Thursday, December 2, 2010

Onichan wa dare?!

Onichan wa dare?! = Siapa abang?!

Saikin(=lately) mama suka sangat panggil Raziqh "onichan(=abang)", eh2 bukan sebab dia dah nak jadi abang ye, tapi sebab mama saja nak sakat si Rafiqh, hehe. Suka bangkang cakap dia sebab nanti last2 dia akan pening2 confuse nak terus tegakkan kebenaran, tapi kadang2 mama yang naik pening taktau nak putar apa dah, hahaha...

Bila panggil Raziqh onichan, sah2 Raziqh buat derk ja kan, Rafiqh yang akan berpaling, bila tengok mama panggil onichan berkali2 tapi tak pandang kat dia, dia akan datang berdiri betul2 depan muka mama sambil tepuk dada dan cakap "mama, ni onichan!"...

Mama : eh tak laa, ni laa onichan (sambil tepuk2 bahu Raziqh)

Rafiqh : chigau, chigau! kore wa adik, onichan wa onichan(=salah, salah! ni adik, ni onichan) (tepuk dada sendiri)

Mama : heeee hontou ka?(=eh ye ke?), mama rasa yang ni laa onichan

Rafiqh : chigau yo! kore wa baby, akachan, chiccai akachan(=salah la! ni baby, baby, baby kecik)

Mama : eh tak laa, mana ada baby dah, ni big boy dah ni, kan Raziqh kan? Raziqh onichan deshou?(=kan?). Rafiqh 1 bang me no onichan, Raziqh 2 bang me no onichan, futari tomo onichan dayo(=Rafiqh abang no. 1, Raziqh abang no. 2, dua2 pun abang). Akachan mou inai ne(=dah takdak baby dah kan)...

Rafiqh dah pening, muka berkerut2 berfikir...

Rafiqh : iya, dame. Boku wa onichan!(=tak, tak boleh. Saya abang!)

Terus blah pi main, marah sungguh kalau nak bagi title onichan kat Raziqh, haha. Bagi dia onichan tu dia sorang je kot. Tapi sekarang, bila dah banyak2 kali dok explain konsep abang no. 1 no. 2 tu nantoka dia macam nak boleh terima dah. La ni kalau kata Raziqh tu onichan, dan-dan tu dia ngaku dia tu adik pulak, kuang3, apakah?!

5 comments:

kew_chop said...

comella onichan 1. err onichan 2 tu bila nak jadik kenyataan.. hihi.. masin mulut..

Sitisifir10 said...

adeis...seronoknya boleh belajar cakap jepun....kihkihkih...sll tgk anak orang pandai speaking cuma fith dgn anis the bumblebee saja yang anak ckp bahasa lain sikit...cumel2...fith, k.pija share bbrp link fith dkt http://www.facebook.com/pages/Malaysian-Mom-Bloggers/113479622052402

Fith said...

murni,
anak2 murni cun2 dah sorg onechan sorg onichan,takde nak rebut2 klau dtg sorg lg nanti kan,hihi.
jd kenyataan?insyaAllah klau ada rezeki nanti,hihi

kak fizah,
anak fith ni sket2 je boleh ckp,tak petah sgt mcm sstgh budak seusia dia.tp mmg dia suka ckp jepun,senang kot.
eh2 share link ye,nanti fith tgk ye.tq!

Siti Mariam Hussain Zaki said...

isshhh,onichan nih macam tak faham-faham pulak...mama dah tak sabar nak balik msia tuh...hehehe..
wah,dah petah skrg...seronok maklong dengar...:-)

Fith said...

kaklong,
haha sabaq2,mama tgh sabar lg ni.pepandai je kaklong ni tau :-p
aih petah dia takleh lawan sidqiy tu.suka lg dgr sidqiy ckp,kalah org tua...