There is so many kinds of tsukemono, such as takuan/daikon(lobak putih), umeboshi(plum), kyuri(cucumber), and hakusai(chinese cabbage) and etc. are among the favorites to be eaten with rice as an accompaniment to a meal. Beni shoga(red ginger) is used as a garnish on okonomiyaki, takoyaki and yakisoba. Gari(ginger) is used between dishes of sushi to cleanse the palate. Rakkyozuke(a type of onion, rupa macam garlic) is often served with Japanese curry.
Takuan/lobak putih(setelah peram warna jadi kuning, tapi ada je yang warna putih) - rasanya sedap, manis2 dan rangup
Rakkyozuke - rasa ala2 garlic tapi sedap lagi dari garlic, sangat rangup
Gari/ginger - sedap, tak rasa macam halia biasa, juga rangup
Satu dilema I sekarang ialah teringin nak makan buah ume(plum) fresh. Ni bukan buah plum biasa2 warna purple tu, ni buah plum untuk buat umeboshi tu. Ada ker orang makan mentah ek? Apa rasanya? Dulu, masa mengandung kat Rafiqh pun sama jugak. Everytime pergi supermarket, I mesti pergi kat area buah2 untuk tengok ume tu, renung sambil berkira2, nak beli memang boleh sangat, murah je tapi ya Allah, punya laa banyak kuantitinya. Memanglah nak sangat makan, kot kalau sedap boleh laa habis kan. Tapi buatnya kalau tak sedap, buang je laa jawabnya kan, bazir pulak. I jadi teringin nak makan tu sebab tengok iklan umesshu(for those yang duk jepun mesti tau ni iklan apa, hahaha, arak! Dalam botol arak tu, ada letak buah ume fresh). Eh, I bukan teringin nak minum arak tau, hish simpang malaikat 44. I cuma teringin nak rasa buah tu... Kita tengok je laa, kali ni adakah hasrat nak makan tu tercapai atau tak, entah2 jadi macam masa Rafiqh dulu, sampai beranak pun I tak beli, hehe... Bila I bagitau myLove pasal keinginan tu, dia boleh senyum je, hish, mesti dalam hati dia kata, "ish asal pregnant je nak makan benda alah ni", hahaha...
Umesshu(arak)
Inilah rupa bentuknya ume fresh tu... Agak2 sedap ker?!
5 comments:
bestnye tsukemono!!! shu suka gile makan tsukemono tapi kat sini susah sikit nak dapat plus kalau sorang je yg makan, malas lah nak beli...
hai shu,
sedap kan tsukemono ni,especially bila boleh buat ganti jeruk,haha.
kalau bab makan2 ni,bila ada geng baru laju sikit kan.ajar laa en hubby makan sama,hehe
hai k.fith..ha kt sini br la bleh nk bg2 comment hehe..
ishh tak teringat n tak mengidam la plak diana nk mkn tsukemono ni time pregnant dulu..mayb sbb diana xlalu kot..padahal same je mcm jeruk kt meysia kn..dh thn ke-5 kt nihon ni brla diana bleh mkn tsukemono,tu pn daikon je..halia yg kt sushi tu mmg xmkn..pelik plak kn jeruk mkn tp tsuke mono xmkn..lps ni nk try lah beli..rakkyo tu sedap eh??teringin jgk nk rs
pnjg pulak membebel hihi..
hai dyana,
ntah apehal ntah,ada prob nak comment kan.
org kata jeruk tu tak baik utk kesihatan kan,haa tsukemono ni pulak camne ek?kfith takde laa ngidam giler2 pun,bila rasa nak mkn,setakat rasa 2-3hiris je pun.bab buh dlm fridge tu penghias mata,hahaha,boleh gitu?
uish rugi tak makan,sedap woo.belajar laa makan tsukemono ni,promote pulak,hehe.rakkyo tu sedap laa bg kfith,boleh ratah gitu je.klau org suka garlic,mesti suka.tp kfith tak suka garlic,so jgn bayangkn mkn garlic,mesti rasa mcm tak syok.
dh beli dh rakkyo tu..sgt sedap,mcm jeruk kt meysia..thanx a lot k.fith..kalo x sampai bila pn dyana xmkn tsukemono..kerugian yg amat2 sbb xmkn sjk dulu lg hihihi..n dyana dh try wat sendiri daikon nye tsukemono..sedap :D
Post a Comment