Saturday, May 9, 2009

Handmade Nursing Cover

Berbulan yang lalu, masa tengah merayap kat 100yen shop, I terpandang seleksi kain yang comel2. Masa dok belek2 tu hati ni terdetik kata ish kalau buat nursing cover ni mesti comel. Dan alkisahnya terbeli laa sehelai kain, hehehe...

Balik rumah terus google cari web yang ajar cara2 nak buat nursing cover, study ala kadar then terus potong kain. Ni web-nya, kot2 ada mana2 ibu nak try buat sendiri...
http://www.blisstree.com/breastfeeding123/free-pattern-to-sew-your-own-nursing-cover/

Untuk dapatkan hasil yang cantik, dalam hati I dok berkira2 nak pinjam mesin jahit my junior, so pinjam laa dari dia. Mulanya ingatkan senang sangatlah nak gunapakai mesin jahit ni, dok fikir yang bila dapat boleh terus tekan jahit ja, hahaha, rupanya nak kena pasang dulu laa hapa laa, siap kena study dulu pakai cd, mak aih susah jugak. Maklum laa kan I ni kan buta-mesin jahit, memang lembap betul nak faham. Tambah pulak ni 1st time pegang mesin jahit, hish lagi laa... Tapi dek semangat yang cekal, belajar laa jugak. Jenuh berperang dengan Rafiqh, dia pun sibuk sama. Hadoi tensyen jugaklah, part nak pasang benang2 tu saja dah berjam2, last2 ambil mesin tu simpan ja dalam bilik. Dok laa terperap berminggu2, sampai myLove pun dah sibuk2 tanya, bila laa nak siap menda alah tu kan, hahaha. Last2 ambil keputusan jahit pakai tangan sajalah! Haa hambik kau, 2hari je dah siap, hampeh je...


Taraaa, inilah rupa my nursing cover...




Nak kata cun tu sah2 laa tak kan, tapi boleh laa setakat nak cover my boobs nanti masa nursing baby. Masa nyusu Rafiqh dulu selalu guna shawl saja, ermm actually the idea of using shawl as nursing cover is not bad at all, tapi bagi I ni I rasa susah sikit nak pakai dan guna bila time nak berdiri dan berjalan, kalau setakat duduk memang no hal... Tu yang nak sangat2 NC ni, hihi... Oh sebenarnya tak siap sepenuhnya pun lagi NC ni, merata2 I cari D-ring tapi tak jumpa. Hari tu jumpa tapi ianya plastik laa pulak, rasa tak yakin boleh pakai ke tak, so tak beli. Nanti balik beli kat Malaysia laa, lagipun bukan nak pakai sekarang kan...

8 comments:

yumyum said...

wow fith nice!
cikyam dulu pun mmg nak jahit nursing cover sendiri, fabric, pattern suma dah ada, tapi sbb carik d-ring dengan plastic bone tu tak jumpa2 terbantut pastu malas bila dah terberanak. ekeke last2 beli jek.hehehe

Fith said...

Cikyam,
tu laa susah gak nak dpt 2benda tu.kalau balik ni tak jumpa cari jugak,kena modify sendiri laa apa2 yg rasa2 boleh pakai,hehe.
mmg ingat nak beli kat kedai chomel tu je hari tu tapi dah terjumpa kain,ada mood lak skrg bab jahit2,tu yg buat sndr,kira ok laa kan,sndr nak pakai...

ojasamid said...

bravo fith, handmade tu....hehe..
akak pon lama dh teringin nk ada nursing cover sendiri tp yg jual online kt jepon nih cam mahal lah..kena beli kt msia lah gamaknya. sbb nak menjahit tu mmg takdan lah buat masa ni, dgn hero-hero di rumah ku itu. :p

Fith said...

Kak ojasamid,
yer,memang2,kat nihong ni mahal kan,tak sanggup nak beli,hehe.
kalau dah 2hero tu memang laa maknya tak menang tangan nak menjahit.tu yang fith pulun jahit sekarang ni.
beli2,jangan tak beli,hihi

Ina said...

fith ritu survey2 kt youtube kan cantik2 sgt mat saleh buat sndiri nursing cover. siap ribbon2 renda2 bagai anak dia leh main la smbil menyusu. tula untung sgt kalau pandai menjahit kan. benda tu rasanya sng sgt pn nk buat bg org yg mmg tahu menjahit. kiter ni mmg xreti huhu. kiter dok pk2 nk bli ritu rasanya xjd je. mebi pakai shawl je sbb xguna2 pn shawl tu.

Fith said...

Ina,
fith mmg terfikir nak "hias" NC tu,bagi cun sikit,hehe.
eh fith ni hampeh tau bab jahitan.hubby lg terer dan kemas jahitannya compare to bini dia ni,haha.tp fith buat je ala kadar,asalkan nampak ok.
tp kalau nak pakai shawl pun ok je,kena cari yg keras sikit,yg fith guna tu lembik,asyik terlingkup tang muka baby je.

ida81 said...

hehe..cantik nursing cover tuu..dh ade anak ni nk mjahit pakai mesin pun payah skit kan..pasal dia pun nk tolong sama :-)

Fith said...

tak leh lawan hasil jahitan ida lagi.ida lagi terer n power,hehe.fith ni baru nak berjinak2,tapi tu laa,baru nak bljr pakai mesin jahit ni bila dah ada anak,mmg mencabar kan.