Friday, September 6, 2013

Pelaburan emas adalah pelaburan jangkamasa yang panjang...

... Pelaburan emas adalah antara pelaburan yang paling MUDAH dan berisiko RENDAH.Apa yang lebih penting ialah PULANGAN yang LUMAYAN untuk jangka masa yang panjang!

MUDAH - kita hanya perlu beli dan simpan (sama seperti menyimpan wang tunai dalam akaun2 bank,bezanya hanya kini kita menyimpan logam,bukan note kertas)

RISIKO yang RENDAH - harga emas meningkat pada setiap tahun,tidak seperti pelaburan saham dan lainnya yang memerlukan kita sentiasa alert dengan naik turun nilai pasaran,emas memberi jaminan yang lebih baik

KEUNTUNGAN LUMAYAN - purata kenaikan harga emas adalah 18 - 25% setahun! ...



Soalan paling lazim orang yang baru berjinak2 nak membeli emas ni akan tanya ialah "berapa keuntungan tahunan yer?" Soalan ni pakar emas pun susah nak jawab sebenarnya. Sebabnya memang tidak pernah ada satu garis panduan untuk dijadikan jaminan. Pun begitu, commonly saya akan jawab "Pelaburan emas akan jadi menguntungkan untuk mereka yang nak melabur dalam jangkamasa yang panjang, kalau nak pelaburan jangkamasa pendek, kita ada banyak pilihan lain, termasuk meletak sejumlah amaun dalam akaun bank, selepas setahun akan dapat dividen/faedahnya"...

So 1st of all kita kena faham kenapa kita pilih emas untuk melabur. Nilai emas adalah kalis inflasi, ia akan meningkat dari masa ke masa. Jika hari ini kita simpan RM100k dalam akaun, untuk 10 tahun akan datang "nilai"nya akan susut mungkin jadi RM50k sahaja. Ops, jangan salah faham yer, kita bercakap soal NILAI bukan AMAUN. Berbeza dengan emas, nilainya bertambah2. Contohnya pada zaman Rasulullah dahulu seekor kambing dijual dengan harga 1 dinar, dan hari ni harga kambing masih lagi 1 dinar (+-RM700). 10tahun akan datang harga masih 1 dinar tapi nilai dinar pada ketika itu mungkin dah RM2000++, so nampak tak, yang 1 dinar tu tak berubah tapi "nilaian"nya jadi makin tinggi...

Kalau macam tu, siapa sebenarnya orang yang patut get involve in gold investment ini? Atau dalam situasi/keadaan yang bagaimana gold investment ni akan jadi berbaloi2?! Kupasannya in next entry, jeng3!

4 comments:

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk