Friday, September 6, 2013

Kenapa melabur?!



Kebelakangan ni kat facebook ramai sungguh orang dok post video dan status berkenaan "kemerosotan nilai RM yang semakin parah". Hakikatnya sama ada kita sedar ataupun tidak, memang nilai duit akan susut setiap tahun. Buktinya, cuba kita buat perbandingan nilai RM50 beberapa tahun yang lalu (apa yang kita mampu beli) dengan nilainya sekarang, banyak bezanya kan?! Duit/matawang ni kot2 mana pun tetap akan mengalami inflasi dan kemerosotan nilai. Sebab tu lah kalau kita lihat orang yang bijak pandai, depa tak "menyimpan" matawang sebaliknya depa guna "matawang" yang ada untuk jana pelaburan...

Pelaburan ni luas definisinya. Dari sekecil2 hingga sebesar2 amaun. Ada yang melabur dengan aset2 hartanah, ada yang rolling duit dengan saham, ada yang beli emas/perak, ish banyak lagi lah! Beza pelaburan2 ni ialah kita boleh pilih nak keuntungan jangkamasa singkat, ataupun nak keuntungan jangkasama panjang, kemudiannya kita kena analisis risikonya...

Sebelum2 ni saya banyak fokus kepada menyimpan duit dalam akaun atau membeli insurans sahaja. Lain2 pelaburan nalla, zero! Sehinggalah awal tahun 2011, kami balik cuti2 Msia dan masa tu jumpa kawan2 mr husband yang rata2 dok bercerita perihal gold investment. Bila dok dengar2 tu ish rasa tertarik lah pulak. So mulalah buat research dan tanya pakar emas. 2 bulan di Holland, hampir setiap hari dok baca pasal pelaburan emas. Finally lepas discussed dengan myLove, I decided nak involved. Balik ja Msia terus pi beli emas dari Public Gold, bermula dengan gold bar 10g, duit hasil dari keuntungan bisnes. Lama2 jadi ketagih dan seronok, beli lagi dan lagi. Sehingga laa pada suatu hari tergerak hati ni nak jadi dealer pulak. Korek laa segala duit yang ada kumpul2 jadi RM20k dan beli emas untuk melayakkan diri jadi dealer...

Alhamdulillah penglibatan menjadi dealer PG ni bukan setakat buat duit "jual-beli" emas malah membolehkan saya berkongsi sedikit ilmu yang ada dengan kawan2 especially golongan ibu2 tentang macammana cara pelaburan emas ni berlangsung. Ramai orang kita ni tau emas adalah pelaburan yang bagus, low risk dan high return tapi ramai yang tak tahu dari mana nak mula. InsyaAllah nanti dalam entry2 selanjutnya saya akan ceritakan apa faedahnya menyimpan emas ni...

4 comments:

oakleyses said...

louis vuitton, polo ralph lauren, nike free run, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, sac longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, uggs on sale, prada outlet, replica watches, tiffany jewelry, nike free, polo outlet, longchamp pas cher, prada handbags, louboutin pas cher, chanel handbags, nike air max, air max, ugg boots, nike air max, nike roshe, burberry pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, gucci handbags, louis vuitton, louis vuitton outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin uk, louis vuitton outlet, longchamp outlet, christian louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, nike outlet, kate spade outlet, jordan shoes, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses wholesale, replica watches

oakleyses said...

converse pas cher, burberry outlet, michael kors outlet online, hollister pas cher, timberland pas cher, michael kors outlet online, michael kors outlet online, hogan outlet, kate spade, nike tn, true religion outlet, nike air max uk, michael kors, true religion jeans, uggs outlet, nike air max, nike free uk, north face, ray ban uk, north face uk, true religion outlet, nike blazer pas cher, true religion outlet, michael kors, uggs outlet, abercrombie and fitch uk, lululemon canada, vans pas cher, sac vanessa bruno, nike air max uk, michael kors outlet, michael kors outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, polo lacoste, nike air force, ralph lauren uk, coach purses, coach outlet, guess pas cher, new balance, hollister uk, coach outlet store online, sac hermes, burberry handbags, replica handbags

oakleyses said...

iphone 6 plus cases, giuseppe zanotti outlet, hollister, reebok outlet, mont blanc pens, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6s plus cases, iphone cases, nike roshe run, north face outlet, s6 case, new balance shoes, mac cosmetics, iphone 6 cases, timberland boots, instyler, celine handbags, asics running shoes, ferragamo shoes, beats by dre, ghd hair, oakley, baseball bats, valentino shoes, herve leger, wedding dresses, babyliss, vans outlet, nfl jerseys, p90x workout, mcm handbags, ralph lauren, bottega veneta, nike huaraches, longchamp uk, soccer shoes, iphone 5s cases, iphone 6s cases, ipad cases, insanity workout, north face outlet, nike air max, lululemon, chi flat iron, soccer jerseys, nike trainers uk, hollister clothing, louboutin, hermes belt

oakleyses said...

louis vuitton, pandora jewelry, coach outlet, montre pas cher, moncler, ray ban, canada goose uk, karen millen uk, ugg uk, pandora uk, moncler, converse outlet, juicy couture outlet, gucci, moncler, moncler, canada goose, swarovski, replica watches, ugg pas cher, lancel, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, canada goose outlet, moncler outlet, hollister, supra shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, louis vuitton, vans, canada goose outlet, barbour uk, ugg,uggs,uggs canada, links of london, ugg,ugg australia,ugg italia, nike air max, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, converse, barbour, pandora charms, swarovski crystal, louis vuitton, thomas sabo, marc jacobs, canada goose outlet, canada goose, moncler uk