Saturday, June 20, 2009

Frozen foods part 2

Entry ni auto-publish, agak2 kalau lama blog ni tak ada entry, ada tak orang nak rindu?! hahaha, perasan!!!

InsyaAllah mungkin sekarang ni kami dah pun berada di atas awangan, ecewah. Tak sabarnya nak sampai Ipoh, nanti boleh story-mory kisah travel kali ni kan kan kan... Daoakan perjalanan kami dipermudahkan yer...

Entry kali ni mai nak sambung part 1 yang lepas... Frozen foods kali ni ialah lauk pauk pulak. Buat 5 jenis je, ada yang stok banyak, ada yang stok sikit, depends on jenis masakan. Harap2 semuanya elok2 je sampai habis dimakan, janganlah ada yang basi ker hapa ker. Sekarang ni dah nak masuk summer, kena lebih hati2 bila kendalikan makanan ni kan. I pack pun banyak2 terus, boleh je nak pack sikit2 tapi rugi ruang laa pulak, ni pun nasib baik ada 2 peti ais yang boleh bekukan, kalau harap 1 je memang tak muat!

1. Ayam masak merah
- I buat 2kg ayam boneless. MyLove memang prefers boneless sebab senang nak makan kat ofis, pakai sudu je kan. Potong sederhana saiznya then goreng sedikit garing. Biasanya orang buat separuh masak je tapi I masak ikut selera si tukang makan, kena laa garing...

2. Ayam masak 3 rasa
- yang ni pun 2kg ayam boneless.

3. Ayam masak madu
- buat 1kg saja...

4. Sambal kosong
- buat sambal siap2 nanti myLove cuma goreng telur, ikan bilis atau apa2 je, dah boleh dimakan. Buat sikit je sebab baki instant sambal bajak dan terasi yang Indonesia punya masih banyak kat rumah ni, semua tu baki lepas tutup kedai hari tu. Kalau sambal kosong ni habis, myLove boleh guna sambal segera tu, adjust serba sikit je dah siap, sedap pun sedap!
5. Sotong masak kicap
- lauk ni kena makan cepat2, esok/lusa habis laa ni... Buat pun sikit je, nak habiskan baki sotong dalam peti ais tu...


Kalau nak buat frozen lauk pauk ni I memang akan goreng semua lauk tu supaya kuah tak meresap masuk dalam ayam/daging. Tak sure pulak boleh ker tak kalau nak campak mentah2 je macam masak paprik, tomyam dll tu, tak pernah cuba...

