Tuesday, May 19, 2009

Entering the 3rd trimester

Alhamdulillah, we are now in the final trimester of my pregnancy, another 10weeks to go. Starting from now my antenatal check up will be in every 2weeks, and I have another 2 check ups left here, before off going back to Malaysia. At Malaysia, I'm planning to go to Ipoh Specialist Hospital for my check ups and insyaAllah for the delivery as well, just like when I was pregnant with Rafiqh. Actually I have few choices to be considered, but my parents insisted me to go to the same gynae Dr. Sharifah, so I just agreed. As for myLove, he always give me freedom and let me choose whatever I think is good for me...

Nothing much to update about my current condition. About my weight gain, malas dah nak komen, hahaha, lantak lah! Makan ker tak makan ker sama je pun naiknya, muahahaha. Sekarang ni jugak I lebih mudah rasa mengah, rahim yang membesar sedikit mengganggu proses pernafasan... Lain dari tu, alhamdulillah belum ada masalah lagi, no leg cramps, no constipation, no swollen feet/ankles and also no stretchmark yet. Masa Rafiqh dulu pun sama jugak, tapi part stretchmark tu sampai dah 39minggu baru muncul. Nasib baik laa sikit je, kalau tak hish mesti tak cun perut ada parut, hahaha... Kali ni pun sama macam masa Rafiqh, I don't apply any specific stretchmark cream, I always rub an olive oil and sometimes lotion on my tummy... Lately posisi tidur pun cuma mampu mengiring ke kiri atau ke kanan je, dah tak mampu tidur terlentang, rasa tak selesa. Apalagi sebab dah tahu yang sememangnya ibu hamil ni tak digalakkan tidur terlentang cause rahim yang berat boleh menghimpit saluran utama darah yang ada pada tulang belakang tu dan boleh menyebabkan ibu pengsan, hal ni merbahaya untuk bayi dalam kandungan, so I memang elakkan laa...

Talking about the baby, he moves actively and becomes more active and aggresive at night, just like Rafiqh. Tapi Rafiqh dulu waktu siang especially after lunch, dia dok diam je tak nak bergerak sangat even dirangsang, dan maknya akan gelabah setiap kali tak rasa dia bergerak selama berjam2. Baby ni lain pulak, dia pun kurang aktif waktu petang tapi pantang dirangsang, sure dia bagi response. And all I could say, this baby is much more active compare to Rafiqh. I read somewhere before that the baby's movements patent in the womb will be exactly same once he is born. For example let say he is active at night, when he is out of the womb, most probably he will be continuing not to sleep at night. And yes, to be honest I agak cuak jugak time tu, risau2 kalau Rafiqh jenis shif tidur siang dan berjaga malam. Tapi lega sangat bila dia lahir, siang malam asyik tidur, fuhhh... So for this time, though they have exactly the same patent I don't take it as serious matter anymore. Every night before I go to sleep or when I put Rafiqh to sleep, I just keep telling the baby that he also should sleep now until morning...

We still don't decide his arabic name yet, yang japanese lama dah ada. Lambat betul laa si ayah ni nak bagi kata putus, while me myself dah pun ada seleksi nama yang berkenan di hati. Rafiqh dulu masa 28weeks dah confirmed nama... *sigh*

Lately I just could not help myself from keep thinking about the labor process... Although my due date marks the end of 40th week which is on 31st july, a full-term pregnancy can deliver between the 38th and 42nd weeks of pregnancy. Yer, sudah terbayang2 macammana laa agaknya nasib I kali ni, adakah nak kena operate lagi atau boleh bersalin normal. Perasaannya bercampur aduk, gembira pun ada sebab dah tak sabar nak tengok baby, takut, gementar, cuak pun ada jugak, setiap kali otak ni mula nak fikir yang bukan2, I akan terus memuhasabahkan diri supaya lebih optimis dan kuatkan semangat. Walau apa sekali pun, segalanya I serahkan dan pasrah sepenuhnya pada ketentuan Ilahi, only He knows what is the best for both of us, right?!

