Tuesday, July 5, 2011

Masakan2 simple...

Buat hawaii spagetti ni lastweek, Rafiqh suka sangat, dia kata spagetti yasai(=spagetti sayur), memang peminat sayur betul mamat ni. Sepinggan ni habis depa 2orang makan, puas hati mama...



Hari tu pergi kedai jumpa cabai besar, sebiji macam cabai kat Malaysia. Kalau kat Nihong susah sikit nak jumpa, eh rasa macam tak pernah jumpa kot. Yang selalu ada kat supermarket Nihong tu cabai warna hijau yang kecik2 besar ibu jari tapi hagham tak pedas langsung. Hat ni perghhh pedas tak hingat, sebiji tu boleh guna untuk 3kali masak, punya laa pedas...



Lastweek jugak beli buah cherry ni, kat sini depa panggil kersen, kat Nihong panggil sakuranbo. Beli 1/2kg saja, rasa macam banyak sangat lah pulak kalau nak beli 1kg, takut budak2 ni peghak tak reti makan tapi tuh dia, sat ja dah habis. Suka pulak 2R makan, sebab tak masam kot. Raziqh mula2 tu tak layan, Rafiqh pulun sorang tapi mama tak bagi makan banyak2, ayah 2R dah warning takut sakit perut nanti. So simpan untuk esoknya pulak, next day tu Raziqh pun sama naik berebut2 makan, habis merah2 mulut dan gigi. Mak depa makan sampai sakit2 tekak, mungkin sebab meredah sejuk pi beli cherry ni balik tu terus selsema, makan pulak agak banyak, tekak pun meragam. Tapi takpa, dah sehat dah, lepas ni boleh beli lagi...



Ni dinner mama dan 2R, kebelakangan ni tekak dah tak berapa lalu nak makan nasi malam2, selalu rasa nak makan benda2 simple macam roti bakar saja. Hari tu buat pancake dan letak yogurt strawberry+vanilla ni, sedap!



Ni pulak minum petang ahad lepas. Beli roti pita kat kedai, intinya saja buat sendiri. Pakai ayam yang diperap rempah-ratus dan masak dengan sayur2, kemudian buat telur dadar, siap!


Ni yang dah siap sumbat2...



Ok selesai cerita makanan. Ni aksi 2R pulak...

Raziqh dah menunjukkan 'tokoh'nya nak jadi abang. Selalunya dulu kalau dia lepas mandi atau pi toilet, Rafiqh akan tolong pakaikan seluar untuk dia, sekarang dia pulak yang sibuk nak pakaikan Rafiqh seluar laa baju laa, lawak pulak bila tengok...

6 comments:

Heartilyina said...

hihi nampak sama je rafiqh n raziqh dlm gmbr ni. mmg raziqh pn dh bersedia la ni nk jd abang. nnt boleh tg mama tukar diaper akachan ye :D

kew_chop said...

sedapnya tengok roti pita tu (^o^)

hihi kawaii raziqh, nanti leh tolong mama jaga akachan plak..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

simple ape kak.remeh gak tuuu.keke. haa akak tauu, sy pun TER-beli gyro bowl gara2 bc post akak! haha.dh dpt pun n mmg cool lahh bowl ni! sukeee!

ohh ye kak,kalo yg tandem stoler 2 kan,akak xbli br pun xpe, ade je jual yg atach kat existing haa. tgk kat web ni :D http://www.mybbstore.com/webshaper/store/searchProd.asp

Fith said...

Ina,
haa dah mula nampak dah bakat dia tu,skrg suka main dgn teddy bear,dokong2,bg makan dan entertain menatang tu as like that is his baby lah konon,hahaha.

Murni,
taktau la sedap ka tak,tau telan je,hehe...
tang jaga tu belum tau lg,takut tolong mengacau je lebih kot,hihi

Faeeza,
alamak takleh buka laa web tu,kosong.tp rasanya faeeza maksudkan yg buggy board basic tu kan?yg tu akak pernah nak beli dah dulu,tak prektikal sgt klau nak jln lama2.ada yg lg canggih tau,yg boleh duduk,attach tepi stroller,cool giler,hehe...
btw thanks kongsi info.mahal eh stroller kat msia ni,takut tgk harganya,huhu

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

aah kak,buggy board basic tu.x cool eh?hehe.haa, cr jugak buggypod sit attach tu kak.tp xde jual la kat msia.online msia pun xde :(

Fith said...

Faeeza,
yg ni pun dah cool dah,kalau pi taman ker,mmg senang laa,utk kejap2 mmg diorg enjoy je duk atas tu kan.tp klau nak travel tak sure pulak,mau lenguh kot berdiri,haha.ooo belum ada jual ek,alahaiii...