni,promote pulak,hehe.rakkyo tu sedap laa bg kfith,boleh ratah gitu je.klau org suka garlic,mesti suka.tp kfith tak suka garlic,so jgn bayangkn mkn garlic,mesti rasa mcm tak syok.

p|nKy MaMa said...

dh beli dh rakkyo tu..sgt sedap,mcm jeruk kt meysia..thanx a lot k.fith..kalo x sampai bila pn dyana xmkn tsukemono..kerugian yg amat2 sbb xmkn sjk dulu lg hihihi..n dyana dh try wat sendiri daikon nye tsukemono..sedap :D