Monday, October 26, 2009

CDs - which one?!

Hish, mesti ada yang bosan kan, asyik dok cerita pasal cloth diapers(cds) ni je. Hokey guys, kalau tak minat toksah laa baca, skip2, boleh gitu?!

Beberapa hari lepas, kawan I minta tulis tentang cds yang I dok pakai ni, eh silap, yang I dok bagi anak2 I pakai. Dia tanya yang mana paling best? Errmmm susah nak jawab ni, hihi...

1. Kualiti?
kalau tanya pasal kualiti, of course I akan jawab yang mahal(read: dari US/europe) tu lebih baik. Sebab I ada both yang mahal dan murah(read: made in China), so boleh laa nak compare. Dari segi fabrik/material, yang mahal2 tu lagi tebal tapi yang murah2 tu agak nipis. Kalau nak cakap dari segi "tahan bocor" tu pulak, I rasa sama je kot, part ni nanti I tulis next entry yer...

2. All in one(AIO), all in two(AI2) atau pocket diaper?
yang ni lagi susah nak jawab sebab I cuma ada pocket diapers je. Apa yang I pernah baca, AIO tu bila basuh susah/lambat sikit nak kering, betul ker tak I taktau laa yer. Then AI2 tu memang senang nak handle sebab kalau nak compare dengan pocket diaper, inner layer(soaker) tu tak payah nak masukkan dalam pocket tu(kinda leceh), but you just need to snap it to the outer layer. Kalau soaker tu kotor tapi outer layer tu tak kena najis, boleh cabut je soaker dan ganti yang baru, tak payah salin both, so boleh jimat benda yang perlu dibasuh. Dari apa yang I tahu, so far AI2 ni kira the best laa, but of course it's quite pricy...

3. One-size atau multisize?
errrkkk yang ni pun susah jugak(habis semua susah, mana yang senang? hahaha). Yang ni I rasa kena tengok "budget" dan "bila kita mula nak cd-ing baby", 2 faktor ni penting sebab kalau budget banyak, boleh laa beli multisize(read: S,M,L and etc.). So once your baby dah tak muat pakai S, you beli laa M pulak, macam tu laa sampai your baby dah tak perlu cds lagi, hehe. Faktor "bila" ni pun penting sebab macam I ni untuk Rafiqh I mulakan bila dia dah pun 1year++ while for Raziqh since he was born(konon!). Untuk Rafiqh ni I beli both, ada multisize dan ada one-size. I beli multisize(saiz M) tu bukan sebab budget banyak tau, tapi sebab mula2 tu nak test mana yang best, then found out that both are okey so I beli banyak yang M sebab masa tu ada jual set2 yang murah dan I rasa budak2 paling lama pakai saiz M. Oh ye kalau pakai disposable diaper(dd) Rafiqh dah pakai saiz L but for cds, M-size fits him well. Untuk Raziqh memang I beli semua one-size, senang laa nanti bila dia dah tak muat pakai yang S, boleh adjust je button snap tu ke saiz M. Itu pun kalau by that time Rafiqh still guna cds laa, if not I akan bagi set Rafiqh ni pada Raziqh pulak. Why? macam yang mentioned tadi, sebab yang murah2 ni nipis, so better simpan je untuk next baby, insyaAllah...

4. Snap, velcro atau hook?
kalau ada yang taktau apa tu snap, velcro dan hook, ni I buh gambar2nya...

snap...

velcro no. 1...


velcro no.2...



hook...

Kalau tanya I, I prefer velcro no. 1 most, then snap. As for velcro no. 2 and hook, kureng laa... Velcro no. 1 tu sebijik macam dd, senang amat nak bagi budak2 pakai, cepat dan adjustable-tak longgar dan tak ketat(read: kemas). Snap tu pun not bad laa, cuma bagi budak yang aktif rasanya leceh sikit sebab at least ada 2buttons each kiri-kanan untuk di-snap. Velcro no. 2 tu pulak selalu tak kemas, mungkin I sorang je kot hadapi masalah ni, macam2 cara dah I cuba nak bagi terletak lawa tapi masih tak cun jugak. Lastly ialah hook, yang ni memang susah sikit, baik masa nak bagi pakai apalagi masa nak buka, tapi kalau baby tu baik atau budak tu dengar kata(read: boleh stay calm lama untuk pakai diaper), it should be no problem at all. Kalau nak tanya dari segi budak pandai buka, sama je macam dd I rasa semuanya Rafiqh boleh buka except for the hook.
Tu je kot boleh buat comparison...

Macam yang I pernah tulis dulu, I basuh cds budak2 ni selang sehari. Dengan koleksi 11keping sorang tu plus diorang tak fully cds(night and outing pakai dd), memang cukup laa. Biasanya each akan pakai 4keping sehari(I salin diaper ikut jam, untuk Rafiqh-7pagi, 12tengahari, 5petang dan 9malam), tapi kalau in between tu dia poop maka banyaklah yang dia pakai.

cds yang belum dimasukkan inserts...

sedia untuk digunakan...

6 comments:

ojasamid said...

nice review fith.

mmg tepat kalau nk dikatakan yg kesesuaian dan keperluan setiap bb ni berbeza2 bila Cd-ing. even adik-beradik sekalipon. yelah perkembangan setiap bb tak sama kan; saiz badan, cepatnya merangkak, berjalan etc.
tp kalau fikir untuk jangka masa panjang mmg berbaloi sgtlah. sbb even kalau abangnya dh xmuat/sesuai pakai CD tu, adik leh take over pula. as for our little 2A (affan n ayyasy) mmg berkongsi CDs skrg, sbb adik dh boleh pakai even yg multisize (saiz M) tu. senang kerja :D --> pdhal stash kami yg xcukup :p

Fith said...

betul tu kak,kalau both boleh kongsi2 lagi senang kan,hehe.mesti cute je pakai kongsi2.tak cukup tu kejap je tu,nanti affan dah tak pakai,ayyasy amik semua2,hihi...

kaklong nuzula said...

oja n fith duk dekat2 ke kat sana? yer la, oja pun dah ada 2 boys..

p/s: seronot je tgk org bermastautin kat luar negara.. hiks.

Fith said...

Kaklong nuzula,
eh tak laa,kami dok jauh2.kenal pun melalui internet ni je,hehe.
aah kami "pakat" bagi dapat 2boys,hihi,eh tak laa.belum rezeki nak dpt girl je...
alhamdulillah,ada syok dan tak syok pun ada jugak...

kaklong nuzula said...

Ooo ya ke.. ingatkan duk dekat2 or duk 1 bandar ke... suka la tgk rafiqh n raziqh. geram. tembam sungguh si adik... comel jerk dia pakai cd.

Fith said...

Kaklong Nuzula,
fith pun geram tgk baby girl kaklong tu,sangat comel...