By the time nak balik Malaysia nanti, I will be in week 34, I really hope that I'm fit enough to fly. Masa pregnant-kan Rafiqh dulu, I balik Malaysia masa 32weeks, walaupun bulan puasa tapi stamina agak bagus, cause banyak exercise. Sekarang ni memang agak hampeh, mudah sangat penat. Mungkin jugak sebab bebanan kerja rumah bertambah, mana nak entertain Rafiqh lagi kan, huh alasan! Kalau ikut syarat penerbangan dengan MAS, they won't let pregnant women on board after 35weeks of pregnancy. Tapi dulu tak ada pulak depa minta surat pengesahan doktor, beriya je I bawa, ker depa tak perasan I pregnant ek? hahaha... Untuk kali ni I prepare jugaklah surat tu, just in case depa minta nanti...

Moga segalanya dipermudahkan, moga final trimester ni berjalan dengan baik, amin...

16 comments:

ojasamid said...

ganbare fith! tinggal sket je lagi..ehe..
akak doakan moga smooth sumer hingga ke akhirnya ;)

(best nye fith xde stretch mark. akak yg seken time nih mmg xrajin sungguh nk bubuh apepe, tu yg kemain byk yg timbul..huhu.)

Fith said...

Kak,
arigatou...gambarimasu!!!

ish kak,belum tau lg ni.sama laa kita,yg 2nd ni malas sket,hehe.hrp rafiqh je rajin nak main lotion,dia yg sapu,hehe.hrp2 tak byk laa klau ada pun,nanti malas nak usaha utk hilangkan...
akak sure dah hbs pantang kan,take care ya!

Ina said...

memula dlu 1st pregnancy pakai gak olive oil tp skali naik ruam. google2 rupanya mmg ada org allergic olive oil. ada lg parut sket2 kt perut xilang! tp seb baik stretch mark xde. sbb mmg lemak perut byk kot asal2nyer hehehe. xsangkanya pasni tinggal less than 10 weeks! semoga slamat semuanya n Allah mudahkan jln kiter semua, InsyaAllah :D

Fith said...

Ina,
bestnya langsung takde stretchmark.aah,sesetgh org tak tahan dgn minyak kan.kalau ada proper cream lg bagus kot,tp fith malas nak beli,pakai je apa yg ada.lotion kat rumah ni mcm2 jenama ada,belasah nak bg habis,haha.
amin,moga sama2 selamat laa hendaknya,gambare2!

kew_chop said...

huwahh dah tak lama dh tu fith. semoga semua selamat yea.

Fith said...

thanks murni,
tak lama dah,pejam celik pejam celik,kejap je kan...

Anonymous said...

I have been surfing on-line more than 3 hours lately, but I by no means discovered
any fascinating article like yours. It is lovely worth sufficient for me.
In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the internet will
probably be much more useful than ever before.


my weblog ... mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
say that I've truly enjoyed browsing your weblog posts. After all I'll be subscribing to your feed and I'm hoping you write again soon!

Feel free to visit my weblog onathacar.com

Anonymous said...

This is a topic that's near to my heart... Take care! Exactly where are your contact details though?

Also visit my homepage: http://Piratezones.com/Index.php?do=/blog/5275/you-have-to-Causes-of-stretch-marks/

Anonymous said...

This is my first time go to see at here and i am truly impressed to read all at single
place.

Look at my web blog; xn--kxadbjpsnyt5a.com

Anonymous said...

I do not even understand how I finished up here,
however I assumed this put up was good. I do not recognize who
you are however definitely you're going to a famous blogger in case you aren't already.

Cheers!

my web site; Ford ranger forum

Anonymous said...

Great article! This is the type of info that are supposed to be shared around the internet.
Shame on Google for not positioning this publish upper! Come on over and
consult with my website . Thank you =)

My page www.barmen.nu

Anonymous said...

Terrific article! That is the kind of info that should be shared across the web.
Shame on Google for not positioning this post
higher! Come on over and visit my web site . Thank
you =)

My web site ... laser stretch mark removal

Anonymous said...

I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

Feel free to surf to my site; laser stretch mark removal

Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out.

my homepage - web design Boise Idaho

Anonymous said...

Hello, i feel that i saw you visited my web site so i came to return the desire?.I'm attempting to in finding issues to improve my web site!I assume its good enough to make use
of some of your ideas!!

Take a look at my page ... personal injuries attorneys