Wednesday, February 25, 2009

Campur-campur...

Entry rojak pulak kali ni...

Semalam adalah hari yang agak produktif buat diri sendiri *clap2*. Selepas siapkan breakfast dan bekal lunch myLove, I keluarkan buah mata kucing nak dibuat air. Kupas kulit je dulu dan tinggalkan. Lebih kurang 8pagi Rafiqh tidur, so mamanya join tidur sekali,hehe. Dalam pukul 10 baru bangun dan mula laa projek air mata kucing. Then, prepared lunch for both of us, sambil2 sediakan bahan2 nak masak for dinner. Tiba2 datang mood rajin nak buat agar2 pulak, bila godek2 laci terjumpa 2packs jelly pemberian kakak indon lama dulu. So buat jelly saja laa... Guna 1 pack manggo jelly, tapi sebab tak ada acuan jelly, buh dalam gelas dan tupperware je laa...
Manggo jelly...
Air mata kucing...
Cara penyediaan air mata kucing:
(Note:untuk ibu2 yang bf, air ni boleh perbanyakkan susu badan,insyaAllah)
1. buah mata kucing
2. kupas kulitnya
3. buang biji guna pisau, basuh buah, masukkan dalam periuk yang diisi air(agak2 je), gula(I guna gula batu, gula biasa pun boleh) dan daun pandan. Masak atas api hingga mendidih
4. biarkan sejuk dan bolehlah tambahkan air dan gula lagi mengikut kepekatan dan kemanisan yang disukai
Lepas lunch, Rafiqh tidur lagi. Pukul 3 lebih baru bangun, lepas dia bangun baru I masuk dapur masak nasi ayam for dinner dan buat choc chips cookies sebagai snacks Rafiqh. Sejak dia dah berusia setahun ni, I makin jarang masak special foods untuk dia, yer laa kan, dia dah boleh makan almost everything yang ayah mama dia makan. Tak perlu dah buat baby foods untuk dia. Mostly biskut2/snacks dia memang I sediakan sendiri, melainkan benda2 yang I memang surrender tak reti buat such as senbe, yogurt and etc. Jimat banyak tau bila masak sendiri compare to membeli. Barang budak2 ni bukan murah, yer tak? Lagipun I kan surirumah, memang boleh sangat nak buat semua benda2 tu. Masa my family datang hari tu, mak siap bawak 4balang biskut, my sis pun ada bagi sekotak cookies untuk Rafiqh, so sekarang semuanya dah licin. Mama Rafiqh kena rajin2kan diri balik laa buat biskut lepas ni, hohoho...

Choco chips cookies...


Ini budak suka panjat meja. Dah beberapa kali jatuh tergolek tapi tak serik2. Nama pun boy kan, mesti mau lasak... Lantak ekau laa, jangan ekau nangis sudah, kang mama tambah 4-5 das pelepuk...


p/s 1: thanks to all my friends yang sudi msg kat friendster dan ym bertanya khabar morning sickness dan sakit pinggang I ni. Ada jugak orang ambil berat ek, hehe. Morning sickness dah makin ok, alhamdulillah no more mual2, pening2 atau demam2. Cuma kalau tersalah makan, masih muntah2. So belum boleh cakap bye2 lagi laa kat morning sickness ni. Waktu malam memang badan rasa penat sangat, walaupun siangnya tak buat apa sangat pun... Sakit pinggang pun alhamdulillah dah berkurang, sekarang dah aktif balik cuma kena extra hati2 bila angkat barang especially Rafiqh, takut sakit balik...

p/s 2: hari ni 25 february 2009 adalah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-4. Nanti I buat entry khas pasal ni ok...

10 comments:

kew_chop said...

happy anniversary..

kew_chop said...

ha baru dpt post comment kat cni. dah 2,3 hari tak dpt tulis coz word verification tu takmo kuar.. hampa mak buyung ni tau.. bestnye air mata kucing, stok kami dah abes, huhuhu..

Fith said...

thanks murni...
aah tu laa,ada problem nak post comment kat sini,tapi fith pun taktau apa masalahnya.
murni teringin nak minum ke?haa bak alamat,nanti fith kirimkan...

p|nKy MaMa said...

wah2 sedapnye air mata kucing..mn k .fith dpt buah tu??ada jual ke kt sini??
cumelnye rafiqh wat gaye camtu hehe

happy anniversary..

Fith said...

thanks dyana,
kakfith beli kat msia,tak sure pulak ada ker tak kat nihong ni.

kew_chop said...

takpela fith menyusahkan jek. br jek minum last stok bulan lepas. kang kalo teringin leh serbu yamaguchi. tak penah agi gi sana..

SzwapwVkpICfhsrt_G5ubOjJQ_AuY3Ef said...

happy anniversary agh n abgngah...smuga bahagia hingga ke akhir hayat inshaAllah...
rindu kt rafiqh!!!ingat comel dah la tu buat gaya beruang tu??!haha

Fith said...

Murni-fith takut murni mengidam je,hehe,kesian kat ibu yang sarat mengandung tu je...haa kot kalau turun area bawah,mai singgah rumah tau.boleh menginap jugak

alang-thanks...balik ni main puas2 dengan dia,lama woo berbulan2 nak tengok dia.haha,tak comel ker?! :-p

Dandelion said...

bestnya mata kucing. fith simpan frozen ke? blk cuti ritu ada la beli seplastik kt pasar malam. tp PIL xbg mkn byk2 huhu. sbb buah ni n ada buah2 lain mcm lychee slalunya byk sgt ubat/racun diguna masa proses tanam dia tu. antara yg tertinggi berbanding dgn segala buah lain. kiter pn pnh baca psl ni dlm paper tp lama sgt dah. itupun MIL rendam lama2 sket cuci2 baru leh makan. kiter merasa sket jela sbb depa risau kiter mkn byk2. masa tu br je preggy yg 2nd ni.

nk gak wat komen utk entry kt bwh. kiter pn suka sgt mkn jeruk2 tu. slalu mkn halia n umeboshi je. tingin nk mkn yg lobak putih tu. kalau kt supa nk carik area mana ye fith? n apa nama kt plastik dia tu? yg halia tu pn xtau nk carik kt mana. slalu pulun mkn masa g mkn sushi je. pnh wat sndiri tp tula xrajin la hehe. jeruk2 ni kiter jarang mkn time peknen ni. sbb benda2 ni dibuat byk guna cuka. kdg2 tu ada yg terlalu masam xelok mkn byk2. tp tula kena pandai2 pilih la kan. kalau wat sndiri tu lbh elok la. wah nasib baik fith xmkn buah ume fresh tu. kiter pn awal2 dulu masa br dtg jepun tau psl tu drpd blog kak hani tula. tp mmg buah tu nmpk mcm sgt best je hehe.

happy anniversary! semoga berbahagia ke akhir hayat, insyaAllah! :)

Fith said...

thanks ina,
buah mata kucing tu fith beli yang kering,bukan fresh.selalunya ada jual kat kedai2 cina.aah yang fresh tu tak bagus makan,tak elok untuk badan.yang kering ni pun jarang makan,2-3bulan sekali,sebab pemalas nak kupas dll tu.
halia tu fith tak pernah jumpa lagi kat supa,selalu makan banyak2 masa makan sushi,hehe.kalau lobak putih tu ina cari kat bahagian tsukemono,biasanya dekat2 area sayur2 atau ikan2 tu,sebab benda2 ni disejukkan.
fith pun tak makan banyak sangat,walaupun teringin selalu.kadang2 tengok je,rasa syok tengok benda2 ni dalam fridge,haha.ntah apa2 perangai...