I mula buat frozen lauk-pauk ni sejak kahwin. Masa tu kan masih study, 3rd year pulak tu. Bagi sesetengah department, 3rd year ni dah releks dah, masa 2nd year yang hectic gila. Tapi my department lain sikit, 2nd and 3rd year memang kelas penuh. Kalau negara lain mungkin 1 sem ambil 4-8subjek kot, tapi kat sini selalunya sampai 10++. Haa bagi juniors yang selalu tanya I tak penat ker jadi wife at the same time jadi student tu I tahu diorang refer kepada tanggungjawab nak layan suami tu kan, hehe. Kalau suami tu student lain keadaannya dengan suami yang dah kerja. Suami student ni banyak masa dok rumah, time ada kelas je dia tak ada, memang banyaklah dia boleh tolong untuk ringankan beban si isteri yang sama2 study kan. Tapi kalau suami dah kerja, tak banyak boleh diharap, dia keluar pagi2 dan balik lewat petang/malam. Seharian penat kat ofis, takkan nak demand itu ini dia buat pulak kan, kalau kadang2 tu tak apa laa, betul tak? Oleh itu adik2, nak kahwin awal tu boleh, yang paling utama kita kena bersedia, mental dan fizikal... Kena laa bijak uruskan masa, baru laa tak rasa terbeban, yer tak? hehehe...
Biasanya I memang masak setiap hari, cuma kadang2 tu sengaja masak banyak2 so boleh simpan untuk hari2 yang tak sempat nak masak. Buat kuih pun sama jugak, buat banyak then simpan. Masa Rafiqh baru lahir pun I buat macam ni jugak, at least ada back up lauk dalam peti ais, perangai baby ni bukan boleh agak, kadang2 baik kadang2 meragam. Buatnya dia meragam, memang tak sempat nak masak, so tak ada laa myLove kebulur tak makan pulak kan, dah ada yang frozen ni, time2 malas ker tak sempat ker, memang sangatlah membantu...
Selain lauk-pauk yang di-frozen, I mesin cili kering seminggu sekali, bawang2 pun sama, bawang putih tu siap2 kupas dan simpan satu bekas, semuanya main agak2 cukup untuk seminggu. Haa masa nak masak tu tak ada laa terkocoh2 itu ini semua baru nak buat kan. Dah siap2 ada tu boleh panaskan minyak dan campak2 je. Mak2 yang bekerja mesti tau buat semua ni kan... My mom yang surirumah tu pun sampai sekarang buat macam ni lagi tau! Ni bukan kes malas, tapi bijak merangka kerja, muahahaha...
Habis dah cerita pasal frozen foods, ni cerita pasal instant foods pulak. Hidup kat perantauan, kadang2 instant2 ni penting jugak. Kes penyelamat bila hormon rajin tak keluar, hehe... Ni semua stok lama, tapi elok lagi laa nak makan. Brahim ni memang simpan untuk myLove guna je, I tak suka sangat masak pakai perencah ni, macam pelik je rasanya, perasan terer masak, hahaha... Stok maggi tak payah cakap laa, punya laa banyak. Makannya tak pun, simpan je buat hiasan! Tapi I tahu kalau I tak ada ni myLove makan laa. Dalam gambar tu sebahagian je tu, kalau tunjuk semua kang ada kata kami nak buka kedai pulak kan. Gambar paling bawah tu adalah sambal bajak dan terasi. Terasi ni bahasa indon maknanya belacan, kalau buat sambal ikan bilis campur dengan sambal terasi ni walla terangkat! I dulu tak reti nak guna padahal sendiri yang jual, myLove yang ajar cara nak pakai, so sekarang kalau masak sambal suka campur sikit, sedap!
Selain yang ada dalam gambar ni, ada jugak perencah2 segera lain macam nasi goreng laa hapa laa, semua tu baki masa I bersalinkan Rafiqh, tuh dia, lama sungguh tak habis2! Balik kali ni tak beli dah aih, buat menyemak rumah je, hek!
Tu je laa preparation yang I buat untuk tinggalkan myLove sementara balik bersalin ni. Janganlah pulak ada yang kata I balik Malaysia tinggal myLove sorang2 kebulur tak makan. Sedih tau, kita ni pun fikir jugak kebajikan dia, itu ini semua dah buat untuk permudahkan. Even ayam daging dan segala mak nenek bahan mentah tu pun siap2 order dah. Walaupun memanglah takkan sama dengan masa I ada di sisi, tapi sekurang2nya tak laa bebankan dia 100%, kena laa belajar berdikari jugak kan, kot2 I ni pendek umur ker, hahaha...

1 comment:

Ina said...

fith dh nk smpi kot skrg ni :D mak kiter pn muda2 anak kecik2 wat lauk frozen sng kan. kiter skrg ni tgh nk kosongkan fridge. besar2 pn tp fridge nyer 1 n freezer tu bknlah bsr pn. dgn nk simpan bhn mentah n stok2 frozen bwk dr mesia dlu huhu xtau laa muat ke tak nk sumbat sumer. kena pek dlm zipper plastic yg saiz kecik2 tu la nnt. kiter kt mesia dlu jarang skali guna perencah segera sbb xsuka. tp dh dok perantauan ni kenala guna gak huhu.