Inilah kerja saya, mainly every saturday morning, iaitu menyiapkan tempahan makanan untuk lunch students kat sini. Alhamdulillah rezeki, seronok masak2 ni walaupun selalu jugak hati ni risau kalau2 masakan tu tak menepati selera orang2 yang meng-order. Yer lah, bukan pandai sangat pun memasak, sebab tu I tak kesah kalau ada yang tegur atau komen my foods, bolehlah belajar dari kesilapan kan?!
Setiap minggu selalunya ada lebih kurang 10 order yang perlu disiapkan, and I think less than 20sets is the best quantity for me to handle, means I could manage and control the quality ke tahap yang memuaskan hati sendiri. Oh tapi I tak pernah pun tolak order, banyak mana pun selagi rasa boleh siapkan I akan ambil dan last minute macammana sekalipun orang order I'll try my best to serve it. Tolak order sama macam tolak rezeki lah kan, lagipun bukan selalu pun kena masak sampai 30++set, macam I cakap tadi, selalunya setakat belas2 saja...
Sabtu lepas I keluarkan menu baru iaitu nasi minyak. Lauk-pauk pun menu baru, kali ni perkenalkan ayam masak madu(ambil resepi dari fp kaklong) dan telur masak kurma. Satu lagi lauk ialah acar timun, yang ni menu wajib untuk nasi2 yang seangkatan dengannya. Special offer for this week, untuk 5 order pertama akan dapat dadih percuma. Dadih ni sebenarnya nak masukkan dalam menu jualan jugak, kiranya promotion lah tu...
Sabtu lepas I keluarkan menu baru iaitu nasi minyak. Lauk-pauk pun menu baru, kali ni perkenalkan ayam masak madu(ambil resepi dari fp kaklong) dan telur masak kurma. Satu lagi lauk ialah acar timun, yang ni menu wajib untuk nasi2 yang seangkatan dengannya. Special offer for this week, untuk 5 order pertama akan dapat dadih percuma. Dadih ni sebenarnya nak masukkan dalam menu jualan jugak, kiranya promotion lah tu...
mousse untuk 2R dan orang yang order lastweek tapi belum dapat...
dadih...
acar timun...
ayam masak madu...
telur masak kurma...
nasi minyak-bukan-kenduri-kahwin...
setelah di-pack, ready for shipping...
cuma gambar kuih-muih frozen tak ada dalam gambar, lupa nak snap...
Entry ni khas untuk my sil-kaklong yang request nak tengok masakan adik iparnya yang tak seberapa ni, hihi. Biasanya memang tak sempat nak ambil gambar, selalu terbabas masa, pukul 12 lebih baru terhegeh2 nak keluar rumah walhal sepatutnya sebelum pukul 12 dah kena mula pi hantar dah. Sabtu lepas pun lambat jugak tapi curi2 ambil gambar in between dok kalut2 tu...
Sabtu ni pun keluarkan menu baru, kali ni menu-nya simple saja sebab myLove mungkin kerja hari sabtu tu, lagipun malamnya tu ada jamuan makan2, esoknya pulak nak buat birthday party Rafiqh, harap2 ada laa sambutan...
6 comments:
wahhh..boleh makan 2 kali tuh,lunch sekali dinner sekali..jimat2..hehehe..
2r pun order ngan mama jugak ye..2r pengorder yg terbanyak..hehehe..
bestnye boleh masak2 n juai2 mcm agh...klong masak suka,tp pemakannya x de sgt..
aah kami kat rumah makan 2kali ler,tak larat aih agh nak masak 2kali,hehe.kalau tak cukup lauk,agh top up ayam goreng gitu2 je,senang,haha,dasar pemalas kan...
uish 2r mmg pembeli setia,order je tau,bayar tak pun,hahaha.
aah best gak laa,agh suka,masuk income pastu boleh prektis skill kan.klau nak harap is yg makan,hmmm mmg agh tak beriya sgt pun nak masak,dia mkn sket2 je.sama je mcm abg pun kan.kaklong tunggu 2s besaq sikit,mesti kuat makan...
kalo dekat, mesti kami salah sorang pelanggan tetap fith (^o^)..
sedapnya..
murni,
aiseh,tak sedap mana pun.murni lg terer masak,hehe
Fith mmg rajin eh!! rajin nye..rajin nye!!!! heheh.. moga makin maju bisnes. balik malaysia kang buleh buka bisnes catering kot?!!
kak noora,
uish idak ler rajin mana pun.dah ni je 'kerja' yg available utk fith,hehe.
insyaAllah klau ada rezeki boleh gak meniaga nanti bila dah blk msia...
Post a Comment