Wednesday, July 6, 2011

Sembang2 anak-beranak

Dok sini takdak geng nak ajak bersembang, siang2 dok melayan 2R bercakap, malam2 dan weekends baru laa boleh borak2 dengan myLove. Nak kata bosan tu tak jugak, sebabnya dengan 2orang ni pun mak depa dah lenguh mulut penat benor bercakap LOL...

Paling best melayan Raziqh bersembang, kemain lagi pakcik kecik ni kalau dah sembang tu tangan kiri kanan semua gawang rata, siap mimik2 muka macam2 gaya, intonasi suara pun ada tinggi rendah, bisik2 semua cukup syarat, mana laa hang dapat, nak kata tiru Rafiqh, Rafiqh tak gitu pun, hihi...

Kebelakangan ni ayah depa selalu balik lambat, Raziqh tidur awal so tak jumpa ayah. Paginya sebab dia bangun awal, sempat laa jumpa ayah before ayah pi kerja. Pagi tadi bangun tidur dia terus layan tv, bila nampak ayahnya keluar bilik terus terkam minta didokong, sambil tu sakan laa buka cerita yang ayahnya hagham langsung tak faham, mama faham tapi malas nak translate so sengih sorang2. Tiba2 dia panggil Rafiqh yang masih tidur dalam bilik...

Raziqh:"oni-tang, oni-tang, ni ngok, ayah tang!"(onichan, onichan, ni tengok, ayah datang!)
Mama:"bukan da-tang laa, ba-lik!"...
kah3 dia nak habaq kata ayah balik, tapi sebab selalu sangat sebut word datang, confuse sudah!


Setiap hari antara topik 'perbincangan' kami ialah tentang baby yang bakal lahir. We're in process nak mengubah panggilan 'adik' kepada 'onichan' kat Raziqh tapi both 2R dah confuse lah pulak. Bagi depa, onichan tu mesti Rafiqh, hah pulak, dah tu Raziqh nak panggil apa? Takkan sebut adik lagi kot, no no no.

Mama: Ni Rafiqh oni-chan! *tepuk dada Rafiqh*
Ni Raziqh oni-chan! *tepuk dada Raziqh*
Ni ba-by, a-dik! *tepuk perut*
Raziqh: Arr, ni A-jik oni-tang a-dik! *tepuk dada sendiri*

hahaha nak jugak buh title 'adik' tu kat hujung2, ampeh!


Bab berleter pun boleh tahan jugak, especially time Rafiqh buat salah. Cepat je mulut tu cakap "dok bek2, satgi mama ubit haa"(duduk baik2, sat lagi mama cubit haaa), hahaha, hadoiii penat mama gelak...

4 comments:

Heartilyina said...

ramah jugak si raziqh ni ye. nnt dh ada akachan makin meriah la rumah fith hihi :D si ihsan ni setakat ni byk ckp bahasa dia je. bahasa yg difahami beberapa perkataan je. nk dgr word baru muncul huish lamaa menunggu. sekali bila dia sebut word baru tu wah rasa mcm bulan jatuh ke riba hihi. hopefully dia maybe just jenis yg simpan. harap2nya nnt akan tiba masanya dia akan explodekan segala words yg dia simpan tu. bukan apa... kdg2 dlm menunggu tu mcm2 risau hihi.

Fith said...

raziqh ni je cepat,rafiqh dulu mcm ihsan jugak,jenuh haa nak nunggu dia bercakap betul2,3tahun lbh baru betul2 terer atur ayat panjang2.raziqh ni suka tiru org bercakap,suka ajuk2 dan suka ikut bila diajar,sbb tu cepat kot.klau rafiqh,dia suka buat hal sndr je,hehe..takpe ina,tak lama lg ihsan mesti terer,esp bila dah blk msia,ramai org melayan lg ler cepat...

aytozee said...

lama xbaca cerite fith, tp puas kalau baca fith tulis sbb betul2 pjg n leka

haha

tc ye fith !
=D

Fith said...

aytozee,
thanks sudi baca cerita merepek2 aje,hehe...