Wednesday, May 13, 2009

Dry skin and block nose

I pernah tulis tentang masalah kulit kering Rafiqh dalam salah satu entry dulu. Today I would like to write about it again, and at the same time I need an opinion and tips on how to handle it.

Yes, I know dry skin is such a common problem that happens to almost all babies and toddlers, and even adults, especially if we stay in 4seasons country like Japan. Rafiqh started to face this dry skin problem since auturm lastyear. After a few treatment's trials, it turns to be on and off, kejap ada kejap hilang, macam biskut pulak! Even though it is not the chronic or severe dry skin, but still I hate to see it... Saya mahu lihat kulit anak saya gebu dan selembut baldu :-p

Oh actually it's not the main point laa, bukan soal rupa kulit tu tapi it's more to rasa kasihan tengok Rafiqh garu2 sampai melecet. Dan sedikit rasa rimas dengan keprihatinan si ayah yang asyik dok complaint pasal kulit anak dia, haihhh...

Few months back, I brought Rafiqh to clinic so that I could consult about his condition clearly with his paed. Nak tau laa jugak kot2 dia ada masalah ellergy ker hapa ker kan. Alah, kat sini senang, medication for baby and toddler is free of charge so apa susah kan, sakit sikit refer paed, sakit sikit refer paed, hahaha. Kalau kat Malaysia mau kena fikir 2-3kali jugak nak jumpa paed, since the consultation fees sahaja pun makan RM60 gitu. The doctor just gave us ubat sapu, he told me that it has nothing to do with allergy or whatnot, it just a dry skin which is soo normal for everyone. Rasa gatal2 yang buat Rafiqh garu tu mungkin berpunca dari bakteria yang ada di celah2 kulit kering. He even teached me to garu2 bahagian yang kering tu by using body soap everytime Rafiqh takes his bath. Somehow cara tu memang agak berkesan.

Unfortunately, like I mentioned before, ia datang dan pergi, so this time seems like I don't know what should I do anymore. Guess what, sekarang ni every week I scrub badan Rafiqh, hahaha. Tak apa ker ek, ker tak boleh? Suka pulak tengok kulit dia lepas di-scrub, habis keluar sel2 kulit mati, hihi... I tried so many tips to improve his skin, for example:

- give him lukewarm showers, instead of hot ones. Kalau bagi air sejuk, dia pulak tak tahan...
- limit his showers to 5 to 10 minutes...
- applying a moisturizer lotion right after drying off from a shower
- using a moisturizing body soap
- let him drinks lots of water

Haa apa lagi boleh dibuat untuk prevent or treat this problem ek? Ada sesiapa nak suggest-kan sebarang lotion atau cream yang bagus tak? Thanks in advance...


My 2nd problem is Rafiqh is facing the block nose. Peliknya dia dah lama sembuh dari selsema tu, tapi setiap kali nak tidur pernafasan dia terganggu. May be due to kahak atau hingus yang tersekat. Dah bawa jumpa paed dan dah dapat ubat tapi lepas habis makan pun masih tak sembuh. Nak ulang pi ambil ubat lagi ker? errmmm... Setiap kali dia nak tidur, I sapu vicks baby je untuk bantu dia rasa selesa bernafas. Any tips?

That's all for now...

7 comments:

ida81 said...

baby oil pun ok jugak..sbb selalu jugak lumur kat aiman..ala2 mandi minyak gitu..hehe...

kew_chop said...

aahla dok sini kulit gatal terukkan even kite yg tua pun kene tambah2 kalo time fuyu. murni sapu cream yg paed kasik jek. pastu kalo selsema plak kasik maira mkn mikang byk2 terus ok. sukela mek tu kalo kasik byk2. tapi kalo gi nursery balik idung tu kembali berair. biasala kan jangkit ngan kawan2. tips yg lain takde la plak. gomen. ni tunggu kot sape ade tips yg bergune.

Fith said...

Ida,
dulu fith mmg sapu baby oil tapi tak jalan laa.tp boleh try buh balik,mana tau berkesan kan.thanks ya.

Murni,
aah murni,fith pun bg mikang sampai poo2 rafiqh bau pelik,haha.dia tak selsema dah skrg,tp hidung mcm tersumbat.pelik kan.nway thanks

tembombom said...

kalau kat uk pakai aquous cream (can be use as cream lotion or soap) tu yang health visitor ckp masa muka elyas kering (semua org msia yg ada anak kecik ckp soh guna cream tu). tak taulah nihon ade ke tak.

pastu yg hidung tersumbat tu elyas pun pernah kena. kita yg dengar dia bernafas esp masa tido ni jadik geram. cam nak korek. jumpa doktor, dia bg ubat titik letak dlm hidung. after a few days, dah hilang.

Fith said...

Shoe,
ooo ichio nanti fith try pi cari kat farmasi.
aah rasa geram je,kesian dia tak boleh nak tidur nyenyak.takper laa,pantau dulu camne,kalau tak sembuh gak kena pi klinik lg sekali.

btw,arigatou ne

mysara said...

rayyan pon ada masalah kulit kering juga.mai letak lotion baby.tp alhamdulillah,xde la sampai dia menggaru2.cumanyer,kulit dia nmpk kering.genetik mai kot :D

hidung tersumbat,alhamdulillah rayyan xpernah kena lagi.mmg risau kalau tgk budak hidung tersumbat.kita yg takut+kesian.maybe sbb nihon bermusim,pertukaran musim tu mempengaruhi jugak kot..

Fith said...

My,
tuh laa,rafiqh ni time tidur suka garu2.time biasa tak gatal laa pulak,haihhh.

mmg kesian tgk sbb ganggu tidur dia.aah saikin panas sgt,mmg ramai budak2 tak sehat.tambah2 pulak ada influenza baru ni plak,haaihh kowai naa...

btw thanks my